Çocuklarımıza, okunmuş pirinç yediriyor yatırlara götürüyoruz

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Haziran 2009 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SİBEL KAHRAMAN

Eğitim-İş Sendikası'nın Ankara'da ÖSS'ye giren adayların ailelerine yönelik anketinden çıkan ilginç sonuç:Anne babaların yüzde 10'u çocuğuna sınavdan önce okunmuş su içiriyor, yüzde 4'ü yatır ziyaret ediyorEğitim-İş Sendikası, pazar günü yapılan ÖSS sırasında Ankara'da sınava giren adayların ailelerine yönelik anket uyguladı.

ÖSS adaylarının anne babalarının kaygı ve beklentilerine yönelik araştırmaya göre aileler, ÖSS'de başarı için her yolu deniyor.

Anne babaların yüzde 10'u çocuğuna sınavdan önce okunmuş su içirdiğini, yüzde 5'i çocuğuna sınavdan önce okunmuş pirinç-çörekotu yedirdiğini, yüzde 4'ü çocuğunu tatile götürdüğünü, yüzde 4'ü ise yatır ziyaret ettiğini söyledi.

674 velinin katıldığı araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar şöyle:

- Anne babaların yüzde 92'si çocuğu sınava girmeden hemen önce onu motive edici konuşmalar yaptığını ve başarılar dilediğini, yüzde 69'u çocuğunun kazanabilmesi için dua ettiğini, yüzde 33'ü enerji verici ve zihin açıcı olduğunu düşündüğü çeşitli yiyecekler aldığını, yüzde 10'u çocuğuna sınavdan önce okunmuş su içirdiğini, yüzde 5'i çocuğunun kazanması durumunda adak adadığını, yüzde 5'i çocuğuna sınavdan önce okunmuş pirinç-çörekotu yedirdiğini, yüzde 4'ü çocuğunu tatile götürdüğünü, yüzde 4'ü ise yatır ziyaret ettiğini söyledi.

- Anne babaların, çocukları üniversite sınavını kazandığında, çocuklarının toplumdaki saygınlıklarının artacağı, ekonomik ve sosyal sorunlara karşı duyarlılıklarının gelişeceği, sorumluluk duyguları ve dünyaya bakış açılarının gelişeceği yönünde beklentileri bulunuyor.

Üniversite gelişim sağlayacak

- Veliler, üniversite eğitiminin çocuklarına saygı ve dürüstlük gibi ahlaki konularda gelişim sağlaması konusunda kaygı taşımakla birlikte yüzde 43'ü gelişim sağlayacağını düşünüyor.

- Anne babaların yüzde 61'i, üniversite eğitiminin çocuğunun iş bulmasından daha çok bilgi birikimi açısından önemli olduğunu söylüyor.

- Yüzde 53'ü çocukları üniversiteyi kazanamadığında evlilik hayatında sorunlar yaşayacağı yönünde görüş bildiriyor.

- Anne babaların yüzde 34'ü çocuğunun tüm hayatının ÖSS'ye bağlı olduğunu düşünürken, yüzde 30'u da bu görüşe kısmen katıldığını söylüyor.

- Velilerin yüzde 47'si parası olanların çocuklarının sınavda daha başarılı olduğunu düşünüyor. Yüzde 30'u ise bu görüşe kısmen katılıyor.

- Yüzde 46'sı dershane yardımı olmadan sınavın kazanılmayacağına inanırken, yüzde 58'i Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki ihtiyaçları görmezden geldiğini düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber