TÖDER: SBS doğru ama hataları var

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Haziran 2009 10:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

TÖDER'in Seviye Belirleme Sınavı'yla ilgili hazırladığı raporda öğrencilerin matematik, fen ve teknoloji derslerinin yüzde 30'unu anlabildiği savunuldu. Rapora göre SBS doğru ama hataları var

İSTANBUL - Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği'nin (TÖDER) Seviye Belirleme Sınavı'yla (SBS) ilgili raporuna göre ?Öğrenciler, matematik, fen ve teknoloji derslerinin sadece yüzde 30'unu anlayabildi. Rapora göre SBS'nin hatalarından biri şöyle: Altıncı sınıfta sağlık veya başka bir nedenle SBS'ye giremeyen bir öğrenciye en düşük not verildiğinden öğrencinin 7. ve 8. sınıfta motivasyonu düşüyor.?

TÖDER Genel Başkanı Enver Yücel, dün düzenlediği basın toplantısıyla hazırladıkları SBS raporunu kamuoyu ile paylaştı. SBS'nin bir üst okula giriş olarak değerlendirilmesinin çok doğru olmadığını söyleyen Yücel, SBS'nin öğrenciye verilen derslerin öğretilip öğretilemediğini ölçtüğünü belirtti. Yücel şöyle konuştu:

?Geçiş için OKS olmalı'

?SBS, hem ilköğretimin ikinci kademesindeki ölçme değerlendirme yapacak, hem de bir üst okul girişinde kullanılacak. Bu bize göre yanlıştır. 6, 7 ve 8. sınıflarda SBS'ler olmalıdır, bu sınavların amacı okul bölgesini, öğretmeni, tüm ülkenin eğitimdeki karnesi olmalıdır. SBS'ler doğrudur, yerindedir, uygulanmalıdır ancak 8. sınıfın sonunda Türkiye çapında geçmişteki OKS'ye benzer bir sınav uygulanmalı.?

Okullardaki SBS kurslarını eleştiren Yücel, ?Bir öğretmen ücretli olarak kurs verdiği öğrenciye not vermemeli. Bu çok yanlış. Çünkü o notlar liseye geçişte öğrencinin durumunu etkiliyor. Bu kurslar ya ücretsiz olmalı ya da kaldırılmalı? dedi.

TÖDER tarafından nisan ayında yapılan çalıştay sonrasında hazırlanan raporda şu bilgiler ve öneriler yer aldı:

* 2008 - SBS sonucunda matematik, fen ve teknoloji derslerinin öğrenme düzeyinin yüzde 30'larda olduğu görülmüştür.

* SBS'de, soruların tümü çoktan seçmelidir. Bu durum, yapılandırmacı yaklaşımla çelişmektedir.

* 6, 7 ve 8. sınıfta uygulanan SBS'lere giren öğrenciler ön ergenlik ve ergenlik dönemindedirler. Örneğin; 6. sınıfta sağlık nedenleriyle sınava katılamayan bir öğrenci, en düşük notu almaktadır. Bu notu telafi edebileceği yol yoktur. Dolayısıyla bir sonraki eğitim yılına başlarken motivasyonu düşük olacaktır.

* 6 ve 7.sınıflarda başarı ölçme amacıyla SBS uygulamasının devam etmesi, 6 ve 7. sınıfların SBS puanlarının toplam yerleştirme puanında yüzde 20 etkili olmalı.

* 8. sınıf sonunda genel sınav yapılmalı, yerleştirme puanının yüzde 80'ini oluşturmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber