Kamu işletmelerine yakın takip

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2009 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu sektöründe şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin arttırılması için genel yönetim kapsamı dışında kalan kamu işletmeleri, mali ve mali olmayan tablolarını Hazineye gönderecek.

Hazine Müsteşarlığının bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren ''Kamu İşletmelerinin Faaliyetlerinin İzlenmesi ve Raporlanmasına Dair Tebliğ''e göre, mali verilerde her türlü bilanço, gelir, gider, nakit akışı, borç-alacak ve kar dağıtım tablosu yer alacak.

Mali olmayan veriler de, personel, yönetici profili, istihdam maliyetleri, ihale yoluyla hizmet alımı, iştirak bilgileri, taşıt ve gayrimenkul tablolarını kapsayacak.

Kamu işletmeleri, tabi oldukları mevzuata göre hazırlamakla yükümlü oldukları mali tablolar ile diğer mali ve mali olmayan tabloları Tebliğ'de belirlenen iş takvimin uygun göndermekle mükellef olacak.

Aylık periyotlarla gönderilecek tablolar, ilgili ayı takip eden 45 gün içinde iletilecek. 3'er aylık periyotlarla gönderilecek tablolar için dönemler Ocak-Mart, Ock-Haziran, Ocak-Eylül ve Ocak-Aralık şeklinde uygulanacak.

Yıllık olarak gönderilecek tablolar da bir önceki yıl sonu itibariyle hazırlanacak. Sadece taşıt tablosu ilgili yılın Temmuz ayı sonu itibariyle oluşturulacak.

Hazine Müsteşarlığı, daha etkin ve sağlıklı bir izleme yapabilmek için 1. ve 2. grup kamu işletmelerine yönelik ve tek düzen hesap planına uygun bilanço ve gelir tablosundan oluşan bir ''Kamu İşletmeleri Hesap Planı'' hazırlayacak. İşletmeler de, mali tablolarını bu plana uygun olarak gönderecek.

3. gruptaki bankalar, sermaye bilgileri tablosu haricinde mali tablo göndermeyecek. Bu işletmelere ait mali veriler, Türkiye Bankalar Birliği veya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan temin edilecek.

TOKİ, TMSF, il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri ve diğer belediyeler de, sermaye oranına bakılmaksızın pay sahibi oldukları tüm şirketleri ''iştirak bilgileri tablosu'' aracılığıyla ilgili yıl Mart ayı sonuna kadar Müsteşarlığa bildirecek.

-VERİLERİN DERLENMESİ VE YAYIMI-

Hazine Müsteşarlığı, işletmeler tarafından gönderilen verileri derleyerek, uygun görülen içerik ve şekilde yayımlayacak.

İşletmeler tarafından yıl sonuna ilişkin olarak gönderilen veriler, her yıl 31 Temmuz itibariyle yayımlanacak olan Kamu İşletmeleri Raporu ile kamuoyuna duyurulacak. Raporda, işletmelerin mali ve mali olmayan verilerinin yanı sıra, işletmelere ilişkin olarak yıl içinde meydana gelen gelişmeler ve sektörel analizlere de yer verilecek.

Hazine, 1 ve 2. gruptaki işletmelerin verilerini elektronik ortamda DPT'ye de düzenli olarak iletecek.

-İNTERNET SAYFASI ZORUNLULUĞU-

Tebliğ uyarınca kamu işletmeleri, kendilerine ait ayrı bir internet sayfası oluşturacak ve bu sayfayı devamlı güncel tutacak önlemleri alacak.

Şeffaflık ve kamuya hesap verilebilirliğin artırılması için, işletmelerin faaliyet raporları da Nisan ayı sonuna kadar hazırlanarak, internet sitelerine konulacak.

Kamu işletmelerinin genel müdürleri, müdürleri veya başkanları, verilerin Hazineye doğru ve zamanında gönderilmesinden sorumlu olacak.

Bu arada Tebliğe konulan 1 geçici maddeye göre de, şirketler, 2009 yılı için iştirak bilgileri tablosunu 31 Temmuz 2009 tarihine kadar gönderecek.

1. gruptaki şirketlerden Müsteşarlıkça uygun görülen ve kendilerine bildirimde bulunanlar da, 2008 yılına ilişkin mali ve mali olmayan tabloları, 31 Aralık 2009 tarihine kadar Hazineye iletecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber