Hastane yangınında yeni iddia!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2009 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Adana'da TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Makine Mühendisleri Odası (MMO), Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangında faciaya, hastanenin sonradan yönetmeliğe aykırı olarak değiştirilmesinin yol açtığını ileri sürdü.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde (ÇGC) komisyon adına konuşma yapan Makine Mühendisi Selçuk Göndermez, başta sağlık hizmeti veren binalar olmak üzere, kamuya ait yurtlar, okullar, kısacası tüm toplu yaşam binalarının her birinin kendi fonksiyonlarına uygun, son derece titizlikle hazırlanmış yapım ve kullanım yönetmelikleri olduğunu söyledi. Göndermez, bu binaların sonradan yönetmeliklere uygun olmayan biçimde değiştirilmesiyle olası doğal afetler ve insan kusurundan kaynaklanan diğer kazaların can kayıplarına sebep olduğunu kaydetti. Göndermez, "Toplu yaşanan binalar, oteller, okullar, yurtlar, kreşler, bakımevleri, alışveriş merkezleri, sağlık hizmeti binaları her biri farklı özelliklere sahip kritik yaşam alanları olup, her birinin kaza risk faktörleri oldukça yüksek ve farklıdır. Hele sağlık hizmeti veren binaların, yani günlük yaşamlarında zaten başkalarının yardımına muhtaç olan ağır hastalar, yaşlılar ve çocukların yaşadığı bu alanların gerek yapımları, gerekse kullanımları sırasında mutlak surette ilgili tüzük ve yönetmeliklerin ödün vermeden uygulanması zorunludur" dedi.

Bugün, sadece bölgede hizmet veren bu kurum ve kuruluşların ciddi bir denetimden geçirilmesi halinde, birçoğunun faaliyetlerinin yasaklanması gerektiğini savunan Göndermez, Adana'da sağlık hizmeti veren ve adına "Tıp merkezi" denilen bu yerlerin birçoğu çok katlı binaların bodrum, zemin ve asmakatlarında yapılan basit tadilatlar sonucunda oluştuğuna işaret etti. Göndermez, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde yaşanan facianın bir daha yaşanmaması için önerilerini şöyle sıraladı:

"Böylesi kritik yapıların yer seçiminden başlayarak proje hazırlanması, uygulanması sırasında ilgili tüzük ve yönetmeliklere uygun davranılması sağlanmalıdır. Proje ve uygulamanın doğru olup olmadığından sorumlu olan yapı denetim kuruluşları ve belediyelerin kontrol mühendisleri, ayrıca Sağlık ve Bayındırlık Bakanlıklarının kontrol mühendisleri ile Çalışma Bakanlığına bağlı iş sağlığı ve güvenliği mühendislerinin yetkili kurumlar tarafından onaylanmış uzman mühendisler olması gerekir. Özellikle sonradan eklenen binalar ve mevcut binalarda yapılan tadilatlarla ek tesisler ve donanımlarının oluşturulması sürecinde, mutlaka ilgili tüzük ve yönetmelik hükümlerine uyularak hazırlanan tadilat projelerinin yine yetkili uzman mühendislerce yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca itfaiye dairesinde proje kontrol ve onayı mutlaka mimar ve mühendisler tarafından yapılmalıdır. Yetkili kurumlarca kabul edilip onaylanmasından sonra, projeye bütünüyle sadık kalınarak uygulanması sağlanmalıdır. Tüm kamu binalarının üretimi, halen yürürlükte olan 4708 sayılı yapı denetimi kanunu kapsamına alınmalıdır. Sağlık hizmeti veren kurumların teknik donanımlarının çalıştırılması, bakımı ve kontrolünden sorumlu bir mühendisin istihdam edilmesi zorunlu hale gelmelidir. Bu tür hizmet kuruluşlarının ayrıca belli aralıklarla kendilerini tarafsız kuruluşlarca denetletmeleri sağlanabilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber