'Vergi iadesinde sahte belge kullanmayın'

Haber Giriş : 03 Ocak 2005 01:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VERGİCİ GÖZLÜĞÜ / ERDOĞAN SAĞLAM

Hafta içinde gazetemizde ücretlilerin vergi iadesi hakkında önemli açıklamalar yer aldı. Özetlemek gerekirse, 2004 yılından itibaren yürürlüğe giren "ücretlilerde vergi indirimi" uygulaması, ücretlilerin kendileri eşi ve çocukları ile ilgili eğitim, sağlık, gıda, giyim ve konut kira harcamalarının yıllık toplamının,
3 milyar liraya kadar olan kısmı için yüzde 8
Sonraki 3 milyar liranın yüzde 6 ve
Aşan kısmın yüzde 4'ünün vergi indirimi olarak hesaplanmasını ve ücretlilerin izleyen yılda ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilmek suretiyle kendilerine ödenmesini öngörüyor.
Ücretlilerin 2004 yılına ilişkin vergi indirimi bildirimlerini çalışmakta oldukları işverenlerine 24 Ocak 2005 Pazartesi akşamına kadar TL cinsinden düzenleyip vermeleri gerekiyor.
Üzerinden vergi indirimi hesaplanacak (dolayısıyla işverene ibraz edilecek) harcama tutarı, ücret matrahının yıllık toplamı (kümülatif vergi matrahı) ile sınırlı.

İşverenler kendilerine verilen bildirimlerde yer alan harcama tutarlarını dikkate alarak vergi indirimini hesaplayıp Şubat ayı muhtasarından mahsup edecekler ve mahsup ettikleri miktarı 20 Marta kadar ücretlilere ödeyecekler. Şubat ayında mahsup edilemeyen tutar sonraki aylarda mahsup edilecek ve ödenecek.

Kontrol etmek gerekiyor
İşverenlere düşen ilk görev, kendilerine ibraz edilen vergi indirimine ait bildirim ile ekindeki harcama belgelerini inceleyip karşılaştırarak, belgelerin geçerli olup olmadığını, içerdiği harcamaların vergi indirimi kapsamına girip girmediğini, bildirime doğru yazılıp yazılmadığını ve harcamalar toplamının ücret vergi matrahını aşıp aşmadığını kontrol etmek.
Ücretlerden vergi kesintisi yapmak yanında kesilen vergilerin doğru olarak beyan edilip süresinde ödenmesinden de işverenler sorumlu. Bu nedenle vergi indirimi dolayısıyla yapılan mahsuplara ilişkin sorumluluk da esas itibariyle işverenlere ait.

Onun içindir ki, vergi indiriminin haksız veya hatalı yapılması nedeniyle, stopaj meblağının eksik beyanı halinde bu stopaj farkı, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte işverenden aranıyor.

Ancak haksız mahsup, ücretlinin sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgelere dayanarak bildirimde bulunmasından kaynaklanmış ise cezaî sorumluluk ücretliye ait. Bu nedenle işverenin ödemek zorunda kaldığı stopaj aslı, cezası ve gecikme faizi için, genel hükümler çerçevesinde ücretliye rücû etme hakkı var.

Suç duyurusu
Maliye son yıllarda pek çok işveren nezdinde vergi iadesi işlemlerini denetledi. Sahte belgelerle iade alındığını da yaygın bir şekilde tespit etti. Haksız iadenin parasal boyutunu işverenlerden tahsil etmesine etti, ancak çalışanlar hakkında da kaçakçılık suçu işlendiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Sayın okuyucularımız gördüğünüz gibi olay çok ciddi. Bu bakımdan kendi harcamalarınız dışındaki belgeleri, hele hele komisyon ödeyerek temin ettiğiniz sahte fişleri kesinlikle kullanmayınız. Yetkililer 2004 yılı beyanlarının da titiz bir şekilde inceleneceğini açıkladılar.

Olayın bir de iş hukuku yönünden önemi var. İşverenler son yıllarda sahte belge kullanan çalışanlarına çeşitli yaptırımlar uygulamaya başladılar. Bunların başında da çalışanın tazminatsız olarak işten çıkartılması geliyor. Yargıtay, vergi iadesinde gerçeğe aykırı belge kullanarak haksız kazanç sağlayan çalışanın bu eylemini "doğruluk ve bağlılığa uymayan bir hâl" olarak değerlendirip, işverenin hizmet akdini tazminatsız feshetme hakkının doğacağını kabul ediyor.

Sayın okuyucularımız sahte belge kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyiniz.Yoksa çok ağır sonuçlara katlanmak zorunda kalabilirsiniz...

Sayın işverenler lütfen siz de bu konuda çalışanlarınızı uyarınız.

Vergi indirimden yararlanacak harcamalar

EĞİTİM

Öğrenciler için, eğitim amacı ile, eğitim ve öğretim kurumlarına, ana okulu, kreş ve dershanelere yapılan ödemeler

Sürücü kurslarına ödenenler dahil eğitim amaçlı tüm kurs ücretleri

Okul servislerine ve özel öğrenci yurtlarına ödenen ücretler

Kitap ve kırtasiye bedelleri ile eğitim araç ve gereçleri için yapılan harcamalar.

SAĞLIK

Teşhis ve tedavi amacı ile yapılan her türlü muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi ve diş tedavisi ücretleri ile özel hastane ücretleri;

Her çeşit protez, sağlık malzemesi ve sakat arabası giderleri ile gözlük ve lens giderleri;

Steril pamuk, diş fırçası, diş macunu ve sabun giderleri;

GIDA

Her türlü yiyecek giderleri

Alkolsüz içecek giderleri. (Otel ve lokantalara ödenenler dahil)

GİYİM

İç ve dış giyime ilişkin kumaş, hazır elbise, gömlek, kravat, ayakkabı, çorap, şapka, kemer, iç çamaşırı ve benzeri sair giyim giderleri

Yukarıdaki giysilere ilişkin dikim, tamir ve onarım giderleri

KİRA

Konut kira ödemeleri


Vergi indirimden yararlanamayacak harcamalar

EĞİTİM

Spor ve müzik kurslarına ödenen ücretler

Üniversite ve okullara giriş hazırlığı ile ilgili olanlar hariç, gazete ve dergi bedelleri

Oyuncak, müzik aleti, bilgisayar, CD ve disket bedelleri

Tiyatro, konser, sinema ücretleri

Okul aile birliği ve okul koruma derneklerine yapılan bağışlar ve Türkiye'de vergi mükellefi olmayan vakıf üniversite ve okullarına ödenen eğitim ücretleri, devlet okullarına ödenen harçlar

Yabancı ülkelerdeki okullara ödenen ücretler.

SAĞLIK

Spor giderleri n Temizlik malzemesi giderleri

Devlet ve SSK hastanelerine yapılan ödemeler

Yapılan sağlık giderlerinin, sosyal güvenlik kurumları, emekli ve yardım sandıkları, özel sağlık sigortası kapsamındaki özel sigorta şirketleri veya işverenler tarafından karşılanması halinde (Md:40/2) bunlar tarafından karşılanan gider kısmı.

GIDA

Alkollü içki, bira ve sigara giderleri

Ücretlinin kendi, eşi ve çocukları dışındaki kişilere yönelik yemek giderleri

Kuş, kedi, köpek ve diğer hayvanlar için alınan yem, mama vs. gıda giderleri

Vergiden muaf tüketim kooperatifleri ile vergiye tabi olmayan diğer kurumlara ödenen yiyecek ve içecek bedelleri.

GİYİM

Bornoz ve havlu gibi malzemelerin bedelleri;

Çanta, cüzdan ve saat gibi aksesuvarlar;

Her çeşit takı eşyası.

KİRA

Konut dışındaki yerler için ödenen kiralar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber