Yükseköğretim kurumları teşkilatı kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Haziran 2009 17:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI TEŞKİLATI KANUNUNDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

?TED Üniversitesi

EK MADDE 111- Ankara'da Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip TED Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuştur.

Bu Üniversite, Rektörlüğe bağlı olarak;

a) Eğitim Fakültesinden,

b) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinden,

c) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden,

ç) Sanat ve Tasarım Fakültesinden,

d) Fen Bilimleri Enstitüsünden,

e) Sosyal Bilimler Enstitüsünden,

f) Eğitim Bilimleri Enstitüsünden,

oluşur.?

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Anayasanın 130 uncu maddesinin ikinci fıkrasında; kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, Devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumlarının kurulabileceği hükmü yer almaktadır.

Yükseköğretim, eğitimin pahalı bir kademesidir. Yükseköğretim maliyetinin tamamına yakın bölümünün Devletçe karşılanması anlayışı büyük boyutlarda maddi kaynak gerektirmektedir. Anayasada özel girişimcilerin üniversite kurmalarına imkan verilmezken, kazanç amacına yönelik olmamak koşuluyla vakıfların üniversite kurmalarına imkan sağlanmaktadır.

21 inci Yüzyılın bilgiyi üreten ve etkin kullanan saygın ülkeleri arasında yer alabilmemiz, özellikle yükseköğretimde nicelik ve nitelik açısından sağlayacağımız başarıyla mümkün olabilecektir.

Ülkemizde 94'ü Devlet, 38'i vakıf olmak üzere toplam 132 üniversite bulunmaktadır. Türkiye'de yükseköğretime olan talep ile arz arasında büyük bir fark bulunmakta, bu fark özellikle son otuz yıldan bu yana giderek artmaktadır. 2007 ÖSS'ye başvuran aday sayısı 1.641.403, yalnız sınavsız geçiş için başvuran aday sayısı 135.038'dir. Toplam da ise 1.776.041'dir. Örgün yükseköğretim programlarının kontenjanları da 413.147'dir. Mevcut olan bu kontenjan ise yükseköğretime ilişkin talebi karşılayamamaktadır. 2008 ÖSS'ye başvuran aday sayısı ise 1.646.377'dir. 2008 yılında örgün öğretimin kontenjanı 552.392'ye (1.943'ü yurt dışı üniversitelerin kontenjanı) çıkarılmış olmasına rağmen bu kontenjanlar ile yükseköğretime olan talep karşılanamamakta, bunun bir sonucu olarak yurt dışındaki üniversitelere olan talep artmaktadır.

Halen yurt dışında öğrenim gören resmi-burslu öğrenci sayısı 887, Milli Eğitim Bakanlığınca öğrenciliği tanınan özel öğrenci sayısı ise 23.513'tür. OECD verilerinde 2001 yılı itibarıyla yurt dışında öğrencisi bulunan ülkeler sıralamasında ülkemiz 44.204 öğrenci ile 8 inci sırada yer almaktadır. Ancak bugün itibarıyla yurt dışında öğrenim gören öğrenci sayısının bu sayının çok üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu durumda ülkemiz yurt dışında eğitim gören yüksek öğretim öğrenci nüfusu bakımından dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Dünyadaki bazı ülkelerde özel öğretim kurumlarının yükseköğretim içerisindeki payı % 50'lerin üzerindedir. Örneğin bu oran, Güney Kore'de % 80, Japonya'da % 76, Brezilya'da % 71, Belçika'da ise % 63'tür.

Dünya genelinde, özel yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin oranı 1985'de yaklaşık % 18 iken, günümüzde bu oran % 30'a yaklaşmıştır.

Yükseköğretime olan talebin karşılanması, kalkınma planlarında yükseköğretim için hedeflenen okullaşma oranına ulaşılması ve Devlet üniversitelerinin üzerindeki kontenjan baskısının azaltılması açısından önemli bir görev üstlenen vakıf üniversitelerinin kurulmasının desteklenmesi gerekmektedir.

Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından Ankara'da TED Üniversitesi adıyla yeni bir vakıf üniversitesi kurulmasının ülkemizin yükseköğretimine önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Tasarı bu amaçla hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile; Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından TED Üniversitesi adıyla Ankara'da vakıf üniversitesi kurulması öngörülmektedir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber