MEB'den mesleki çalışmalar konusunda açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Haziran 2009 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarda Mesleki Çalışmalar Kapsamında Yapılacak Performans Görevi ve Proje Uygulamaları ile İlgili Açıklama

İlköğretim Genel Müdürlüğünün 26.05.2009 tarih ve 9091 sayılı Mesleki Çalışmalar yazısında;

1- (Ek-4) ve (Ek-5) de yer alan performans görevi ve proje formatları, okullarda mesleki çalışmalar esnasında, bu konuların hem daha açık olarak anlaşılması, hem de öğretmenlerin ortak uygulamalar yapabilmeleri amacıyla verilmiştir. Mesleki çalışmalar esnasında konunun ele alındığı zaman; sınıf öğretmenlerinin bu öğretim yılında okuttukları sınıf düzeyinde seçecekleri bir ders ile ilgili olarak; branş öğretmenlerinin ise okuttukları bir sınıf düzeyinde kendi branşlarıyla ilgili olarak bir adet performans görevi ve bir adet proje ile değerlendirme ölçeği taslaklarını pratikte hazırlamaları beklenmektedir.

2- Sunulan formatlarda ay, hafta olarak ifade edilen süre kısmına, bu çalışmaların öğrenciler tarafından yapılacağı düşünülerek, önerilen süre yazılmalıdır. Örneğin mesleki çalışmalar esnasında bir öğretmen depreme karşı dayanıklı ev maketi hazırlama konusunda bir proje örneği hazırlamıştır ve bu projeye 3 ay bir süre belirtmiştir. Unutulmamalıdır ki yapılacak bu pratik uygulamalar okullarda bu konunun sunulacağı zaman ile sınırlıdır.

3- İlçelere gönderilecek olan performans görevi ve proje örneklerinin ilgili üst yazıda belirtildiği gibi özgün olmaları gerekmektedir. Öğretmenlerimizin o öğretim yılında vermiş oldukları performans görevlerinin ya da projelerin ders kitaplarından, internetten ya da diğer kaynaklardan alınmış/uygulanmış olması durumunda, sunulan formatlardan yararlanılarak özgün örnekler hazırlamaları gerekmektedir. Şayet öğretmenlerin gönderilmek üzere sunacağı performans görevi ya da proje, o eğitim öğretim yılında yapılmış özgün ve iyi örnek olduğu düşünülen bir çalışma ise bu okul idaresine takdim edilebilir.

4- Okuldaki her sınıf öğretmeni bu öğretim yılında okuttuğu herhangi bir sınıf düzeyinde seçtiği bir dersten bir performans görevi ve bir projeyi; her branş öğretmeni ise okuttuğu bir sınıf düzeyinden kendi branşıyla ilgili bir performans görevi ve bir projeyi okul idaresine seçilmek üzere sunmalıdır. Bu çalışmalar, okullarda (zümre öğretmenlerince) oluşturulacak komisyonlar tarafından değerlendirmeye alınmalıdır. Eğer performans görevi ya da proje üç boyutlu bir çalışma ise bunların görsellerine yer verilmelidir.

5- Okullarda kurulan komisyonlar her sınıf düzeyi için seçilen bir dersten 1'er performans görevi ve proje seçerek ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderecektir. Örneğin ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilen örnekler aşağıdaki şekilde olabilir.

  Proje örneği gönderilen ders Performans görevi örneği gönderilen ders
1. sınıf Matematik Türkçe
2. sınıf Hayat bilgisi Matematik
3. sınıf Türkçe Hayat Bilgisi
4. sınıf Yabancı dil Fen ve teknoloji
5. sınıf Trafik güvenliği Sosyal bilgiler
6. sınıf Fen ve teknoloji Din kültürü ve ahlak bilgisi
7. sınıf Türkçe Yabancı dil
8. sınıf Türkçe Matematik

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber