Türkiye'de her üç evden birinde silah var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2009 22:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her üç evden birinde silah bulunan Türkiye'de, yılda yaklaşık 4 bin kişi ateşli silahlarla işlenen cinayetler sonucu hayatını kaybediyor, 13 binden fazla insan da yaralanıyor. Silahlı suça karışanların yüzde 55'inin 28 yaşından küçük olduğu belirlenirken, işlenen cinayetler bireysel silahlanmadaki artışla paralellik gösteriyor.

Türkiye'de son aylarda birbiri ardına işlenen cinayetler toplumda tedirginlik meydana getiriyor. Yapılan araştırmalar Türkiye'de bireysel silahlanmanın sürekli arttığını ortaya koyuyor. Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarında, 2007 yılına kıyasla, 2008 yılı Ocak - Mart döneminde silah kullanımında yüzde 57 artış tespit edildi. Cinayetlerin yüzde 60'ında ateşli silah kullanıldığı, bunların yüzde 15'inin de ruhsatlı olduğu belirlendi.

Türkiye'de, trafikteki 13 milyon araçtan yüzde 8'inde ateşli silah bulunuyor. Kırmızı ışıkta bekleme, yol verme, araç sollama gibi nedenlerle çıkan kavgaların bazıları araçlardaki silahların kullanılması nedeniyle ölümle sonuçlanıyor. Silahla işlenen her 10 cinayetten 1'i de trafikte gerçekleşiyor.

Bireysel silahlanmayla mücadele veren sivil toplum kuruluşlarından olan Umut Vakfı'nın araştırmasına göre ruhsat için başvuranların yüzde 50'den fazlası ilkokul mezunu. Yüzde 24,5'i esnaf, yüzde 14,6'sı ise işçi. Silah sahibi olmak isteyenlerin büyük çoğunluğunu Karadenizliler oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre silah talebinde bulunanların yüzde 25,6'sının doğum yeri Karadeniz, yüzde 22,5'inin ise Doğu Anadolu.

Aynı araştırmaya göre yüz kişiden 30'u silahı, bir tehlikeye karşı 'evde bulunsun' diye, yüzde 30,9'u da iş riski yüzünden satın alıyor. Kişilerin yüzde 19.4'ü birden fazla silaha sahip.

TÜRKİYE'DE DE SİLAH ALMA YAŞI AVRUPA'DAKİ GİBİ 28 OLMALI

Birçok avrupa ülkesine göre Türkiye'de silah alma yaşı oldukça düşük. 21 yaşını dolduranlar bazı prosödürleri yerine getirdikten sonra silah ruhsatı alabiliyor. Umut Vakfı Yönetim Kurul Üyesi Dr. Ayhan Akcan, Türkiye'de silah sayısının her geçen gün artmasını, ruhsat almanın çok kolay olmasına bağlıyor. Akcan, şunları söylüyor: "Arabada, duvarda, yatak odasında silah var. İnsanlar, bir anlık kızgınlık, kıskançlık, alacak verecek meselesinde silah kullanıyor. Araştırmalarımıza göre bu silahların büyük çoğunluğu önceden tasarlanmamış olaylarda kullanılıyor. Yeni bir düzenleme şart. Ruhsatlanma zorlaştırılmalı. İlk müracaattan sonra Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 28 gün sonra ikinci müracaat şartı getirilmeli."

Umut Vakfı Yönetim Kurul Üyesi Dr. Ayhan Akcan göre ruhsatlı silahlarla işlenen cinayetlerin önüne geçmek için bazı tedbirlerin alınması kaçınılmaz. Akcan, alınacak tedbirler ise şöyle sıralıyor: "Ruhsat alımında 28 yaş şartı getirilmeli. Ruhsat süresi 3 yıla indirilmeli. Üst yaş sınırı getirilmeli. İmha etmek üzere iade yasada yer almalı. Taşıma ruhsatında can güvenliği gerekçesi ispat edilmeli. Silah edinme sayısında kısıtlama getirilmeli.. Ruhsatlandırmada sertifika programı uygulanmalı. Reklam yasağı getirilmeli. Özellikle dizilerde ve kliplerde sigara gibi gösterilmesi yasaklanmalı. Alkol etkisindeyken silah taşıma ve bulundurmaya ceza getirilmeli. Arabada silah taşımayı engelleyen cezalar artırılmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber