Başbakan hibrid oto kullandı, hükümet fabrikasını kuruyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Haziran 2009 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye hibrid araç pazarından pay kapmak için harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın test sürüşü yaptığı hibrid otoların üretimi için düğmeye basıldı. Hükümet, Marmara Bölgesi İzmir, Konya veya Ankara'da bir adet hibrid otomobil fabrikası kuracak

Küresel ısınmaya karşı çevreci hareketlerin ön plana çıktığı dünyada çevreci hibrid otomobil pazarı genişlerken, Kyoto Sözleşmesi'ne imza atan Türkiye de modaya uydu. Murat Günak tarafından tasarlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın deneme sürüşü yaptığı hibrid otomobil, hükümeti harekete geçirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kyoto Sözleşmesi ile hibrid araçların önem kazandığını, Türkiye'nin bu pazardan önemli bir pay kapmak için önündeki fırsatı iyi kullanacağını belirterek, 'Marmara Bölgesi, İzmir, Konya veya Ankara'da bir hibrid fabrikası kuracağız. Otomotiv sektörü temsilcileriyle görüşürek, hibrid için teşvikte bulunuyoruz. Hibrid fabrikası, yeni teşvik sisteminden yararlanacak' dedi.

Ergün, Erdoğan'ın test ettiği aracın tasarımını yapan Murat Günak'ı bakanlığa davet ettiğini söyledi. Günak'ın ünlü bir tasarımcı olduğunu, İsviçre'de yaşadığını söyleyen Ergün, 'Mercedes tasarımında falan da bulunmuş bir kişi. Kendisi ile ayrıca görüşeceğiz' dedi. Kyoto Sözleşmesi ile çevreci yaklaşımların ilerlediğini, akaryakıt ürünlerinin fiyatlarının artması ile enerji maliyetini aşağıya çeken otomobillerin öne çıktığını kaydeden Ergün, 'Hibrid otomobillerin kullanıcıları artmaya başladı. Bu yüzden Türkiye'de hibrid otomobiller için en azından bir fabrikanın kurulmasını destekliyoruz. Bu konudaki yatırımlar, 250 milyon TL üstü olduğu için 'büyük yatırım' kapsamında, yeni teşvik sistemine alınacak. Bu yolla büyük destek alacaklar' dedi.

FABRİKA NEREDE KURULACAK?

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, büyük yatırımlarda bölgeye göre vergi indirimi olmadığını da vurguladı. Büyük yatırımların ülkenin neresinde yapılırsa yapılsın büyük destek alacağını belirten Ergün, 'Ancak hibrid otomobil fabrikası, Kars'ta olmaz. Çünkü yan sanayisi ve diğer altyapılarla birlikte düşünüldüğünde Marmara Bölgesi, İzmir, Konya, Ankara gibi yerlerde mümkün olur' dedi.

HİBRİD ARAÇ NEDİR?

HEM elektrikli motor hem içten yanmalı motor ile tahrik edilen bir sisteme sahip olan araçlardır. Özellikle düşük hızlarda ve kalkışlarda elektrik motoru ve buna bağlı olan bir pil sistemi ile çalışan, yüksek performans istenildiği ve pilin şarjının belli bir seviyeye düştüğü zamanlarda ise içten yanmalı motor devreye girerek ek güç sağlar. Bu tip araçlarda en büyük avantaj yakıt tüketiminin ve emisyon değerlerinin çok düşük olmasıdır. Daha hafif ve aerodinamiktir. Lastikler çekişi kaldırmak için daha serttir ve daha fazla şişirilmişlerdir.

Hedef 2 milyon otomobil üretmek

BÜYÜK otomotiv kuruluşlarının, ayrı bir yatırım yaparak, hibridli araç üretmesini de teşvik ettiklerini kaydeden Ergün, şunları söyledi:

'Türkiye, 1.5 milyona yaklaşan otomobil üretimine ulaştı. Son krizle bir miktar düştü. Türkiye, 2 milyonluk potansiyele ulaşabilir. Ülkede bunun büyük bölümünü ihraç edebilecek bir altyapı da var. 2 milyon otomobil hedefine ulaşmak için yeni en az 2 otomobil fabrikasının kurulması bekleniyor. Bunlardan bir tanesi hibrid olursa, Türkiye önemli bir üretim üssü olur. Avrupa'da da dünyanın başka yerlerinde de hibrid otomobil kullanımına hızlı bir şekilde geçiliyor. O pazardan da bizim pay almamız lazım. Yoksa kaçırabiliriz.'

Ebru ÇEKİÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber