AK Parti'den Askeri Savcılığın açıklamasına yanıt

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2009 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Abdulkadir Aksu, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığının, Taraf gazetesinde yayımlanan belgeye ilişkin kararı konusunda, ?AK Parti olarak meselenin tüm boyutlarıyla ve net olarak açığa çıkarılmasına, sorumluların yargı önünde hesap vermesine ve kamuoyu vicdanını rahatlatacak bir sonuca ulaşılmasına büyük önem veriyoruz? dedi.

Aksu, partinin internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, Taraf gazetesinde yayımlanan belgeyle ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığının yaptığı açıklamada, adli sürece yönelik bilgi verildiğini, meselenin bir yönüne açıklık getirilerek, kendi yönlerinden kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildiğinin ve dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiğinin belirtildiğini hatırlattı.

Adli ve idari süreçlerin bundan sonra da gerektiği şekilde işleyeceğine işaret eden Aksu, açıklamasında şunları kaydetti:

?Askeri Savcılığın, 'anılan belgenin Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanmadığı'nı ifade etmiş olması anlamlıdır. Ancak yine açıklamada belirtildiği gibi, 'bu belgenin hangi amaçla kim veya kimler tarafından üretildiği, üretenlerin amaçları' ortaya çıkartılmalıdır.

İnanıyoruz ki adliye mahkemeleri kendi yönüyle meseleyi ele alacaktır. Adli yargı, hukukun ve delillerin gerekleri içinde elbette ki gerçeği ortaya çıkarmaya çalışacaktır. Ak Parti olarak meselenin tüm boyutlarıyla ve net olarak açığa çıkarılmasına, sorumluların yargı önünde hesap vermesine ve kamuoyu vicdanını rahatlatacak bir sonuca ulaşılmasına büyük önem veriyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, işleyen kurum ve kurallarıyla, demokratik hukuk sistemimizden aldığı yetkiyle her türlü sorunu çözebilecek kapasiteye sahiptir.?

Çiçek: "Hiçbir şey bitmiş değil''

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığının Taraf gazetesinde yayımlanan belgeyle ilgili verdiği kararı değerlendirirken, ''Karar var ama bu karar sadece Genelkurmay Askeri Savcılığınca verilen bir karar. Halen hukuki süreç devam ediyor. Hiçbir şey bitmiş değil, daha işin başlangıcında akla gelebilecek birçok soruyu netleştirecek olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığındaki soruşturma olacak'' dedi.

Çiçek, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın açıklamasıyla ilgili olarak kendisinin dün hiçbir hiçbir basın mensubuna bir açıklama yapmadığını söyledi.

Bugünkü bir gazetede, ''Fotokopiden belge olmaz'' başlığıyla yer alan haberin, çok daha önce yaptığı açıklamalar olduğunu belirten Çiçek, şunları kaydetti:

''10 gün önce işler bu noktaya gelmeden, karar verilmeden, kimin ne karar vereceği belli olmadan yani hukuki süreç devam ederken, herkesin kendi değerlendirmelerini yaptığı bir noktada... Ben her şeye hukuk açısından bakılması gerektiğini düşünüyorum. Hukukçu kimliğimle. Siyaseten herkes değerlendirebilir.

Dolayısıyla bu sürecin tamamlanması gerektiğini söylüyorum. Bu kanaatimi bugün de taşıyorum. Ama burada yanlış olan sanki bu açıklamanın dünkü kararın akabinde yapılmış olması gibi yanlış değerlendirmelere meydan verecek tarza takdim edilmiş olmasıdır.''

Çiçek, Askeri Savcılığın kararını değerlendirirken de şöyle konuştu:''Karar var ama bu karar sadece Genelkurmay Askeri Savcılığınca verilen bir karar. İtirazı kabil olmak üzere diye ifadeler var. Demek ki daha henüz kesinleşmemiş. İkincisi işin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülecek bir boyutu var. Bunlar da neticelenmeden, hukuki bir süreç devam ederken kanaat ifade etmeyi ben doğru bulmam. Bunu daha evvel de yaptım ben, bu olayla ilgili değil, Adalet Bakanlığı dönemimden beri her konuda böyle tartışmalar yapılır ama bu süreç beklenmez. Sonuçta kim haklı, kim doğru çıktı, kim doğru yaptı bu belli olmaz. 3-5 günlük tartışmayla kamuoyu şu veya bu şekilde yönlendirilir. ''Çiçek, Askeri Savcılığın kararında belgenin aslının olmadığına dikkatin çekildiği anımsatılıp, ''Bu belge kurumları karşı karşıya getirmek için üretilmiş olabilir mi?'' sorusunu, şöyle yanıtladı:

''Anladığım kadarıyla Askeri Savcılık işin bu kısmını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına bırakıyor. 'Evet, bu belge bizde hazırlanmadı, bizimle ilgisi yok ama neden hazırlandı, niye hazırlandı, ne maksatla hazırlandı, kimler hazırladı işin bu kısımlarının soruşturması İstanbul Başsavcılığı'na ait' diyor ve oraya gönderiyor. Demek ki daha ortada bitmiş bir durum yok. Kendi personeli yönünden, kendi yetki alanı içerisinde olan kısımla ilgili karar veriyor ama 'daha araştırılacak, soruşturulacak bir çok yönü var' diyor. Ben gazetedekilerden yorumu öyle anlıyorum. Bunu da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yapacak diyor. Demek ki daha halen hukuki süreç devam ediyor, hiçbir şey bitmiş değil, daha işin başlangıcında akla gelebilecek birçok soruyu netleştirecek olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığındaki soruşturma olacak. Bizim bir ön yargımız yok. Şu yaptı, bu yaptı, şurası yaptı. Kim yaparsa yapsın, nerede yapılırsa yapılsın bunun ortaya çıkarılması için biz yargıya başvurduk. Hukuki değerlendirmesi bu.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber