4/B'lilere kadro için yasal düzenleme gerekiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Haziran 2009 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4/B sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmelerine ilişkin MEB Bakanı sayın Nimet ÇUBUKÇU tarafından yapılan açıklamalar sonrasında kamuoyunda çok büyük bir umut rüzgarı esmeye başlamıştır.

Biz de konuyu http://www.memurlar.net/haber/142906/ linkinde ele almıştık.

Bir çok sendika sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmeleri noktasındaki taleplerini her platformda yüksek sesle dile getirmektedirler. Mayıs ayı sonunda Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin Yalçın başkanlığında gerçekleşen toplantıda bu konu da gündeme gelmiş fakat yapılan çalışmalar hakkında net bir bilgi alınamamıştı.

4/B'li öğretmenlerin hiç koşulsuz olarak 2009 yılı içerisinde kadroya geçirilmeleri neredeyse imkansızdır. Çünkü konu ile ilgili olarak henüz hazırlanmış bir taslak dahi yoktur. Bu konu bir bakanlığı bir tarafa bırakın bakanlar kurulunu da aşar niteliktedir. Zira sözleşmeli bir personelin memur kadrosuna atanabilmesi için kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır.

Meclisin 1 Temmuz itibari ile tatile girmesi halinde kadro konusunun 2009 yılında gerçekleşmesi adeta imkansızlaşır. Çünkü gerçekleşebilmesi için 1 Ekim 2009'a kadar tatile girecek olan meclisin ara dönemde toplanması , bunun için da sayın vekillerin tatillerini yarım keserek meclisi olağanüstü toplantıya çağırmaları gerekecektir. Böyle bir beklenti çok ta mantıklı değildir.

Ayrıca sayın bakandan ve MEB yetkililerinden cevap beklenen en önemli konulardan bir tanesi de Ağustos ayında öğretmen alımı yapılıp yapılmayacağının açıklanmasıdır. Alım mutlaka gerçekleşecektir fakat ne zaman ve kaç kadrolu öğretmen alımının yapılacağı açıklanmalıdır.

Diğer taraftan, bazı sendikalar tarafından talep edilen "Ağustos ayında 50 bin kadrolu öğretmen alımının yapılması" yönündeki talepler tamamen hayaldir. Böyle bir şey, meclisin tatile gireceği bir dönemde mümkün değildir.

Bu nedenlerle 2009 yılında hayal olan yeterince öğretmen alımı konusu ile sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmeleri konusu meclisin açılacağı ilk günlerde ele alınmalı ve 2010 mali bütçesinde de yerini almalıdır.

Konu ile ilgili ok artık yayadan çıkmıştır bu konunun kapatılması ya da hiç söylenmemiş kabul edilmesi mümkün değildir. Yani 4/B Sözleşmeli öğretmenler kadrolarına kavuşacaklardır fakat bunun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği konusundaki çalışmalar bir an önce tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

Daha da öncelikli olan konu ise 2009 yılında öğretmen alımı konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesidir. Yani alımlar ne zaman yapılacak ve kaç kadrolu öğretmen kaç sözleşmeli öğretmen istihdam edilecektir? Sayın bakanın bundan böyle sözleşmeli öğretmen almayacağız sözünün bu atama döneminde gerçekleşmesi de pek mümkün görülmemektedir.

Gerçekleştiği taktirde kadro yetersizliği nedeniyle bu yıl istihdam edilecek öğretmen sayısı az olacağından eğitim öğretimin yine ücretli öğretmenlik müessesine teslim edilmesi ile karşı karşıya kalınacaktır.

Bilindiği gibi sözleşmeli öğretmenlik uygulaması ile ilgili olarak yargı süreci de devam etmektedir.

İdari yargı tarafından Anayasa Mahkemesine taşınan konu hakkında yüksek mahkemenin öğretmenlerin lehine karar vermesi durumunda hükümetin eli kolu bağlanacak ve konuyu kökten çözmek durumunda kalacaktır.

Ne kadar acıdır ki 2006 yılı öncesinde gündemimizde dahi olmayan Sözleşmeli Öğretmenlik uygulamasına tabii tutulan öğretmenler için konu adeta umut kapısı haline dönüşmüştür. Böyle bir müessese MEB'de hiç gündeme gelmemiş olsaydı bugün 4/B li çalışan öğretmenler kadrolu olarak çalışmakta olacakken bu hakkı elde edebilmek onlara sunulan bir lütuf olarak karşımıza çıkarken bunu sağlayacak olanlar da lütfeden olmaktadırlar. Oysa ki bir şeyini kaybeden bir kişiye bunu teslim etmek lütuf değil insani zorunluluktur.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber