Adalet Bakanlığı'ndan 2009 yılı yıllık ara verme hakkında duyuru

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Haziran 2009 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ADLÎ YARGI İÇİN DUYURU

T.C.

ADALET BAKANLIĞI

Personel Genel Müdürlüğü

Sayı : B.03.0.PER.0.00.00.01/35812 26/06/2009

Konu : 2009 yılı Yıllık Ara Verme

..............................CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

20.01.2009 gün ve 10 sayı ile değişik 06.06.1983 gün ve 8 sayılı ?Adlî Yargı Hakimleri ve Cumhuriyet Savcıları ile İdarî Yargı Hâkim ve Savcıları Hakkında 2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 55'inci Maddesi Uyarınca Tespit Edilen Yıllık Ara Vermeden (Adlî Tatil) Yararlanma Koşul ve Yöntemleri?ne İlişkin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ilke kararı gereğince;

1. Dördüncü ve beşinci bölgelerde yıllık ara verme çalışması yapılmayacaktır.

2. Ağır ceza merkezleri ile mülhakat adliyelerde görev yapan mahkeme başkanları ve hâkimlerden hangilerinin bu yıl yıllık ara vermeden yararlanacakları hususundaki teklif adalet komisyonlarınca belirlenecektir.

Adalet Komisyonlarınca bu teklif işlemi yapılırken, asgarî kalması gereken nöbetçi sayısı belirlenip, yıllık ara vermeden yararlanmak ve nöbetçi kalmak isteyenler açıkça belirtildikten sonra, gerekçeli olarak değerlendirmelerini yapıp ekte gönderilen formlar doldurularak taleplere ilişkin dilekçeler de eklenerek gönderilecektir.

Birden fazla ağır ceza ve mahkeme olan yerlerde yeteri kadar mahkeme nöbetçi bırakılacak, yıllık ara vermede nöbetçi kalan hâkimler bu mahkemelerin işlerini yürüteceklerdir.

Ağır ceza merkezlerinde yıllık ara vermeden yararlanacaklar tespit edilirken özellikle ağır ceza ve diğer mahkemelerin faaliyetlerinin aksamadan yürütülmesi hususu göz önünde bulundurulacaktır.

Bu esaslara göre, adlî yargı adalet komisyonlarınca merkez ve mülhakatta yıllık ara vermeden yararlanacak mahkeme başkanları ve hâkimler tespit edilip, alınacak kararlar en geç 10 Temmuz 2009 tarihinde Bakanlıkta bulunacak şekilde gönderilecektir. Bu suretle tespit edilen mahkeme başkanları ve hâkimlerden hangilerinin yıllık ara vermeden yararlanacakları Bakanlığımızca belirlendikten sonra ilgili komisyonlara bildirilecektir.

3. Ağır ceza merkezleri ile mülhakat adliyelerde görev yapan Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcıvekili ve Cumhuriyet savcılarından hangilerinin yıllık ara vermeden yararlanacakları hususundaki teklif ağır ceza mahkemesi Cumhuriyet başsavcılarınca belirlenecektir. Bu tespit işlemi yapılırken nöbetçi kalan mahkemeler ile infaz, basın bürosu ve nöbet hizmetlerinin aksatılmadan yürütülebilmesi için yeter sayıda Cumhuriyet savcısının nöbetçi bırakılması göz önünde tutulacaktır.

Cumhuriyet başsavcılarınca bu teklif işlemi yapılırken, asgarî kalması gereken nöbetçi sayısı belirlenip, yıllık ara vermeden yararlanmak ve nöbetçi kalmak isteyenler açıkça belirtildikten sonra, gerekçeli olarak değerlendirmelerini yapıp bu taleplere ilişkin dilekçeler de eklenerek, kararlar ekte gönderilen formlara uygun bir şekilde gönderilecektir.

Bu esaslar çerçevesinde hazırlanacak teklif, en geç 10 Temmuz 2009 tarihinde Bakanlıkta bulunacak şekilde gönderilecektir. Bu suretle tespit edilen Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcıvekili ve Cumhuriyet savcılarından hangilerinin yıllık ara vermeden yararlanacakları Bakanlığımızca belirlendikten sonra ilgili Cumhuriyet başsavcılığına bildirilecektir.

4.Yıllık ara vermeden faydalanacakların belirlenmesi sırasında yargısal faaliyetler gözönünde bulundurularak ihtiyaç kadar hâkim ve Cumhuriyet savcısı nöbetçi bırakılacak, diğer hâkim ve Cumhuriyet savcılarının yıllık ara vermeden faydalanmaları sağlanacaktır.

5. a) 2009 yılına ait iznini kullanmış bulunan hâkim ve Cumhuriyet savcıları,

b) 2008 yılı yıllık ara vermeden yararlanmayarak nöbetçi kalan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından rapor almak suretiyle görevine devam etmeyenler,

c) Ad çekme suretiyle atanıp, göreve başladığı tarihten itibaren meslekte fiilen bir yılını doldurmayan hâkim ve Cumhuriyet savcıları,

d) Kadro durumu müsait olmayan yerlerdeki hâkim ve Cumhuriyet savcıları,

e) Herhangi bir nedenle aylıksız izin veya uzun süreli sağlık izni kullanan ve bu izin süresi sonunda yıllık ara verme süresi içerisinde göreve başlayan hâkim ve Cumhuriyet savcıları,

yıllık ara vermeden yararlandırılmayarak nöbetçi bırakılacaktır.

6. CMK'nun 250 nci maddesinde sayılan suç ve davalara bakmak üzere görevlendirilen hâkim ve Cumhuriyet savcıları yıllık ara vermeden yararlandırılmayacaklardır.

7. Yaz kararnamesi ile ataması yapılacak olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, belirtilen diğer koşulları taşımak ve 2009 yılı senelik izninden kullanmamak kaydıyla, rapor kullanmaksızın mehil süresi sonunda yeni görev yerlerine başlamaları halinde, yapacakları yıllık ara vermeden yararlanma talepleri, ilgisine göre yeni görev yerindeki adalet komisyonu veya Cumhuriyet başsavcısının görüşü de dikkate alınarak iş ve kadro durumunun uygun olması halinde yıllık ara vermeden yararlanmaları sağlanacak, atama sonrasında rapor kullananlar ise yıllık ara vermede nöbetçi bırakılacaktır.

8. 2008 yılında yıllık ara vermeden yararlanmayan hâkim ve Cumhuriyet savcıları zorunlu olmadıkça bu yıl nöbetçi bırakılmayacaklardır.

9. Aynı yerde eş olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının durumları göz önünde bulundurulacaktır.

10. Yıllık ara vermeden yararlanacaklara ilişkin Bakanlık yazısı gelmeden hiçbir hâkim ve Cumhuriyet savcısı görevinden ayrılmayacaktır.

11. Yıllık ara verme süresince adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 113 üncü maddesinde belirtildiği şekilde; komisyon başkanının nöbetçi kalması halinde komisyon başkanı, yokluğunda asıl üyenin, onun yokluğunda yedek üyenin başkanlığında toplanacak, belirtilen üyelerin de yokluğu halinde birinci sınıfa ayrılma incelemesine tâbi tutulup da ayrılamayanlar hariç, en kıdemli hâkimden başlayarak komisyon oluşturulacak, bu durumda (başkan, asıl üye veya yedek üyelerin yokluğu halinde) kıdemli olan, komisyona başkanlık edecektir.

12. Yıllık ara vermeden yararlanan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının görevden ayrılış tarihleri, ara verme süresince bulunacakları yer adresleri ve yıllık ara verme bitiminde işe başlayış tarihleri ağır ceza Cumhuriyet başsavcılıklarınca faks ile doğrudan Bakanlığa bildirilecektir.

13. Yıllık ara vermeden yararlanan hâkim ve Cumhuriyet savcıları, Kanunla belirlenen yıllık ara verme süresince izinli sayıldıklarından, Bakanlıkça göreve çağrılmadıkça, belirlenen sürenin bitiminden önce görevlerine başlamayacaklardır.

14-Ağır ceza merkezlerinde yıllık ara vermeden faydalanmayıp, nöbetçi bırakılacak hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile yıllık ara verme çalışması yapılmayan yerlerdeki hakim ve Cumhuriyet savcılarına yıllık ara verme süresince ilgisine göre Adlî Yargı Adalet Komisyonu veya Cumhuriyet Başsavcısının uygun görmesi halinde yıllık izin kullandırılacaktır.

15.Yazımız ekinde yer alan form ile bu formun doldurulmasına ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün resmî internet sitesinden (www.pgm.adalet.gov.tr) temin edilecektir.

Yargı çevrenizdeki bütün ilgililere tebliği ile esasların yerine getirilmesinde duyarlılık gösterilmesini rica ederim.

Birol ERDEM

Hâkim

Bakan a.

Genel Müdür

Hâkimlere Ait Form

Cumhuriyet Savcılarına Ait Form


İDARİ YARGI İÇİN DUYURU

T.C.

ADALET BAKANLIĞI

Personel Genel Müdürlüğü

Sayı : B.03.0.PER.0.00.00.01/35810 26/06/2009

Konu : 2009 yılı Yıllık Ara Verme

........................... BÖLGE İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

20.01.2009 gün ve 10 sayı ile değişik 06.06.1983 gün ve 8 sayılı ?Adlî Yargı Hakimleri ve Cumhuriyet Savcıları ile İdarî Yargı Hâkim ve Savcıları Hakkında 2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 55'inci Maddesi Uyarınca Tespit Edilen Yıllık Ara Vermeden (Adlî Tatil) Yararlanma Koşul ve Yöntemleri?ne İlişkin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ilke kararı gereğince;

1. Bölge idare mahkemesi başkanının yapacağı öneri üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca, her bölge idare mahkemesi merkezinde idare ve vergi mahkemesi başkan ve üyeleri arasından görevlendirilecek üç hâkimin katıldığı bir nöbetçi mahkeme kurulur. Nöbetçi kalanlardan en kıdemli başkan, yoksa en kıdemli üye nöbetçi mahkemenin başkanlığını yapar. Bölge idare mahkemesi merkezindeki diğer hâkimler yıllık ara vermeden faydalandırılır.

2. Yargı çevresine dahil olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu il merkezi dışında kalan idare ve vergi mahkemelerinde çalışan hâkimler yıllık ara vermeden yararlanmayacaklardır.

Bu esaslar göz önünde tutularak bölge idare mahkemesi başkanlığınca bölge idare merkezi için yapılacak öneriler ekte gönderilen forma uygun olarak hazırladıktan sonra en geç 10 Temmuz 2009 tarihinde Bakanlığımızda olacak şekilde gönderilecektir.

3. İşi çok olan bölge idare mahkemesi merkezinde bölge idare mahkemesi başkanının önerisi üzerine yeteri kadar üye nöbetçi olarak görevlendirilebilir.

4. a) 2009 yılına ait iznini kullanmış bulunan hâkimler,

b) 2008 yılı yıllık ara vermeden yararlanmayarak nöbetçi kalan hâkimlerden rapor almak suretiyle görevine devam etmeyenler,

c) Ad çekme suretiyle atanıp, göreve başladığı tarihten itibaren meslekte fiilen bir yılını doldurmayan hâkimler,

d) Kadro durumu müsait olmayan yerlerdeki hâkimler,

e) Herhangi bir nedenle aylıksız izin veya uzun süreli sağlık izni kullanan ve bu izin süresi sonunda yıllık ara verme süresi içerisinde göreve başlayan hâkimler,

yıllık ara vermeden yararlandırılmayarak nöbetçi bırakılacaktır.

5. 2008 yılında yıllık ara vermeden yararlanmayan hâkimler zorunlu olmadıkça bu yıl nöbetçi bırakılmayacaklardır.

6. Aynı yerde eş olan hâkimlerin durumları göz önünde bulundurulacaktır.

7. Yıllık ara verme süresince görev yapacak nöbetçi kurulların oluşumuna dair Bakanlık yazısı gelmeden yıllık ara vermeden yararlanan hiçbir hâkim görevinden ayrılmayacaktır.

8. Yıllık ara verme süresinde nöbetçi mahkeme olarak görev yapan kurul, idari yargı adalet komisyonu görevini de yürütür.

9. Yıllık ara vermeden yararlanan hâkimlerin görevden ayrılış tarihleri, ara verme süresince bulunacakları yer adresleri ve yıllık ara verme bitiminde işe başlama tarihleri, bölge idare mahkemesi başkanlığınca Bakanlığa faksla bildirilecektir.

10. Yıllık ara vermeden yararlanan hâkimler, Kanunla belirlenen yıllık ara verme süresince izinli sayıldıklarından Bakanlıkça göreve çağrılmadıkça, belirlenen sürenin bitiminden önce görevlerine başlamayacaklardır.

11. Yazımız ekinde yer alan form ile bu formun doldurulmasına ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün resmî internet sitesinden (www.pgm.adalet.gov.tr) temin edilecektir.

Yargı çevrenizdeki bütün ilgililere tebliği ile esasların yerine getirilmesinde duyarlılık gösterilmesini rica ederim.

Birol ERDEM

Hâkim

Bakan a.

Genel Müdür

EK : Form

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber