Komisyon 'tam gün yasa tasarısını' kabul etti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Haziran 2009 13:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, "Tam Gün Yasa Tasarısını" kabul etti.

Komisyonda kabul edilen üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına ilişkin hükümler de içeren yasa tasarısına göre, devlet veya üniversite hastanelerinde görev yapan hekimler, özel hastanelerde çalışamayacak, muayenehane açamayacak.

Tasarı, devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerinde çalışmayı tercih edecek hekimlerin ücretlerinde artış yapılmasını da içeriyor.

''TAM GÜN YASA TASARISI''...

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, doktorlar için ''Tam Gün Yasa Tasarısı' olarak adlandırılan, düzenleme benimsendi. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ya da serbest olarak çalışan tabipler, ''tıbbi kötü uygulamadan'' doğacak zararlar ile bu nedenle kendilerine yapılacak rücuları karşılamak üzere, sigorta yaptırmak zorunda olacak.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, doktorlar için ''Tam Gün Yasa Tasarısı' olarak adlandırılan, düzenleme benimsendi. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ya da serbest olarak çalışan tabipler, ''tıbbi kötü uygulamadan'' doğacak zararlar ile bu nedenle kendilerine yapılacak rücuları karşılamak üzere, sigorta yaptırmak zorunda olacak.

Komisyonda kabul edilen Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlarla, kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmak zorunda olacak. Söz konusu sigorta priminin yarısı kendileri tarafından, diğer yarısı döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda ise kurum bütçelerinden ödenecek.

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan ya da mesleklerini serbest yapan tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kişilere verebilecekleri zararlarla bu nedenle kendilerine yapılacak rücuları karşılamak üzere mesleki mali sorumluluk sigortası yaptıracaklar.

Zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası, mesleklerini serbest olarak yapanların kendileri, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların ilgili özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından yaptırılacak. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların sigorta primlerinin yarısı kendileri tarafından, yarısı istihdam edenler tarafından ödenecek. Zorunlu sigortaları yaptırmayanlara, sigortası yaptırılmayan her kişi için 5 bin TL idari para cezası verilecek.

-HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ-

İyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerlerde çalışan personel için haftalık çalışma süresi 35 saat olacak. Bu süre içinde Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte belirtilen radyasyon dozu, limitleri ayrıca dikkate alınacak. Söz konusu çalışma süresi içinde doz limitlerinin aşılmaması için alınması gereken tedbirlerle aşıldığı takdirde izinle geçirilecek süreler yönetmelikle belirlenecek.

-NÖBET ÜCRETLERİ-

Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde, haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutan, ancak bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere) ücret ödenecek.

Ücretler, tasarıda hazırlanan gösterge rakamlarının, aylık katsayısı ile çarpılmasıyla hesaplanacak. Ancak ayda 130 saatten fazla çalışma süresi için ödeme yapılmayacak. Ücretler, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak. Söz konusu ücretlerin hesaplanmasında kullanılan tazminat oranları yeniden düzenlendi.

İcap nöbeti tutan ancak karşılığında kurumunca izin kullanmasına izin verilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, her bir icap nöbeti saati için, (icap nöbeti süresi kesintisiz 12 saatten az olmamak üzere) aynı ücretin yüzde 40'ı tutarında nöbet ücreti ödenecek. Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbetinin süresi, aylık 120 saati geçemeyecek. Ödemeler, döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermaye bütçesinden karşılanacak.

-SAĞLIK BAKANLIĞI İLE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ-

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimleri, Bakanlık ve üniversitelerce karşılıklı olarak işbirliği çerçevesinde, birlikte kullanılabilecek. Birlikte kullanım ve işbirliğine ilişkin mevzuat hükümleri çerçevesinde, döner sermaye gelirlerinden personele yapılacak ek ödemelere ilişkin esaslar, Maliye Bakanlığı ve YÖK'ün görüşü alınarak, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

-TSK KADROLARINDA BULUNANLAR-

Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan personelden, rütbelerine göre, öğretim üyesi tabip, öğretim üyesi diş tabibi, uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatındaki dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar, tasarıda belirtilen oranları geçmemek üzere, orgeneral aylığının brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda sağlık hizmetleri tazminatı, ayrıca ödenecek. Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli sivil öğretim üyesi tabipler ile Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak görev yapan uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip ve diş tabiplerine de tasarıda belirtilen oranları geçmemek üzere, en yüksek devlet memuru aylığının, brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda sağlık hizmetleri tazminatı ayrıca ödenecek.

-TSK'NIN SAĞLIK PERSONELİ İHTİYACI-

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığına bağlı eğitim hastaneleri ile askeri tıp fakültesinde öğretim üyesi veya tabip ihtiyacı doğması halinde, TSK Sağlık Komutanlığının talebi üzerine, Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu tarafından öncelikli olarak görevlendirme yapılacak.

TSK'ya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında ihtiyaç duyulması ve TSK Sağlık Komutanlığının talep etmesi halinde, Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda veya üniversite hastanelerinde görevli öğretim üyeleri ile diğer sağlık personeli, haftanın belirli gün veya saatlerinde ya da belirli vakalar ve işler için, Sağlık Bakanlığı veya Yüksek Öğretim Kurulu tarafından görevlendirilecek.

TSK kadrolarında bulunan öğretim üyesi diş tabipleri de sağlık hizmetleri tazminatından yararlanacak. Sağlık hizmetleri tazminatının oranlarını, Maliye Bakanlığının görüşü, Genelkurmay Başkanlığının uygun görüşü üzerine Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek.

Sağlık Bakanlığında vekaleten atama ve görevlendirilenler ile kanunun ilgili maddesince ek ödeme alanlar hariç, döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alanlar, tabip ve diş tabipleri ile uzmanlar; sigorta priminin işveren payı da dahil tamamını ödeyerek, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasıyla sınırlı olmak kaydıyla ilave olarak sigorta primine tabi tutulacak.

Tasarı, ilave prim ödemesinde bulunanlardan, malullük, yaşlılık, vazife malullüğü, emeklilik aylığı ya da sürekli tam iş göremezlik geliri bağlanmasına hak kazananlara verilecek ilave aylık ödemesini de düzenliyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında memur statüsünde çalışırken 26 Mayıs 1999 ile 26 Mayıs 2009 tarihleri arasında görevinden çekilen, çekilmiş sayılan tabip, uzman tabip ve uzman olanlar, kanunun yayımından itibaren 6 ay içinde başvururlarsa, görevden ayrıldıkları ildeki Sağlık Bakanlığına ait kurum, kuruluşlara açıktan atanabilecek. Bu yerlerde ihtiyaç olmaması halinde, atamalar, ihtiyaç olan yerlere yapılacak.

Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabipleri, açıktan atanabilecekler.

-GÖRÜŞMELER...-

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplanan komisyona, tasarıyla ilgili bilgi verdi. Vatandaşın sağlık hizmetine daha kolay ve hakkaniyet içinde ulaşabilmesini sağlamak için tasarının hazırlandığını belirten Akdağ, ''Hekimin hastadan doğrudan para almasını gerektiren sistemi ortadan kaldırarak hem hasta haklarını korumak hem de hekim hasta ilişkisinde güveni tesis etmek için; sayıca yetersiz olan hekim kapasitesini verimli ve etkili kullanarak hekimler üzerindeki iş yükünü adaletli ve dengeli hale getirebilmek için bu kanunu yapıyoruz'' dedi.

Akdağ, tasarının kanunlaşmasıyla birlikte ''sadece para ödeyenin üniversite hastanelerinde veya özel muayenehanelerde hekimini seçmesi'' döneminin biteceğine dikkati çekerek, devlet ve üniversite hastanelerinde hasta kuyruklarının daha da azalacağını söyledi.

Bu kanun ile hekimlerin daha rahat ve ideal bir hizmet ortamı bulacağına değinen Akdağ, ''Tam Gün Kanunu ile hekimlerimizin mali haklarında iyileştirmeler yapılması öngörülmektedir. Hekimlerimize mesai dışı çalışma karşılığı ek ödeme verilmesi, nöbet ücretlerinin artırılması, mali sorumluluk sigortası ile hekimlerimize mali güvence sağlanması konularında getirilen düzenlemeler ile hekimlerimizin moral motivasyonu artacak'' diye konuştu.

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, beyin ölümünün bildirilmesinin mecburi olmasına rağmen sadece yüzde 3'ünün bildirildiğini, bildirilenlerin yüzde 60'ının organının alınması konusunda hasta yakınlarının ikna edildiğini kaydetti.

Durmuş, beyin ölümü bildiriminin artırılması için mükafat veya ceza sistemi uygulanması gerektiğini, organ nakil ekibine maddi katkı sağlanması gerektiğini savundu. Sağlık Bakanı Akdağ, organ bağışçılığının teşvik edilmesinden yana olduğunu belirterek, son 6 yılda beyin ölümü bildirimi ile organ bağış oranının 3 kat arttığını kaydetti.

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ise mesleğini serbest icra eden diş hekimlerinin ihmal edildiğini ileri sürerek, Sosyal Güvenlik Kurumuyla anlaşmalarının sağlanmasını talep etti. Köse, özel sektörde çalışan 12 bin diş hekiminin mağduriyetinin giderilmesi için tasarıda değişiklik önerdi. Sağlık Bakanı Akdağ, özel muayenehanesi olan diş hekimleriyle sosyal güvenlik kurumunun sözleşme yapmasında herhangi bir engel bulunmadığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber