Domuz gribinden sonra hangi felaket geleeck?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Haziran 2009 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Domuz gribi salgınının genetik araştırmasını yürüten İngiliz bilimadamları için önümüzdeki 3 ay çok kritik geçecek.

Çok yakında domuz gribinin geleceğinin nasıl olacağını tahmin edebileceğiz.

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, İngiltere'den ve şehir dışından toplanan virüs örnekleri bazı laboratuarlar tarafından analiz edilecek. Virüsün DNA'sının detaylı bir şekilde incelenmesi, gelecekte ne olacağını tahmin etmemiz için yardımcı olacak.

Genom dizisinin inceleneceği laboratuarlardan birinde çalışan virolog Dr. Paul Kellam, " İlk şey virüsün içinde ne kadar genetik değişim olacağını bulmamız olacak. Bu değişim, virüsün süratle uyum sağlayıp sağlamadığını, biçiminden uzaklaşıp uzaklaşmayacağını gösterecek. Ancak, biz şimdiden bir aşı geliştiriyoruz" dedi. Diğer bileşenin spesifik genetik değişim olduğunu belirten Kellam, "İnsanlarda artan DNA kopyalamasıyla ya da ilaç direnciyle ilişkili herhangi bir genetik değişimi görüyor muyuz?" sorusunun cevabını arayacaklarını açıkladı.

Bunlar önemli sorular, çünkü virüsün ikinci dalgası soğuk havanın virüsü kuvvetlendirdiği sonbahar ve kış gribi mevsiminde geri dönecek. 1918 yılında, 50 milyon kişiyi öldüren İspanyol gribi ilk salgınla başladı, soğuk hava geldiğinde daha öldürücü bir dalga oluştu. Böyle bir duruma hazırlanmak için, bilimadamları domuz gribini Güney yarımkürenin kış mevsiminde daha yakından gözlemleyecek.

İlk kez bilimadamları, bir virüsün yayılmasını ve detaylı şekilde genetik dizisini izleyecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber