Akaryakıtçılar yargıya gidiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2009 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Petrol Sanayi Derneği (PETDER), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun aldığı karar ile benzin ve motorin pompa fiyatlarında dağıtıcı ve bayiler için yayınlanmış olan bir formül ile hesaplanmak üzere tavan fiyat uygulamasına geçtiğini belirterek, ''Buna göre 1 Ocak 2005 tarihinden bugüne kadar yürürlükte olan serbest piyasa uygulamasına son verilmiş bulunmaktadır'' denildi.

PETDER tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu kararın Petrol Piyasası Kanunu ile oluşturulan serbest piyasa düzenine bütünü ile aykırı olup gerekçeleri açısından da yasa ile uyumlu olmadığı bildirildi.

Bu nedenle Karar hakkında yasal yollara müracaat edilmesinin kaçınılmaz olduğu ifade edilen açıklamada, Kararın dağıtıcı ve bayilerde geniş bir yelpazede yaşanan rekabeti sınırlandırarak amacına ters bir sonuç doğuracağı kaydedildi.

Aynı zamanda sektörün ürün ve hizmet çeşitliliği yaratma yeteneğini de ortadan kaldırarak serbest piyasa ortamında rekabetin gelişmesini engelleyeceği ileri sürülen açıklamada, şöyle denildi:

''Açıklanan tavan fiyat formülü nakliye unsurunu içermediğinden ülkenin her tarafına düzenli ve sürdürülebilir şekilde akaryakıt ikmal edilmesini ekonomik olmaktan çıkaracaktır. Bu husus rafinerilerden uzak noktalara hizmet götürülmesi ve yatırım yapılmasını zorlaştıracaktır.

Ayrıca formül esasen uygulamada rafineriden başlayan ikmal zincirinin sadece dağıtıcı ve bayi kısmını kapsamaktadır. Bu yapısı ile fiyat formülü uygulama gerçekleri ile çelişmektedir.

Akaryakıt sektörü Petrol Piyasası Kanununun gerektirdiği zorunlu yatırımların yanı sıra, sunulan kaliteli hizmetler ve gelişmiş alt yapı için yasaların sağladığı güvence içinde önemli büyüklükte yatırımlar yapmıştır. Bu karar sonucunda yatırımcılara olumsuz mesajlar verilmiş olmaktadır. Ayrıca, bu karardan ötürü bazı dağıtım şirketleri ve özellikle de bayi işletmeleri faaliyetlerini sürdüremez noktaya gelecek bundan da ülke ekonomisi ve istihdam olumsuz etkilenecektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber