Ağız kanserini tespit eden fırça

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2009 17:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

ABD'de geliştirilen ve Oral CDx Brush Test diye adlandırılan yeni bir yöntemle ağız kanseri ağrısız bir şekilde teşhis edilebiliyor. Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, Oral CDx Brush Test'in, 1 tane sağlıksız hücreyi 100 bin hücrenin içinden ayırt edebilecek kadar gelişmiş bir sistem olduğunu söylüyor.

Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diğer kanser türlerinde olduğu gibi bu ağız kanseride de erken teşhisin önemli olduğunu vurguladı. Kışlaoğlu, günümüzde tıp ve bilgisayar alanında yaşanan gelişmeler sayesinde diş hekimlerinin artık ağız kanserini acısız bir şekilde teşhis ederek önleyebildiğini ifade etti. Amerika'da geliştirilen ve Oral Cdx Brush Test diye adlandırılan yeni bir yöntemden bahseden Çağdaş Kışlaoğlu, bu yöntem sayesinde ağız kanseri lezyonlarının kolay ve acısız şekilde kontrol edilebildiğini belirtti. Çağdaş Kışlaoğlu, yöntemle ilgili şu bilgileri verdi: "Dikkatli bir profesyonel inceleme sırasında birçok kişinin ağzında herhangi bir zamanda küçük kırmızı veya beyaz noktalar olduğu tespit edilecektir. Ağızda görülen bu noktaların çoğu sağlıksız hücreler içermez, ancak sadece Brush Test (Fırça Testi) gibi laboratuar testleri bunu kesin olarak belirleyebilir. Oral CDx Brush Test, ağızdaki küçük noktaları "her gün" test etmenin acısız yoludur. Bilgisayar destekli laboratuar analizi için çabuk bir şekilde toplamak amacıyla küçük bir fırça kullanılır."

Düzenli ağız ve diş kontrollerinin önemine değinen Çağdaş Kışlaoğlu, ağız kanserini başlamadan önlemenin de bilinçli kontrolden geçtiğini belirtti.

Ağızda bulunan sağlıksız hücrelerin, 'bazal membran'a nüfus etmesi ve kansere neden olmasının yıllar aldığını söyleyen Kışlaoğlu, "Eğer Oral CDx ile bir noktanın sağlıksız hücreler içerdiği erkenden tespit edilirse, bu nokta, ağız kanseri başlamadan çok önce alınabilir." diye konuştu. Kışlaoğlu şu bilgileri verdi: "Oral CDx bir biyopsi fırçasıdır. Lezyon görülen bölgeden birkaç kez geçirilerek örnek alınır. Alınan bu örnek özel bir laboratuara gönderilir ve burada bilgisayar destekli mikroskop altında incelenir. Fırça testi (brush test) dediğimiz bu yöntem yüzde yüz oranında kesin sonuç veren bir yöntem. Fırça testi, sayesinde kanser veya kanserden bir safha önceki durum olan displaziyi yüzde 5 oranında lezyonlardan tespit edebiliyor. Fırça testi, ağız sağlığınız için hızlı, ağrısız ve kesin sonuç sağlayan bir yöntem. Daha önceden, küçük bir nokta kontrol edilip, cerrahi müdahaleyle alınan parça patalojik incelemeye gönderiliyordu. Dolayısıyla bu yeni teknik, cerrahi müdahale gerektirmediğinden hem hasta, hem de doktor açısından oldukça avantajlı."

Sigara ve alkol tüketiminin, ağız kanserini tetikleyen en önemli faktörlerin başında geldiğini hatırlatan Çağdaş Kışlaoğlu, "Ancak sigara ve alkol kullanmıyorsanız da ağız kanserine yakalanabilirsiniz" dedi. Kışlaoğlu, şöyle devam etti: "İstitastikler gösteriyor ki, ağız kanserinden ölüm oranının yüksek olması, tespit edilebilirliğinin düşük olmasından kaynaklanmıyor, geç teşhisler ölüm riskini arttırıyor. Hastalığın 3. veya 4. evresine kadar teşhis edilemeyen vakalarda ölüm riski yüzde 70 oranında artıyor. Ağız kanseri tehlikelidir, çünkü hastalığın erken evrelerinde hastalığın semptomlarını belli edecek herhangi ağrı hissedilmiyor, hasta belirtileri fark etmeyebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber