Gözaltına alınan DEDAŞ çalışanları devleti günde 1,5 milyon dolar zarara uğratmış

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2009 11:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Şanlıurfa Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (DEDAŞ) yönelik operasyonda gözaltına alınan 51 kişiden 44 kişi, sabahın erken saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye çıkarıldı. Organize suç örgütü oluşturup ihalelere fesat karıştırdıkları öne sürülen zanlıların, yüksek elektrik faturalarını rüşvet karşılığı düşük gösterip devleti zarara uğrattıkları iddia edildi. Şanlıurfa DEDAŞ'a yönelik operasyonda polis ve uzman bilirkişiler, devletin yıllık 500 milyon doların üzerinde zarara uğradığını belirledi.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, son 1 yıl içerisinde kaçak kullanımına göz yumulduğu, sayaçlarla oynandığı ve kaçak elektrik kullanımına karşı verilen cezanın yerine rüşvet alındığı yönündeki iddiaları değerlendirmek üzere DEDAŞ'ı takibe aldı.

Polis ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı bilirkişi uzman ekiplerinin de yer aldığı çalışmada, Türkiye'de İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra en çok enerji tüketiminin Şanlıurfa'da olduğu tespit edildi. Bilirkişi uzman ekipleri, sanayi kenti olmamasına rağmen, Şanlıurfa'nın Türkiye'deki enerji tüketiminde önlerde olmasını araştırmak için elektrik faturaları ile sayaçları karşılaştırdı. Çıkan sonuçta, DEDAŞ görevlilerinin, kaçak kullanıldığı halde elektrik sayaçlarında oynama yaptığı, ceza yerine ise rüşvet karşılığında anlaşma yoluna gidildiğini saptadı.

Aynı uzman ekipler, DEDAŞ görevlilerinin elektrik faturalarında yüzde 25 tahsilat yaptığını, geri kalan yüzde 75'inin ise kaçak olduğu gerekçesiyle hem rüşvet aldığını hem de tahsilat yapmadığını ortaya çıkardı. Yapılan inceleme sonucunda devletin günde 1 ile 1,5 milyon dolar zarara uğratıldığı yolsuzluk operasyonunda raporlarını hazırlayan bilirkişi heyeti, dosyalarını polise teslim etti.

Devletin yıllık 500 milyon doların üzerinde zarara uğratıldığı çalışmalarda yeterli delilleri elde eden polis Cumhuriyet Savcılığından aldığı izinle Şanlıurfa merkezli Siverek, Hilvan, Viranşehir, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Akçakale, Bozova ve Suruç ilçeleri ile Sivas, Malatya, Kocaeli'ne eş zamanlı bir operasyon gerçekleştirdi. Aralarında, Şanlıurfa DEDAŞ Müessese İl Müdürü M.U. ve yardımcıları ile ilçelerdeki şeflerin bulunduğu 51 kişinin gözaltına alındığı operasyonda şüphelilerden 7'si sorgulamalarının ardından serbest bırakılırken, 44 kişi de adliyeye çıkarıldı.

Operasyon kapsamında müessesenin bilgisayarları ile elektrik faturaları ve çok sayıda sayaç ile belgelere el konuldu. Çok sayıda belgelerin dosyalandığı klasörler 3 sivil polis tarafından adliyeye getirildi. 'İhaleye fesat karıştırmak, devleti zarara uğratmak, görevi kötüye kullanmak, haksız kazanç elde etmek, organize suç örgütü kurmak' suçlarından dolayı gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin ardından geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye çıkarıldı.

Öte yandan, bundan 7 yıl önce de Adana'da kaçak elektrikle başarılı bir mücadele sürdüren ve geçici görevle Müessese Teknik Müdür Yardımcılığı'na atanan elektrik mühendisi Hasan Balıkçı, 18 Ekim 2002'de Şanlıurfa'da öldürülmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber