Kadınlar da müftü olacak

Haber Giriş : 04 Ocak 2005 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ilk kez Diyanet kadın müftü yardımcısı kadrosu açtı.Sınavla müftü yardımcısı olacak Safiye Süngü ve Jale Şimşek, "Erkek, din adına kadına zulmediyor. Kadın, erkeğin zulmünü dinin gereği sanıyor.Kadınlara doğruları analatacağız" diyor. Kadınların müftülük konusundaki tek engelli, erkek cemaate imamlık yapamıyor olmaları.

Gönül KORKUT/SABAH

Türkiye tarihinde ilk kez kadınlara müftü yardımcılığı yolu açıldı. Diyanet tarafından gerekli koşullan taşıyan ve sınav başvuruları kabul edilen müftü adaylarından Jale Şimşek ve Safiye Süngü, 'Erkekler din adına cahil kadınlara zulmediyor. Kadın, erkeğin zulmünü dinin gereği zannediyor. Bunun önüne geçmenin yolu kadınlara doğruları anlatmaktan geçer' diyorlar.

DÎNÎ NİKAH TARTIŞMASI

'Önemli değil'
Prof. Mustafa Fayda: (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı)
Osmanlı'da vali ve kaymakamlar nikah kıyma görevini vekaleten imamlara devretmişti. Dini nikaha imanı nikahı denilmesi buradan geliyor. Nikah bir akittir. iki insanın verdiği sözdür. Buna şahitlik eden insanların kadın ya da erkek olması önemli değildir.

'Dikkat gerekli'
Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır: (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi)Kadın müftüler dini nikah kıyabilir. Ancak dinin öngördüğü bazı kurallara dikkat etmek lazım. Örneğin iki kez boşanan çiftler dinen tekrar evlenemez ama medeni kanuna göre evlenebiliyor, îslamda kadının nikah kıyması geleneği yoktur ama bu islam'a aykırı bir durum değildir.

Halk buna hazır değil
PROF. Dr. Şinasi Gündüz: (İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı Başkanı)
Türk halkı henüz kadın müftü yardımcılarına hazır değil. Bazı tepkiler olacaktır. En başta da bu tepki imamlardan gelebilir. Ama aşılacağına inanıyorum. Çünkü kadının müftü olması noktasında islam dini ağısından bir Engel yok.

Hutbe konularını da tespit ediyorlar
DiYANET yönetmeliğine göre müftünün görevlerinden bazıları şunlar: Vaaz hutbe, konferans gibi faaliyetlerle cami içinde ve dışında toplumu dini konularda aydınlatmak, vaaz ve hutbe konularını tespit etmek ve metnini hazırlamak, müftülük binalarını yönetmek, denetlemek, hizmet içi eğitim faaliyetlerini yürütmek, isteyenlere medeni nikahtan sonra dini tören yapmak, personelin özlük işlerini yürütmek.

CİNSEL EĞİTİM DE VERECEĞİZ

Dr. Jale Şimşek, Ankara Üniversitesi îlahiyet Fakültesi mezunu evli ve iki çocuğu var. Doktorasını tefsir üzerine yapan Şimşek, istanbul Müftülü-ğü'nde Din Hizmetleri Uzmanı olarak çalışıyor. Müftü yardımcılığı kadrosuna kadınların alınması yerinde bir karar olarak değerlendiren Şimşek şöyle konuşuyor:
"Anadolu'da kadının üstünde erkeğin baskısı var. Erkek, dini maske yaparak kadına haksızlık ve zulüm uyguluyor. Kadını eziyor ve bunu din adına yapıyor. Kendi hakimiyetinde tutmak için kadının gözünü korkutuyor. Kadının dini eğitimi yetersiz olduğu için kocasının söylediği sözleri kocasının kölesi oluyor. Oysa ne kadın ne de erkek kimse kimsenin kölesi olmamalı. Herkes hakkını bilip barış ve huzur içinde yaşamalı'.
Şimşek, görev alınca yapacakları eğitim ve projelerin sadece kadınları kapsamayacağını, erkekleri de eğiteceklerini söylüyor. "Her iki cinsi de eğiteceğiz" diyen Şimşek, "Kadınlara vereceğimiz hizmetin içinde birçok konu başlığı olacak. Kadınların bedenlerini tanımalarını istiyoruz, aile ve toplum hayatı hakkında hatta cinsel konularda da kadınlarımızı eğiteceğiz" diye konuşuyor.

'ERKEKLERi DE EĞİTİLECEK'

Kuran kursu öğreticisi olarak çalışan Safiye Süngü ise eğitim hakkının sadece erkeğe ait olmadığını söyleyerek 'Kadın hak ettiği seviyeye gelmeli. Bu da eğitimle olur. Kadınların eğitime daha fazla ihtiyacı var. Ancak tüm çalışmalarımız kadınlar için olacak diye de anlaşılmasın. Erkeklere de eğitim vereceğiz. Kadın din görevlilerinin erkekleri bilgilendiren konuşmalar yapmasında hiçbir sakınca yok. Erkeklere seminerler verebiliriz' diyor.
Evli ve iki çocuk sahibi Süngü, eğitimle hurafelerin önüne geçmeyi, özellikle sosyoekonomik düzeyi dü-


İMAMLIK YAPMALARI CAİZ DEĞİL

Türkiye'nin ilk müftü adaylarından Jale Şimşek, ilahiyat Fakültesi mezunu ve iki çocuk annesi. (Üstte) istanbul Müftülüğü'nde Din Hizmetleri Uzmanı olarak çalışan Şimşek, kadın müftünün erkek müftüden tek farkının erkek cemaate namaz kıldıramamak olduğunu söylüyor. Şimşek, bunun dinen uygun düşmeyeceğini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber