29 ilde sevk zinciri ertelendi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Temmuz 2009 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ARALARINDA İzmir'in de yer aldığı aile hekimliği uygulanan 29 ilde 1 Temmuz'da başlayacağı bildirilen sevk zinciri, hiçbir açıklama yapılmadan ertelendi. Sessiz sedasız ertelemeyi DHA duyururken, Sağlık Bakanlığı'nın ?altyapımız hazır değil' diyerek, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) ?sevk zincirine geçmeyin? ricasında bulunduğu ortaya çıktı. İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Suat Kaptaner, ?Bu hem fiyaskodur, hem de itiraftır? dedi.

Aile Hekimliği uygulanan Denizli, Isparta ve Gümüşhane'de 1 Kasım 2008'de başlatılan sevk zinciri zorunluluğu sürerken, daha sonra farklı tarihlerde 29 ilde daha aile hekimliğine geçildi. Sevk zinciri uygulamasının 1 Ocak 2009'da başlayacağı açıklandı. Ancak Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan değişiklikle bu illerde sevk zorunluluğu 1 Temmuz 2009'a ertelendi. Ancak 1 Temmuz geçmesine karşın uygulamanın yapılıp yapılmayacağı ile ilgili basına ve kamuoyuna açıklama yapılmadı. Uygulamanın bir kez daha üstelik tarih bildirilmeden yapılan ertelemeyi DHA'a duyururken, sevk zincirine geçilmemesi için Sağlık Bakanlığı'nın 6 Mayıs 2009 tarihinde SGK'ya yazı göndererek ?hazır olmadıkları?nı bildirdikleri ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı'nın SGK'dan uygulamayı 1 Temmuz'da başlatmamaları ricasında bulunduğu belirlenirken, uygulamanın ertelenmesiyle ilgili SGK Başkanı Fatih Acar imzasıyla 30 Haziran 2009 tarihli bir genelge yayınlandı. SGK merkez teşkilatı ile Sosyal Güvenlik İl müdürlüklerine gönderilen genelgede Sağlık Bakanlığı'nın itirafı da ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı aile hekimliğinin halen 33 ilde uygulandığını, 2010 yılına kadar bütün ülkede uygulamanın başlatılmasının planlandığını bildirdi. Mevcut durumda ülkemizdeki hekim sayısının Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri ile kıyaslandığında çok yetersiz olduğu, bu durumun sevk zinciri uygulaması başlatılacak illerin daha fazla hekim verilerek desteklenmesini imkansız kıldığı kaydedildi. Sağlık Bakanlığı ayrıca mevzuat düzenlemelerinin henüz tamamlanmadığı bildirerek, SGK'dan aile hekimliğine geçilen illerde zorunlu sevk uygulamasının ertelenmesini talep etti. SGK'da bu bilgileri değerlendirip sevk zinciri uygulamasını erteledi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Suat Kaptaner, DHA'nın haberinde İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan'ın sevk zinciri uygulamasıyla ilgili ?Sağlık Bakanlığı'nın değil SGK'nın meselesidir? dediğine dikkat çekti. Kaptaner, şu değerlendirmeyi yaptı:

?Sağlık Müdürü böyle söylüyor ama SGK, Sağlık Bakanlığı'nın isteğiyle başlamadığını bildiren genelge yayınlıyor. Sağlık Bakanlığı altyapının hazır olmadığını söylüyor. Bunun anlamı aslında ?Aile hekimliği projesini bir inat ve iddia uğruna altyapısı hazır olmadan, şartlar uygun olmadan başlattık' demektir. Bu bir itiraftır. Hem bir fiyaskodur hem bir itiraftır. Eğer siz sevk zincirini uygulayamayacağınız bir altyapıyla aile hekimliğini başlattıysanız, sağlık hizmeti, vatandaş için değildir bu. Biz her zaman bunun Sağlık Bakanlığı ve Türkiye'nin önüne getirilmiş bir dayatma olduğunu söyledik. Altyapısı hazır olmadan uygulama, demek ki bir başka kuvvet buna zorladı. Sağlık Bakanlığı bunu göre göre başlattığına göre, bu durum iddialarımızı doğruluyor. Aile hekimliği projesinin en iddialı ayağı uygulanmıyor. Biz ?vazgeçin, masaya yatırın, sonuçlarını kamuoyuyla paylaşın' dedik. Aile hekimliğinin reklamını yapacak olsalardı; basında, ortalık birbirine girmişti şimdi, ama şimdi bu konu sessizce geçiştiriliyor. Konuyu Tabip Odası, basın gündeme getirmese vatandaşın haberi bile olmayacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber