Sınavsız geçişle üniversiteli olan öğrenciler başarılı olamadı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2009 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversiteye sınavsız geçiş hakkı meslek liselilere yaramadı. YÖK'ün meslek yüksek okullarına sınavsız giriş hakkı verdiği meslek lisesi mezunları okullarında başarılı olamadı. Bu durum okulların başarı ortalamasına da olumsuz yansıdı. 2002-2003 öğretim yılında hayata geçirilen sistemden sonra yüksek okulların başarı yüzdesi sert bir şekilde düştü. Sınavsız sistem uygulanmaya konmadan önce Sakarya Üniversitesi (SAÜ) 2001-2002 eğitim yılında ön lisans programlarından öğrencilerin yüzde 57'si mezun olurken, sınavsız geçişten sonra bu oran yüzde 20'ye geriledi.

2002-2003 akademik yılından itibaren uygulamaya konulan meslek liselerinden meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş, beklenen başarıyı getirmedi. Birçok öğrenci bu uygulama ile üniversite hayaline kavuşurken, üniversite mezunu olanların sayısı yüzde 20'yi geçmedi. 2001-2002 yılında sınavsız geçiş öncesi SAÜ yüksekokullarında ikinci sınıfta eğitim gören 5 bin 515 öğrenciden 3 bin 154'ü mezun oldu. Sınavsız geçişten sonra mezun olan öğrencilerin sayısında ise ciddi bir düşüş yaşandı. 2008-2009 eğitim yılında SAÜ yüksekokullarında ikinci sınıfa kayıtlı 11 bin 243 öğrenciden sadece 2 bin 458'i mezun olabildi.

Bazı bölümlerde mezuniyet oranı daha da düştü. SAÜ Meslek Yüksekokulu Metalurji Malzeme bölümü öğrencileri neredeyse toplu halde sınıfta kaldı. Sınavsız geçiş hakkı verilen yılda yüksekokullu olan öğrencilerin hiçbiri sınıf geçemedi. 200-2008 akademik yılında ise 1. sınıfa kayıt yaptıran 50 öğrenciden sadece 7 kişi ikinci sınıfa geçebildi. Bölüm bu sene sadece 2 mezun verdi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, meslek liselerinden yüksekokullara sınavsız gelen öğrencilerin eğitim düzeyinin çok düşük olduğunu söyledi. Durman, bu durumun yüksekokulda başarıyı olumsuz etkilediğini belirterek, "Meslek liselerinin eğitim kalitesi yeniden gözden geçirilmeli. Burada bir sorun var. Öğrencilerin eğitim seviyesi çok düşük. Sınavsız geçiş güzel bir uygulama, ancak meslek liselerinde eğitim kalitesi artırılmalı. Sınavsız yüksekokula gelen öğrenciler, altyapılarının yetersiz olması sebebiyle zorlanıyor." dedi.

Üniversitelerde hayal kırıklığına sebep olan bu duruma en çok öğretim üyesi ve görevlileri üzülüyor. Metalurji Bölümü döküm teknolojisi, seramik ve malzeme kullanımı derslerine giren Doç. Dr. İsmail Özbek özellikle meslek liselerinden sınavsız geçen öğrencilerin çok başarısız olduğunu belirtiyor. Özbek, "Başarısız olan öğrenciye sınıf geçirmem mümkün değil. Öğrenciler çok basit dersleri bile anlamakta zorlanıyor. Bu konu üzerinde titizlikle durulması gerekir." diyor.

YÖK, UYGULAMANIN KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPIYOR

Bu arada Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yüksekokullara öğrenci alımının yeniden ÖSS veya bir yetenek sınavı ile yapılması için çalışıyor. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, yüksekokul müdürleri tarafından nitelikli öğrenci gelmediği şeklindeki eleştiriler üzerine, sınavsız geçişin kaldırılması ile ilgili bir çalışma yapıldığını açıklamıştı. Meslek yüksek okulları müdürleri yüksekokullara sınavla nitelikli öğrenci alınmasını istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber