SBS birincileri özel okullardan

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Temmuz 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seviye Belirleme Sınavı'ndan (SBS) bu yıl üç birinci çıktı. İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin SBS sonuçlarının eklenerek bu yıl ilk kez hesaplanan Ortaöğretim Yerleştirme Puanları'na (OYP) göre, 978 bin 61 öğrenci 196 puan barajını geçerek tercih yapma hakkını elde etti

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının eklenerek bu yıl ilk kez hesaplanan Ortaöğretim Yerleştirme Puanları'na (OYP) göre, 978 bin 61 öğrenci 196 puan barajını geçerek tercih yapma hakkını elde etti. 33 bin 150 öğrenci ise 196 puan barajının altında kaldı. OYP ortalamasına göre en başarılı il Burdur olurken, Şanlıurfa son sırada yer aldı. OYP sıralamasında ilk üç dereceye giren sekiz öğrencinin tamamının özel okul mezunu olması dikkati çekti. Birinci olan öğrencilerden bazıları sistemi eleştirdi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, daha önceki milli eğitim bakanlarının aksine sonuçları basın toplantısı yerine yazılı olarak duyurmayı tercih etti. Açıklamada şu bilgiler yer aldı:

OYP, öğrencilerin 7. ve 8. sınıfta aldıkları SBS ile okul puanlarını kapsayan Yılsonu Başarı Puanları (YBP) hesaplanarak elde edildi. Daha önce sistemde yer alan Davranış Puanı yargı tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı sebebiyle değerlendirme dışında tutuldu.

67 öğrenciden tam cevap

SBS'ye 6. sınıflarda 1 milyon 6 bin 52, 7. sınıflarda 1 milyon 29 bin 109, 8. sınıflarda 1 milyon 11 bin 211 öğrenci katıldı. Tüm soruları doğru yapan 67 öğrenciden 61'i geçen yıl 7. sınıf SBS'de de tüm soruları doğru yaparak tam puan almıştı. Açıklamada, ?5 öğrenci hem geçen yıl hem de bu yıl bütün soruları doğru cevaplandırmıştır? denildi.

YBP'si ile 7. ve 8. sınıf SBS puanı 500 olan 45 öğrencinin Sınıf Puanı (SP) da 500 puan olarak hesaplandı. Bu öğrencilerin 36'sı özel, 8'i devlet okulundan mezun oldu. 100 soruluk testteki soruların tamamına doğru yanıt veren 67 öğrencinin 55'i özel, 12'si devlet okulundan mezun oldu.

Doğunun kaderi

OYP ortalamalarına göre ilk 10 sıradaki en başarılı iller sırasıyla; Burdur, Edirne, Eskişehir, Tunceli, Isparta, Nevşehir, Çanakkale, Kırşehir, Kırklareli, Karabük oldu. En başarısız 10 il de Şanlıurfa, Diyarbakır, Hakkâri, Kars, Şırnak, Ağrı, Ardahan, Van, Mardin, Muş olarak belirlendi. İstanbul 60, İzmir 35, Antalya 26, Ankara 11. sırada yer aldı.

OYP'den 196 ve daha üstü puan alan öğrencilerin velileri, 17 Temmuz'a kadar 12 okul tercihi yapacak. Liste, 2. Yerleştirme ve sonraki yerleştirmelerde de kullanılacak. Yerleştirme sonuçları 24 Temmuz'da açıklanacak.

İstiklal Marşı'nda da en iyi

Özel Yenimahalle Pınar İlköğretim Okulu öğrencisi Geçkil de üniversitede tıp eğitimi almayı hedeflediğini, bunun için Ankara Fen Lisesi'ni tercih edeceğini söyledi. Tiyatro ve şiire meraklı olan Geçkil, Yenimahalle Belediyesi'nce geçen yıl gerçekleştirilen ?İstiklal Marşı'nı En Güzel Okuma Yarışması?nda da birinci olmuştu. Geçkil, sınavdaki başarısının sırrının düzenli ve programlı çalışmak olduğunu söyledi. Öğretmen baba Ahmet Geçkil de ?Sınav dönemi boyunca Ertuğrul'la yakından ilgilendik, ama bu hiçbir zaman sıkma ve baskı şeklinde olmadı? dedi.

?Gurur' tablosu

Birinciler: 500 tam puan: Cansu Güngör (İstanbul Üsküdar Özel Bilfen Çamlıca İlköğretim Okulu), Yahya Ertuğrul Geçkil (Ankara Özel Yenimahalle Pınar İlköğretim Okulu), Melih Altay (Malatya Yeşilyurt Özel Rahime Batu İlköğretim Okulu)

İkinci: 499.253 puan: Isparta Özel Altınbaşak Bedri Ayhan İlköğretim Okulu'ndan Burak Şahinoğlu.

Üçüncüler: 498.500 puan: Hatice Nur Eken (Adana Özel Çukurova Bilfen İlköğretim Okulu), Merve Özzorlu (Gaziantep Şehitkamil Özel Gaziantep Koleji Vakfı İlköğretim Okulu), Cansu Yavaşcaoğlu (Bursa Mudanya Özel Emine Örnek İlköğretim Okulu), Nur Sena Çağatay (İstanbul Kadıköy Özel Atacan İlköğretim Okulu)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber