Askeri yargı yolsuzluk takibinde yine şeffaf

Haber Giriş : 06 Ocak 2005 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri Savcı, "Kışla Davası"nda şeffaflık dersi verdi. Albayların da yargılandığı davada sanıklar "kişilik haklarımız rencide oluyor, yargılama için yayın yasağı konulsun" talebinde bulundular. Askeri Savcı, "Basın özgürlüğü ancak demokrasinin gereği için sınırlanabilir. Bu ciddi bir yargılama" karşılığını verdi. Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatındaki mali değeri 118.6 trilyon lirayı bulan usulsüzlük iddialarının sorgulandığı 38 sanıklı davaya dün Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde başlandı.

YAYIN YASAĞI TALEBİ
Duruşmanın başında, yayın yasağı tartışması yaşandı. Bazı sanıklar ve avukatları yargılama ile ilgili yayın yasağı konulmasını istediler. Sanıklardan bazılarının avukatları ise yargılamanın açık yapılmaması durumunda kamuoyunda yargılamanın örtülü gerçekleştiği düşüncesinin oluşacağını belirttiler. Avukatlar arasındaki bu görüş farklılığı karşılıklı konuşmaya dönüşünce Mahkeme Başkanı Hakim Yarbay Aykanat Kaçmaz "burası replik-düplik şeklinde konuşmaların yapılacağı açık oturum değil" uyarısında bulunmak zorunda kaldı. Yayın yasağı konulmasını savunan avukatlardan bazıları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün yeni yıl mesajına atıfta bulundular. Bu avukatlar Özkök'ün yeni yıl mesajında "Bazı çevrelerin yargıya intikal eden olayları fırsat bilerek kurumları yıpratmaya çalıştığı" görüşünü aktardığını belirttiler.

DEMOKRASİ İÇİN ŞEFFAFLIK
Savcılık makamında yer alan üç savcı adına konuşan Hakim Binbaşı Zekeriya Duran, yayın yasağı ve gizlilik kararı taleplerine karşı şöyle dedi: "Basın özgürlüğünün kısıtlanması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak kısıtlanabilir. Bu dava keyfi bir dava değildir. Sav ve savunmanın gerçeği birlikte araşacağı ciddi bir davadır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olacağı gibi ciddi bir davadır." Askeri Mahkeme, yargılama için yayın yasağı konulması taleplerini savcılığın görüşüne katılarak reddetti. Duruşmada, üzerinde en çok tartışılan konulardan birini de davanın bir numaralı sanığı Müteahhit Ali Osman Özmen'in savcılık ifadesinde avukat bulunduramaması oluşturdu. Özmen'in avukatları bu durumun Anayasa'da uyum yasaları çerçevesinde yapılan değişikliğe uygun düşmediğini savcının hukuk dışı bir uygulama yaptığını ileri sürdüler. Avukatların bu iddiası üzerine iddialara yanıt vermek zorunda kalan askeri savcı, "Bu iddialar, hukuki bir argüman yaratmaya yönelik sıra dışı bir son çaredir" dedi. Duruşmada, sanıklar ve avukatları dava ile ilgili görevsizlik kararı verilerek dosyanın Ankara Adliyesi'ne gönderilmesini istediler.

İKİ MAHKEMEDE YARGILAMA
Mahkeme, sivil sanıklardan Ali Osman Özmen, Bahadır Gülse, Bülent Duran, Nurettin Tonguç ve Mehmet Işık'ın evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarından yargılamalarının sivil mahkemede yapılmasını kararlaştırdı. Buna göre hem askeri mahkeme hem de ağır ceza mahkemesinde yargılama sürdürülecek. Davanın iki tutuklu sanığı Müteahhit Ali Osman Özmen ve Yüzbaşı Hüseyin Ceylan'ın avukatları tahliye talebinde bulundular. Tahliye taleplerini reddeden mahkeme, sanıkların sorgularının yapılması için duruşmayı bugün saat 9.30'a erteledi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber