Tercihiniz geleceğiniz olacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Temmuz 2009 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SBS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri tercih heyecanı sardı. Uzmanlar lise adaylarını uyarıyor: Önce yeteneğinize, sonra puan ve kontenjan sayısına göre okul seçin

EBRU BARAN, İSTANBUL

Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) sonuçlarını öğrenen öğrencilere uzmanlardan önemli uyarı: Tercihler yetenek, puan, kontenjan sayısı ve mesafeler dikkate alınarak yapılmalı. SBS bir sıralama sınavıdır ve bu tür sınavlarda önemli olan diğer adaylara göre başarı sırasıdır.

PUAN DEĞİL BAŞARI SIRASI ÖNEMLİ

SBS'de ter döken milyonlarca öğrenci liseli olma yolunda ilk adımlarını atıyor. Gençlerin geleceklerini etkileyecek tercihler konusunda çok dikkatli davranmaları gerekiyor. Öğrencilerin hangi liseye gireceğini puanları değil başarı sırası belirleyecek. 2009-SBS sonuçlarına bakıldığında sıralamalar 2008-OKS'ye göre farklı. Adayların sıralamalarına göre 450 puan üstündeyse geçen yılki verilerle, 450 ve altındaysa tercihlerinde kendi puanlarından 30 puan altında tercih yapmaları gerekiyor. Uğur Dershanesi Genel Eğitim Koordinatörü Turgay Polat, tercih yapacak öğrencilere bazı tavsiyelerde bulundu. SBS'nin bir sıralama sınavı olduğunu hatırlatan Polat, öğrencilerin yerleştirmede çok dikkatli olmasını istedi ve tercihlerini uzmanlara danışarak yapması gerektiğinin altını çizdi. Eğitimci Turgay Polat tercih heyecanı yaşayan öğrencilere şu bilgileri verdi: 2009-OGES, ilk kez yerleştirme yapacağı için öğrencilerin çok dikkatli davranması gerekiyor.

BİR UZMANDAN YARDIM ALIN

Ama asla unutulmamalıdır ki, SBS bir sıralama sınavıdır ve bu tür sınavlarda önemli olan diğer adaylara göre başarı sırasıdır. Öğrencinin hangi liseye gireceğini de bu önemli nokta belirleyecek. Bu nedenle puanlar yıllara göre soru çözüm ortalamalarının değişimine bağlı olarak değişiklik göstereceğinden, tercih yapılırken puan yerine başarı sıralamaları göz önünde bulundurulmalıdır.

Ama en önemlisi mutlaka bir uzmandan yardım alınmasıdır. Öğrencilerin bir eğitimcinin gözetiminde tercih yapması faydalı olacaktır. Sistem çok yeni olduğu için heyecanla liseli olmayı bekleyen gençler yanlış seçimler yapabilir.

450'nin altında puan alanların dikkatine!

2009-SBS sonuçlarına bakıldığında sıralamaların 2008-OKS'ye göre farklılaştığını söyleyen Uğur Dershanesi Genel Eğitim Koordinatörü Turgay Polat sözlerini şöyle sürdürdü: 2008-OKS'de 485 ve üstü puan alan aday sayısı 3.876 iken 2009 yılında bu sayı 3.510 olarak gerçekleşmiştir. 457 puan alan aday sayılarına bakıldığında 2008 yılında 20.273 öğrenci varken, 2009 yılında bu sayı 26.537'ye yükselmiştir. 429 puan ve üstü asıl kopmanın yaşandığı puan aralığı olarak göze çarpıyor. 2008 yılında 429 puan alan öğrenci sayısı 34.546 iken 2009 yılında bu sayı iki katına yani 73.690'a çıktı. Adayların sıralamalarına göre 450 puan üstünde geçen yılki verilerle tercih yapmaları, ancak 450 ve altında puan alan öğrencilerin tercihlerinde kendi puanlarının en az 30 puan altında tercih yapmaları gerekiyor. Başarı sıralarını ise kendi başarı sıralarından en az 5.000 puan altında tercih yapmaları sağlıklı olacaktır.

Doğru seçim için öneriler

Modern Eğitim Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı Emrah Aydın da öğrencilere şu bilgileri verdi: Orta Öğretim Yerleştirme Puanı'na göre tercih yapacak öğrenciler, okul aile birliğine makbuz karşılığı 5 TL ayrıca Yerleştirme ve/veya Tercihinde Yükselme İşlemi talebi için de 5 TL daha yatırarak tercih işlemini yapabilir.

İNTERNETTEN YARARLANABİLİRLER

Tercihler mutlaka okul müdürlükleri tarafından onaylanacaktır. Öğrenciler bir defa olmak üzere 12 tercihte bulunacaklar. Tercihinde yükselme işleminde ise OYP'si 196 ve üstü olup daha önce tercih yapmış olan tüm öğrenciler tercihinde yükselme işlemi için talepte bulunabilecekler. OYP sonuçlarına göre öğrenci alan ?Okullar ve Program / Alan / Dal Tanıtım Bilgileri' www.meb.gov.tr ve www.oges.meb.gov.tr adreslerinden öğrenilebilir. Özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden yeterliliği sınavı ile öğrenci alan okulların kayıtları hakkındaki bilgileri adaylar, 2009 Ortaöğretim Kurumları'na Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu'nun 13-21. sayfaları arasında bulabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber