Üst kurullara denetim arayışı

Haber Giriş : 06 Ocak 2005 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, özerk üst kurulların denetlenebilmesi için formül arayışına başladı. Kamu İhale Kurumu (KİK), eğitim ihalelerine yönelik yaptığı incelemeyle Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i zor durumda bırakmış, bunun üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan, üst kurulların üstüne yeni bir üst kurul oluşturacaklarını söylemişti. Üst kurullardan şikâyetçi olan Erdoğan, "Bize gelip 'Tamam' diyorlar, gidip sonra bildiklerini okuyorlar. Bize kan kusturuyorlar, işlerimizi yavaşlatıyorlar" demişti.
Erdoğan'ın açıklaması üzerine, hükümet çalışmalara hız verdi. Üst kurulların denetlenmesine ilişkin yasal düzenlemenin Plan ve Bütçe Komisyonu gündemindeki 'Düzenleyici ve denetleyici kurullar kanun tasarısı' görüşülürken, önergeyle yapılabileceği ifade edildi. Bu mümkün olmazsa Meclis'e ayrı bir tasarı sevk edileceği kaydedildi.

'Meclis hâkimiyeti olmalı'
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili AKP'li Altan Karapaşaoğlu da, Erdoğan'a, üst kurulların denetiminin Meclis tarafından yapılması önerisini götürdü. Üst kurulların özerk yapısından dolayı denetiminin yapılamadığını anımsatan Karapaşaoğlu, tüm üst kurulların 'hesap vereceği' bir denetim sistemine kavuşturulmasını istedi.
Karapaşaoğlu, "Üst kurullar, görev alanlarıyla ilgili komisyonlarca denetlenebilir. Komisyonlar, üst kurulların hesaplarını, icraatlarını inceler, ibra eder ya da etmez. İbra edilmezse ilgililer hakkında soruşturma açılır. Bu kurullar Meclis hâkimiyetini hissetmeli" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber