Katsayı iyileştirmesi sıfırcıları kurtaramadı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Temmuz 2009 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Heyecanla beklenen ÖSS sonuçları açıklandı. YÖK'ün katsayıları yükseltmesine rağmen 30 bin öğrenci sıfır çekti. Birinciler İstanbul, Kayseri ve Aydın'dan çıktı. Güneydoğu ise sınıfta kaldı

GÜL ÇELİKKOL İSTANBUL

Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği ÖSS sonuçlarında yaklaşık 30 bin öğrencinin 3 doğru yanıt veremeyerek 0 çekmesi ve 25 bin öğrencinin de sınava dahi girmemesi dikkat çekti. Başarı oranındaki düşüklüğe dikkat çeken ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ?YÖK katsayıları yükseltme kararı almasaydı üniversitelerde kontenjanlar boş kalırdı' dedi. Birinciler İstanbul, Kayseri ve Aydın'dan çıktı. Doğu ve güneydoğu illeri ise sınıfta kaldı. ÖSS'de dereceye giren Kayserili Mustafa Öztürk, Şanlıurfalı Serhat Güzel, Mücahit Erdoğan ve Berkay Dertsiz ve Gülşen Yücel doktor olmak istiyor.

SOSYAL BİLİMLER VE TÜRKÇE ZORLADI

Geçen yıl 1 milyon 504 bin adayın girdiği sınavda 25 bin öğrenci sıfır çekerken, bu yıl sınava 1 milyon 350 bin kişi girmesine rağmen sıfır çeken öğrenci sayısı 30 bine ulaştı. Ayrıca 1 milyon 350 bin 124 adaydan 25 bin 927'si sınava girmedi. 1 milyon 324 bin adayın sınavı geçerli sayılırken 253 tane kopya tespit edildi. Türkçe sorularında başarı geçen yıla göre düşük çıktı, bu yılın en zor testi Sosyal Bilimler oldu. Adayların yüzde 60'ı Fen Bilimleri testine cevap veremedi, 250 bin aday da Matematik testinde soru yanıtlamadı.

ARAŞTIRMA KONUSU BİLE OLURLAR

Öğrencilerin başarı oranlarındaki düşüşü değerlendiren Prof. Yarımağan, ?Sıfır çeken adaylar çok ilginç. Aday 180 sorudan hiçbirine cevap vermiyor veya 2'sine cevap verip çıkıyor. Neden böyle davranıyor? Bu araştırmaya değer bir konu' dedi. Yarımağan ayrıca üniversite adaylarının ?'2009-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu''na 16 Temmuz'dan itibaren ÖSYM'nin internet sayfasından ulaşabileceklerini açıkladı.

Her gün 100 km yol aldı, başardı

Bu yıl kız öğrenciler yine erkeklerden daha başarılı oldu. Eşit Ağırlık-2 puan türünde Türkiye 3'üncüsü olan İzmir Atatürk Anadolu Lisesi mezunu Cemre Polat, 50 kilometre uzaklıktaki Torbalı'dan İzmir'e her gün okul ve dershane için gidip geldi. Cemre Polat'ın hukuk okumak isitiyor. ÖSS Sayısal-1 puan türünde Türkiye birincisi olan Aydın Fen Lisesi öğrencisi İzmirli Gülşen Yücel de başarısının sırrını şöyle açıkladı: Düzenli çalıştım. Günde 3 bin soru çözme gibi bir rekorum bile var. Yücel, doktor olmak istediğini söyledi. ARDA YAVUZ İZMİR

Duvarına yazdığı notlarla kazandı

Söz-1 ve Eşit Ağırlık-1 puan türlerinde birinci olan Kayserili Mustafa Öztürk'ün evinde büyük sevinç yaşandı. Annesi Firdevs Öztürk, İstanbul'da olan oğlu Mustafa'nın, kurşun kalemle çalışma odasının duvarlarına ders notlarını yazdığını, böylece daha iyi tekrar yaptığını söyledi. ?Ders dışında yemek yerdim, tuvalete giderdim' diyen Mustafa Öztürk ?Aslında felsefe okumak istiyordum. Ama ailem istiyor diye Hacettepe Tıp Fakültesi'ni tercih edeceğim. Hedefim iyi bir psikiyatrist olmak. Başarının tek formülü var o da sadece çalışmak' dedi. Özel Amerikan Robert Lisesi'nden mezun olan ÖSS Sözel-1, Eşit Ağırlık-1'de ikinci, YDS-1'de birinci olan Berkay Dertsiz ise dereceye girmeyi beklediğini ve tıp fakültesine girmek istediğini söyledi. Dertsiz ?Planlı bir çalışmayla hedefime ulaştım. Öğretmenlerime teşekkür ediyorum'dedi. Bursa Özel Nilüfer Lisesi öğrencilerinden İlyas Avcı Sözel-2 puan türünde Türkiye ikincisi oldu. Avcı ?Sınavdan iyi bir sonuç bekliyordum, ama dereceye girmem büyük bir sürpriz oldu'diye konuştu.

Adaylar bu yıl daha şanslı

Adayların istedikleri bölümde okuyabilmesi çok iyi düşünerek tercihlerini belirlemesi gerekiyor. Bu yıl adaylar geçtiğimiz yıllara oranla kontenjan açısından daha şanslılar. 2009'da sınava giren adaylar 2007 yılında girenlere göre yaklaşık yüzde 45, 2008 yılında girenlere göre ise yüzde 21 daha avantajlı durumdalar. 2007 yılında bir kişilik lisans kontenjanına yaklaşık olarak 8 kişi düşerken 2008 yılında bu rakam biraz daha aşağılara düşmüş ve nihayet bu yıl kontenjan başına düşen öğrenci sayısı yaklaşık 4.5'lere kadar gerilemiştir. Önlisans ve açıköğretim programlarını da işin içine kattığımızda bu rakam çok daha aşağılara düşerek 1.6'lara gerileyecektir. Bu da yaklaşık olarak her 10 öğrenciden nerdeyse 7 tanesinin örgün veya açıköğretim olmak üzere lisans ya da önlisans programlarına yerleşmeleri anlamına geliyor. Böylece bundan sonraki yıllarda artık sınava 2007 ve öncesinde olduğu gibi 2 milyona yakın öğrencinin değil de daha az sayıda muhtemelen 1.3-1.5 milyon civarında öğrencinin katılması anlamına gelecektir. Sınava giren ve başarılı olan birçok aday bilinçsiz ya da yanlış bir tercih yaptığı için ya açıkta kalıyor veya mutlu olamayacağı bir bölüme yerleşerek vakit harcıyor. Bu nedenle seçmek istediğiniz üniversite hakkında yurt ve konaklama imkanları ile burs koşulları gibi konularda araştırmalar yaptıktan sonra tercihlerinize şekil vermeniz gerekiyor.

Lise adaylarına meslek rehberi

Ülkemiz eğitimcilerinin üzerinde tartıştığı en önemli sorunların başında meslek liseleri sorunu geliyor. Bu sorunun nedenini yönlendirme eksikliği olarak gösteren de var katsayı sorunu olduğunu iddia edenler de. Ama asıl neden öğrencilerin ve velilerin meslek liselerini yeterince tanımamalarından kaynaklanıyor. Sizlere meslek liselerinin bölümlerini kısaca tanıtacağız. Eğer meslek liselerinin bu bölümlerine ilgi duyuyorsanız seçiminizi buna göre yapmanızda fayda var.

BİLGİSAYAR: Bu bölümü bitiren öğrenciler teknisyen, bölümle ilgili ön lisans eğitimi alan öğrenciler ise tekniker unvanı alıyor. İş imkanı yüksek.

ELEKTRİK: Mezunlar, yetkili elektrikçilik belgesine sahip olabildikleri gibi elektrikle ilgili her alanda istihdam ediliyor.

GEMİ HABERLEŞME: Bu bölümden mezun olan öğrenciler denizcilikle ilgili her alanda iş bulma şansına sahipler.

GEMİ İNŞA VE GÜVERTE: Öğrencilere her türlü gemi inşa edilmesi ile ilgili teknik bilgi veriliyor ve ?Gemi Adamları Yönetmeliği'ne göre gerekli ehliyete sahip oluyor.

KUYUMCULUK: Türkiye mücevher sektöründe dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğundan, mezunların iş bulabilme şansları çok yüksek.

UÇAK VE GÖVDE BAKIMI: Okul mezunları sivil ve askeri amaçlı hava araçlarının üretim, bakım ve onarım işlerinde uluslararası sertifikaya sahip oluyor. Okul sıralarında iş sözleşmesi yapıyorlar.

BÜRO YÖNETİMİ: Hukuk, tıp ve mali sekreterlik dallarından birini tamamlayan öğrenciler, kamu ve özel sektöre ait bürolarda rahatlıkla iş bulabiliyor. Bu bölüme öğrenciler mülakatla kabul ediliyor.

RAYLI SİSTEMLER: TCDD ile diğer raylı ulaşım sistemlerini üreten ve kullanan kamu ve özel sektörünün, teknik ve idari ara elaman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim veriyor. İş bulma şansı yüksek.

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON: Bu bölümden mezun olan öğrenciler sanayi işletmelerinin üretim akışı ve kontrolu ile kalite kontrol birimlerinde iş bulma şansına sahip.

AĞIRLAMA VE GIDA TEKNOLOJİSİ: Mezunlar restoran, kafe, tatil köyleri, yemek şirketleri, fabrikalar, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlarda çalışıyor. Yurt dışında iş bulma olanakları çok yüksek.

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ: Bölüm mezunlarının, ön lisans ve lisans şansları bulunuyor. Ayrıca kamu ve özel kuruluşlarda teknik elaman olarak çalışma şansları var.

GRAFİK TASARIM: Teknisyen unvanı ile mezun olan öğrenciler medya, bilgisayar teknolojileri, fotoğraf, sinema, multimedya, matbaacılık, grafik tasarım ve reklam ajansları tasarım bölümlerinde teknik eleman olarak çalışıyor.

OTOMOTİV KUMANDA: Okul mezunları otomotiv sanayisinin her kademesinde iş bulma şansına sahip.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber