Türkiye'nin kuzeyi güneyine bağlanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2009 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Türkiye'nin ulaşım koridoru olarak görev yapabilmesi için Akdeniz ve Karadeniz limanlarını sınır kapılarına ve birbirlerine yüksek standartlı yollarla bağlayacaklarını belirterek, böylece Türkiye'nin kuzey-güney koridorunu oluşturacakları söyledi.

Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ulaşım talebinin, ağırlıklı olarak Doğu-Batı yönünde olduğunu hatırlatarak, karayolu taşıyıcı sistemlerinin de bu yönde kurulduğuna dikkati çekti.

Akdeniz ile Karadeniz'i Orta Anadolu'ya ve Akdeniz ile Karadeniz limanlarını birbirine bağlayacak koridorların arazi yapısı nedeniyle düşük standartta olduğunu anlatan Turhan, Avrupa-Asya-Güney Asya ve Orta Doğu arasındaki yük ve ticaret trafiğinin, Türkiye'de hava yolu ile ya da Akdeniz ve Karadeniz üzerinden sürdürüldüğünü belirtti. Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ürünlerin pazarlara transferi, Akdeniz ve Karadeniz'deki limanlardan yapılıyor. Bu transfer ihtiyacının giderek artması, Karadeniz ve Akdeniz'deki limanları birbirine bağlayan yolların daha güvenli ve konforlu hale getirilmesini gerekli kılıyor. Aksi takdirde taşımacılık ülkemiz üzerinde karayoluyla yapılamazsa, farklı ülkeler üzerinden yapılır. Ülkemizin ulaşım koridoru olarak görev yapabilmesi için Akdeniz ve Karadeniz limanlarını sınır kapılarına ve birbirlerine yüksek standartlı yollarla bağlayacağız. Böylece Türkiye'nin kuzey-güney koridorunu oluşturacağız. Bu, Türkiye'nin diğer ülkelere karşı rekabet gücünü de artıracak.''

-KARADENİZ'E YAKIN YOLLAR A1 OLACAK-

Karayolları Genel Müdürü Turhan, Kuzey-Güney koridoru kapsamında yapılacak aksların, Karadeniz'e yakın ve trafik yoğunluğu az olan yolları A1 standardında, trafik yoğunluğu olan kısımları ise bölünmüş yol olarak yapacaklarını kaydetti.

Turhan, Türkiye'nin kuzey-güney koridoru kapsamında yapılacak yolları şöyle sıraladı:

''-Karasu-Adapazarı-Mekece-Bilecik-Bözüyük-Kütahya-Afyonkarahisar-Antalya hattı, bu yıl sonunda bölünmüş yol olacak.

-İstanbul-İzmir koridoru, bölünmüş yol olarak hizmet veriyor. Yap-İşlet-Devret (YİD) ile gihale edilen bu hattı daha da güçlendirip, yüksek seviyede hizmete sokacağız.

-Bandırma-Susurluk-İzmir koridoru da Bandırma Limanı'nı İzmir Limanı'na ve daha güneydeki limanlara bağlayacak.

-Ereğli-Akçakoca-Düzce koridoru, bölünmüş yol olarak yapılıyor. 2011'de tamamlamayı planlıyoruz.

-Zonguldak-Devrek-Bolu güzergahında bölünmüş yol çalışmaları sürüyor. Ankara üzerinden Mersin Limanı'na ve Konya üzerinden Alanya-Antalya bağlantısı, aynı zamanda Ankara-Afyonkarahisar bağlantısını da sağlanmış olacak. Koridor, tüneller hariç 2010'da tamamlanacak.

-Bartın-Safranbolu-Karabük-İsmetpaşa, Bartın Limanı'nı güneydeki ana arterlere bağlayacak bir koridor olacak. Safranbolu-İsmetpaşa arası bölünmüş hale geldi, Safranbolu-Bartın arasını birinci sınıf devlet yolu olarak yapmayı planlıyoruz. 2011'e kadar kalan yol devreye girecek.

-İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara koridorunda çalışmalar devam ediyor. 2009 sonunda Ankara'dan Ilgaz'a olan kısmı bölünmüş yol standardında tamamlamayı hedefliyoruz. Ilgaz-Kastamonu arasındaki yol, 2011'e kadar peyderpey hizmete girecek.

-Sinop-Boyabat-Kargı güzergahı, Kargı'dan mevcut akslar üzerinden Akdeniz'e inme imkanı veriyor. Burayı 2010'a kadar Sinop'dan Kargı'ya 1A standardında bağlamayı hedefliyoruz. Samsun'dan Ankara, Tokat ve Sivas ile Doğu Anadolu ve Akdeniz limanlarına bağlayan yol, 2008 sonunda bölünmüş yol olarak trafiğe açılmıştı. Burada üstyapı iyileştirme çalışmaları sürüyor.

-Ünye-Niksar-Tokat hattındaki Kuzey-Güney istikametinde, Şarkışla-Kaynar-Pınarbaşı istikametinde çalışmalar sürüyor. Tokat'tan aşağı kısım bölünmüş yol olacak. Bu koridoru, 2013'de tamamlamayı planlıyoruz.

-Ordu-Mesudiye-Sivas aksı, Sivas'tan aynı yola birleşerek İskenderun Körfezi'ne inen bir kuzey-güney aksı olacak.

-Bunun devamında 1A standardında Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan-İliç-Kemaliye-Arapgir aksı bulunuyor. Trabzon-Gümüşhane aksı da, buraya bağlanacak.

-Rize-İkizdere-İspir-Erzurum-Bingöl-Diyarbakır-Mardin koridoru, GAP'ı Karadeniz limanlarına bağlayacak. Karadeniz kısmı 1A, Erzurum-Mardin arasını duble yol yapacağız. Bunu da 2013'te açmayı hedefliyoruz.

Hopa-Borçka-Artvin-Ardahan-Kars-Iğdır koridoru 1A standardında olacak. 2013'te tamamlanacak. Hopa-Borçka arasındaki Cankurtaran'a tünel yapılacak. İhalesini bu yıl yapacağımız tünel, 4.5 kilometre uzunluğunda, 2x2 şeritli olacak ve yolu 5,5 kilometre kısaltacak. 2013'te trafiğe açmayı planlıyoruz.''

-''2011'DE 22 BİN 500 KİLOMETRE DUBLE YOL''-

Turhan, Türkiye'de 30 Haziran 2009 itibarıyla bölünmüş yol uzunluğunun 15 bin 664 kilometreye ulaştığını, bu rakamı yıl sonunda 17 bin 500 kilometre, 2011'de ise 22 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

Yaklaşık 30 bin kilometrelik devlet yollarının tümünü 2015'e kadar 1A standardına getirmeyi planladıklarını bildiren Turhan, ''Çünkü bunlar, şehirleri birbirine bağlayan, Doğu-Batı, Kuzey-Güney istikametindeki yolların tamamı. D100, D200, D300 ve D400 omurgalarımızı birbirine bağlayan ara ve çapraz bağlantı yollarımız var. Bunları 1A standardına çıkarmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber