Bir mutemet Devleti nasıl soyar?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Temmuz 2009 00:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maaşınızı kontrol edin demiştik şimdi ek ders açısından ele alıyor ve ücretinizi kontrol edin diyoruz

Hangi derece/kadroda veya makam/mevkide olursanız olun maaşınızı mutlaka kontrol edin! Önce soygunun nasıl yapıldığını anlatacağım sizlere, daha sonra da kontrol edebilmenin yöntemini. Bilenler vardır mutlaka kontrol yöntemini ama ?Başkent? te bile bilmeyen bir yığın kamu çalışanı olduğu acı gerçek.

Soygun Aşamaları:

1. Öğretmenler 1 ay boyunca derslerine girerler. Okul idaresi ay sonunda Ek Ders çizelgesini hazırlayıp mutemete teslim eder. Mutemet (eğer vicdansızsa) hazırlanan bu ek ders çizelgesinde ?özellikle az ek ders? ücreti alan personele yeni bir ek ders çizelgesi tanzim ederek fazladan ek ders saati girer. (Örneğin: Bir haftada 20 saat derse giren resim öğretmeni 9 saat ek ders alır. Ama tam ders saatini doldurmuş olsaydı 20 saate kadar ek ders alabilirdi. Mutemet idarenin hazırladığı 9 saate 11 saat daha ekleyip bu resim öğretmenine 20 saat derse girmiş gibi ek ders çizelgesi hazırlar.)

2. Mutemet kendince hazırladığı 20 saatlik ek dersi internet ortamında Kamu Bilgi Sistemi'nde Ek Ders Modülüne girer. Bu sistemden tahakkuk ettiği evrakları yani Ödeme Emri Belgesi, Ek Ders Bordrosu ve Banka Listesini çıkarır. Bunları imzalar ve Tahakkuk Amirine de imzalatır. Burada Tahakkuk Amiri imzaladığı evraklara dikkat etmez ve direk imzalarsa (ki bu da personel sayısı fazla olan okullarda zordur, kimin ne kadar ek ders aldığını bilmek pek mümkün değildir) artık işi kılıfına uydurulmuş demektir!

3. Mutemet tahakkuk ettiği bu evrakları maliyeye teslim eder. (Maliyedeki personel kimin kaç saat ek derse girdiğini kontrol etmez. Çünkü bu tahakkuk ettireni bağlar.) 2 adet Ödeme Emri Belgesi, 1 adet Ek Ders Bordrosu ve 3 adet de Banka Listesini Maliyeye teslim eder. Maliye say2000 sistemine (Maaşların yapıldığı sistem) gelen evrakları girerek Hazine'den para talep eder. Para ödemeyi yapacak olan kurumun hesabına ertesi gün geçer, oradan da kurumun promosyon anlaşması yaptığı/maaşların alındığı banka şubesine geçer.

4. Maliye say2000 sistemine girdiği evraklardan Banka Listesi'nin 1 nüshasını Ödemenin Yapılacağı banka şubesine gönderir.

5. Bütün bunlar yapıldıktan sonra Mutemet son olarak bir işlem daha yapar ki o da imzalardan sonra en önemli ve bitirici işlemdir. Mutemet bilgisayar ortamında ?Maliye'ye teslim ettiği banka listesinin toplam tutarı? kadarlık bir listeyi hazırlar. Bu liste genelde Excel'de hazırlanır ve bankanın personelin hesaplarına otomatik olarak paranın aktarılacağı listedir. Bunu ödemeyi yapacak banka şubesine mail atar. (Bu liste neden bir daha hazırlanır, zaten Maliye Bankaya liste göndermedi mi? Diye soracak olursanız: Banka Promosyon Sözleşmelerindeki bankalar ödemeyi yapacağı kurumdan bu listeyi talep etmektedir ve ?bağlayıcılığı/içeriği hazırlayan kuruma aittir? der.)

6. Mutemet bu banka listesini hazırlarken Maliyeye gönderdiği Banka listesindeki tutarı tam olarak tutturmak zorundadır. İşte tam burada örnekte verdiğim 9 saatlik ek ders ücret tutarını ilgili resim öğretmeninin hesabına, kalan meblağı ise (11 saatlik tutar) bu banka şubesindeki istediği herhangi bir hesaba göndere bilir. Yani öğretmenin alması gereken asıl tutar (dört hafta için) 36 * 6,60 Tl=237,60 Tl' yi öğretmenin hesabına, 44 * 6,60 Tl=290,40 Tl' yi de istediği hesaba (ki bu da genelde kendi hesabıdır) göndere bilir.

7. Ödemeyi yapan banka şubesindeki memurlar Maliyeden gelen Banka Listesinin toplam tutarını, Mutemetin mail attığı banka listesinin toplam tutarlarını ve Hazineden gelen Toplam Tutarı kontrol eder eğer ve eşitse bu miktarlar mutemetin mail attığı banka listesi sayesinde tüm personelin ek ders ödemesini 15 saniye gibi kısa bir sürede yapar. Yani banka memuru kimin hesabına ne yatmış bunu kontrol etmez, çünkü banka, Okul ya da Kurum ile yaptığı banka promosyon sözleşmesinde kendini sağlama almıştır.

Burada Öğretmenin hiç kaybı yok aslında. Yani girdiği dersin ücretini doğru olarak alıyor. Ama devleti, dolayısıyla hepimizi soyuyor mutemet ve mutemete farkında olarak ya da olmayarak okul idaresi! Ben 1 öğretmeni örnek vererek anlattım. 200 - 300 personel için yapılan ödemelerde 8 ? 10 kişi için böyle dolandırıcılık yapmak çok kolaydır. Zimmetine para geçirmeyi göze almış bir mutemet ya da okul idaresi için bu dolandırıcılığı yapmak hiç te zor değil.

Öğretmenin kaybı gelir matrahındadır fazla ek ders aldı gösterildiği için daha erken fazladan vergi ödemeye başlayacaktır.

Çözüm:

Her ayın 15.'inden sonra aldığınız maaşı ya da ek ders ücretini kontrol etmek için www.muhasebat.gov.tr sitesine girin. Burada sizden T.C. Kimlik numaranız, Emekli Sicil Numaranız ve Memuriyet Sicil Numaranız (Kurum Siciliniz) istenmektedir. (Bu bilgileri doğru girdiğiniz halde sayfayı göremiyorsanız. Maliyedeki Say2000 sisteminde bu bilgiler ya girilmemiş ya da yanlış girilmiş demektir. Bunu da mutemedinizden öğrene bilirsiniz.) Daha sonra da hangi bir ayın maaş/ek ders bordrosunu görmek istiyorsanız o ayı seçerek o aya ait bordrolarınızı göre bilirsiniz. Bordronuzdaki rakamlara bakın, size ödenen net tutar ile banka hesabınıza yatan tutar eşit değilse mutlaka burada bir dolandırıcılık söz konusu!

En kesin çözüm; ?Aylık ve Ücret Ödemeleri? konulu Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 6 Sıra Nolu Genel Tebliği'nin;

?D- BANKA ŞUBELERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER

1- Saymanlıkların cari hesaplarının bulunduğu banka şubeleri, kendilerine intikal ettirilen gönderme emri tutarlarını, eki listelerde belirtilen personelin hesabının bulunduğu banka şubelerine aybaşından 2 (iki) iş günü önce, kendi şubelerindeki cari hesaplara ise en geç aybaşında ödenecek şekilde aktaracaklardır.?

Hükümleri gereğince bankalar ?kendilerine intikal ettirilen gönderme emri tutarlarını? personelin hesabına aktarmak zorundadırlar gönderme emri tutarları muhasebe müdürlükleri saymanları tarafından imzalanan belgelerdir. Bankaların saymanlıkların onaylamadığı listeleri kabul etmelerini önleyecek bir düzenlemeye gidilmelidir.

Yukarıdaki haber metni mail ile memurlar.net'e iletilmiş olup, içeriği uygun bulunarak yayımlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber