Özel okullar SBS'de fark attı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Temmuz 2009 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SBS'ye yine özel okullar damgasını vurdu. Devlet okullarına fark atan özel ilköğretim okulları, ilk 200'ü doldurdu. Özel Bursa Kül-tür İlköğretim Okulu birinciliğe adını yazdırırken, İstanbul Özel Bahçeşehir Bilfen İlköğretim ikinci, Aydın Özel Yüzyıl Bezciİlköğretim ise 3. oldu. Geçtiğimiz yıllarda ilk 10'da yer almayı başaran devlet okulları, bu sene ancak ilk 500'e girebildi.

Sonuçları geçen hafta açıklanan ilköğretim 8. sınıf Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) en başarılı okullar belli oldu. Başarı grafiğine damgasını vuran özel okullar, bireysel ve kitlesel performansta devlet okullarını geride bıraktı. Sadece 32 devlet okulu ilk 500'de yer aldı. SBS'nin en iyi eğitim kurumu, 24 öğrencisi sınava giren ve ortalama 475.73 puan yapan Özel Bursa Kültür İlköğretim Okulu oldu. İkinciliği İstanbul Özel Bahçeşehir Bilfen İlköğretim, 3.lüğü ise Aydın Özel Yüzyıl Bezci İlköğretim elde etti. Adını ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarında dünyaya duyuran Samanyolu, Yamanlar ve Fatih kolejlerinin ilköğretim okulları da en başarılılar arasına adını yazdırdı. İlk 500 içinde Ankara, Eskişehir, Çorum'daki 12 Samanyolu ilköğretim okulu, İzmir'deki 6 Yamanlar ilköğretim ile İstanbul'daki 5 Fatih ilköğretim yer aldı.

7. ve 8. sınıfta girilen SBS'ye bu sınıfların yıl sonu başarı puanları ilave edilerek belirlenen 'Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na göre ortaya çıkan başarı grafiğinde, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine özel okullar üst sıralarda. Önceki senelerde ilk 10'a girmeye hak kazanan devlet okulları, bu yıl ilk 200'e bile giremedi. En başarılı üç devlet okulu, 211. sıradaki Ankara Tahsin Şahinkaya İlköğretim, 261. sıradaki Çankaya Ayten-Şaban Diri İlköğretim ve 298. sıradaki Tekirdağ Mithatpaşa İlköğretim oldu.

İlk 50'de İstanbul (12) ağırlıklı olmak üzere 27 ilden özel okul yer aldı. Bursa'dan 6, Konya 3, İzmir, Manisa, Kütahya, Tekirdağ ve Kahramanmaraş'tan 2, Aydın, Kocaeli, Karaman, Ordu, Gaziantep, Samsun, Çanakkale, Isparta, Denizli, Bolu, Çankırı, Antalya, Niğde, Eskişehir, Malatya, Mersin, Amasya, Ankara ve Tokat'tan ise birer kurum ilk 50'ye girmeye hak kazandı. Özel okulların ilk 500'ü doldurmalarında, SBS'ye giren öğrenci sayılarının çok az olması etkili oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber