Hüseyin Çelik çok kızdı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Temmuz 2009 12:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

?30 bin adayın sıfır çektiği? haberlerine ve ?lise eğitimi iflas etti? yorumlarını yapanlara eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik çok kızdı, ?Ortada iflas etme diye bir şey yok. Liselerde tam tersine başarı ve bunun da yurt genelinde dengeli bir dağılımı var. Eğitim iyi yolda? dedi.

Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) 30 bin adayın "sıfır çekmesi" ile eğitimde başlayan tartışmaya eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de katıldı. Çelik, ?hurriyet.com.tr?ye, "Bilen de bilmeyen de konuşuyor. ÖSS'deki sıfır alanlara bakılarak eğitimde geriye gidiş olduğunu yorumluyorlar. Sınavlar göstermiştir ki, başarının Türkiye sathına dengeli dağılımı vardır. Bu da olumlu bir tablodur" dedi.

ÖSS ve Seviye Belirleme Sınavında (SBS) puanların son derece düşük olmasının nedeni olarak son 7 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı görevini yürüten Hüseyin Çelik gösterildi. Bakan, bu değerlendirmelere tepki gösterdi ve şöyle dedi:

Saygı Öztürk YAZIYOR

Yanlış, doğruyu götürüyor

"Soruları okuduktan sonra cevap vermeden sınavdan ayrılanların yani gerçek anlamda sıfır çekenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Sistemde 4 yanlış bir doğru soruyu götürüyor. Dört yanlış bir doğruyu götürdüğünde 75 yanlış yapan aday, 25 soruyu doğru yapması halinde bile sıfır alıyor. İnsanlar bunları görmezden gelip bol keseden eğitimin geriye gittiğini iddia ediyorlar.

ABD'dekiler okuma bilmiyor

ABD'de liseyi bitiren ama okuma yazma bilmeyenler var. Bizde sıfır alanları eleştirenler ne dediklerinin farkında bile değiller. Hakkari, Şırnak, Ardahan birçok alanda olduğu gibi eğitimde de geri. Düzce gelişmiş iller arasında olmasına rağmen bu üç ille aynı puan sıralamasında. Giresun, Kars, Bitlis aynı kategoride. Siirt ve Bartın, Bilecik ve Van aynı puan aralığında. Bu da iller arasında dengenin olduğunu gösteriyor.

Dengeli dağılım var

30 bin adayın sıfır çektiği açıklamasından sonra lise eğitiminin bittiği iflas ettiği yorumları yapılıyor. 60 ildeki adayların puanları 180 ile 190 aralığında, bu da eğitimde dengeli bir dağlım olduğunu gösteriyor. Uçtaki bazı iller arasında fark var, bunun da giderilmesi için planlamaları yapmıştık. Batman en sıkıntılı iller arasında olmasına rağmen 189 puan aralığında. Bu puanla Trabzon, Samsun ve Tokat'la aynı yerde. Bu da eğitimde dengenin oluşmaya başladığının somut göstergesi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber