Ailelere 'futbol okulu' uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2009 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Marmara Üniversitesi Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysel Pehlivan, çocuklarını yaz aylarında futbol okuluna gönderen aileleri, "Çocuklar için sıcak ortamda spor yapabilme kapasitelerini düşüren temel nedenlerden birisi de, henüz tam olarak gelişmemiş kalp ve dolaşım sistemleridir" diye uyardı.

Pehlivan, futbol federasyonu eğitim yayınları kapsamında hazırladığı kitabında, futbolun doğa koşullarında yapılan bir spor olduğuna işaretle, şu bilgiyi aktardı: "Özellikle yaz aylarında bu doğa koşulları yetişkinleri bile zorlarken, bu dönemde çocuklarımızı futbol okullarına gönderirken, daha dikkatli olmalıyız. Isı toleransı vücut cüssesiyle yakından ilişkilidir. Çocukların yetişkinlere oranla daha düşük vücut ağırlığı ve boya sahip olmaları vücutlarında kısa sürede ısı oluşmasına neden olur. Özellikle egzersiz sırasında oluşan bu ısının kaslardan deri yüzeyine taşınması çocuklarda yetersiz kalmaktadır. Terleme kapasitelerini düşük olması da dikkate alınırsa, ısının vücuttan

uzaklaştırılması, başka bir deyişle vücudun soğutulması çocuklarda daha yavaştır. Böylelikle çocuklar yetişkinlere göre sıcak ortama daha duyarlıdırlar ve daha

fazla etkilenirler"

-BOL SIVI TAKVİYESİ-

Çocuklar için sıcak ortamlarda yapılan antrenmanlarda, bol bol sıvı takviyesi yapılması gerektiğinin altını çizen Aysel Pehlivan, "Sıcak ortamda yapılan antrenmanlar iyi düzenlenmez ve zamanında sıvı gereksinimi karşılanmaz ise, organizmanın zarar görmesine neden olur." vurgulamasında bulundu. Prof. Dr. Pehlivan, sıcak ortamın çocuklar üzerindeki etkilerini ise şöyle sıraladı: "Vücut iç ısıları daha yüksektir. Kalp atım hızları yetişkinlere oranla yüzde 11 ila yüzde 16 daha fazladır. Yetişkinlerden yüzde 25 daha az terledikleri için terleme kapasiteleri daha düşüktür, bu da antrenman yapma yeteneğinde azalmaya neden olur. Çocukların sıcak ortamda uzun süreli antrenmana uyum sağlamaları daha zordur."

-ANTRENÖRLER DİKKAT-

Salon ya da açık havada 30-35 derece sıcaklıkta, özellikle dayanıklılık egzersizleri yapan çocuklarda ısı stresinin sıklıkla oluşabildiğini vurgulayan Pehlivan, uyarılarını, antrenörleri de kapsayacak şekilde şöyle tamamladı: "Bu konuda Amerikan Çocuk Hekimleri Akademisi ve Spor Hekimliği Komitesinin sıcak ortamda egzersiz yapan çocuk sporcular için antrenörlerine birçok önerileri var. Bunlardan birincisi 30 dakikadan uzun süren egzersizlerde hava sıcaklığı ve nem oranının artmasıyla egzersiz şiddeti azıltılmaktadır. Uzun süreli egzersize başlamadan önce çocuk yeterli sıvı almış olmalıdır. Egzersiz sırasında ise 15'er dakika aralarda 60 mililitre serin su içmelidir. Sıcak ortamda yapılan egzersizlere uyum sağlayabilmesi için 10 ila 14 günlük bir süre tanınmalıdır. Antrenman şiddeti yavaş yavaş arttırılmalıdır. Çocuk sporcularda terlemeyi veya vücuttan su atımını hızlandıran giysilerden kaçınılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber