'Gümrük idarelerinde sessiz devrim'

Haber Giriş : 07 Ocak 2005 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Gıda ve İhtisas Gümrük Müdürlüğü açıldı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Biz şu anda gümrük idarelerimizde sessiz sedasız bir devrim gerçekleştiriyoruz" dedi.

Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası'nın, Türk Tekstil Vakfı'na yaptığı bağışlarıyla gerçekleştirdiği Tekstil İhtisas Gümrüklerini Modern Laboratuarlara Kavuşturma Projesi tamamlandı. Proje çerçevesinde kurulan laboratuarın açılışını Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen yaptı. Açılışa Kürşad Tüzmen'in yanı sıra TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin katıldı.

Bayrampaşa İstanbul Gıda ve İhtisas Gümrük Müdürlüğü Laboratuarı'ndaki açılışta bir konuşma yapan Tüzmen, "Biz şu anda gümrük idarelerimizde sessiz sedasız bir devrim gerçekleştiriyoruz. 36 yıldır değişmeyen Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nu değiştirdik. Bu sene yine Gümrük Yasası meclis alt komisyonunda. Bunun için de Türkiye'de 160 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip gümrükleri geliştireceğiz. Bir taraftan yasal ticareti kolaylaştıracağız, diğer taraftan da yasa dışı ticareti engelleyeceğiz" dedi.

Tüzmen, bu ikisini aynı anda, aynı kapıdan yapmanın kolay olmadığını belirterek, "Bu yüzden otomasyon sistemi gerekli. Yaptığımız çalışmalarla, gümrük idarelerinde yüzde 90 oranında otomasyona kavuştuk. Türkiye gümrüklerini yüksek teknolojiyle donatmaya çalışıyoruz. Gümrük idareleri gerek teknoloji konusunda, gerekse yasa konusunda bir devrim gerçekleştirdi geçtiğimiz 2 sene. Geçen seneye göre gümrük idarelerinde yakalanma oranı yüzde 60 arttı. Tam 540 trilyonluk bir kaçak yakaladık. Bu kolay değil. Bunları gelişen teknolojik imkanlarla yaptık" diye konuştu.

Konuşmasından sonra basın mensuplarının, "Yapılan onca çalışmaya rağmen, yurda kaçak mal girişleri tam olarak engellenemedi. Tüketicinin bilinçlendirilmesi de önemli, bu konuda çalışmalarınız var mı?" sorusuna Tüzmen, "Böyle çalışmalarımız var. Tüketicinin bilinçlendirilmesi Sanayi Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bizim amacımız, yerli sanayiyi böyle bir akımdan koruyabilmek. Gümrüklerimizi modernleştirerek, kaçakçılığı önlemeye çalışıyoruz" yanıtını verdi.

Tüzmen daha sonra, Halit Narin ve diğer davetlilerle birlikte laboratuarın açılışını yaptı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber