Tarım Bakanlığı ile belediyeler, gıda denetimini paylaşamıyor

Haber Giriş : 07 Ocak 2005 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, AB uyum sürecinde Sağlık Bakanlığı'ndan Tarım Bakanlığı'na devredilen gıdaların denetim ve kontrolü yetkisinin, Yerel Yönetimler Yasası ile belediyelere geçmesinin kaos oluşturacağını belirterek, "Burada Tarım Bakanı pas geçilmiştir. Gıdaları kimin denetleyeceğini merak ediyorum" dedi. Yetkin ayrıca bu durumu ziraatçiler derneğinin futbol federasyonu tarafından yönetilmesine benzetti.

Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı Yetkin düzenlediği basın toplantısında, gıdaların üretim, denetim ve kontrol yetkisinin Tarım Bakanlığı'ndan alınarak Yerel Yönetimler Yasası ile belediyelere devredilmesine tepki gösterdi.

Gıda denetimi konusunun öteden beri toplumun kanayan bir yarası olduğunu ifade eden Yetkin, 1995 yılında bu yana gıda kontrol yetkisinin Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı arasında paylaşıldığını ve bu durumun birçok aksaklıklara yol açtığını belirterek, AB'nin isteği doğrultusunda 5 Haziran 2004 tarihinde çıkartılan Gıda Kanunu ile Tarım Bakanlığı'nın tek yetkili kılındığını hatırlattı.

Bu çalışmaları 4 bin 800 kontrol elemanı, 39 il kontrol laboratuarı, 8 veteriner kontrol ve araştırma enstitüsü, 4 zirai mücadele laboratuarında görev yapan bin 117 analiz elemanı ile yürütün bakanlığın tüm yetkilerin kendisine devredilmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı'ndan 500 personeli kendi bünyesine kattığını, üniversitelerden bakanlığa 120 uzmanın aktarıldığını ve KPSS ile 450 gıda mühendisi ve veteriner hekimi kadroya aldığına dikkat çeken Yetkin, bakanlığın bu çerçevede sayısız yönetmelik çıkardığını ve Gıda İşleri Genel Müdürlüğü'nün kurulması için tüm çalışmalarını tamamladığını söyledi.

"BAKAN PAS GEÇİLMİŞTİR"

Yetkin, gıda denetiminde yaşanan sorunların tam çözüm bulunduğunu düşündükleri sırada 24 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 5272 sayılı Belediyeler Yasası'na eklenen gıdaların denetim ve kontrol yetkisinin belediyelere verildiğinin altını çizerek, "Bildiğimiz kadarıyla, Tarım Bakanlığı yetkililerinin bilgisi dışında gerçekleştirilen bu değişikliğin yaratacağı yetki kargaşası, daha sonra İçişleri Bakanlığı'nın çıkardığı bir yönetmelikle düzeltilmeye çalışılmışsa da, kanun, yönetmeliğin üzerinde olduğu için bu çaba istenen sonucu doğurmamıştır" diye konuştu.

Yetkin, yapılan bu değişikliğin dünyanın hiçbir yerinde görülmediğini belirterek, bu durumu ziraatçiler derneğinin futbol federasyonu tarafından denetlenmesine benzetti. Bu maddeyi kimin, nasıl ve hangi amaçla yasaya eklediğini merak ettiğini vurgulayan Yetkin, "Bunu AB'ye nasıl anlatacağız? Tarım Bakanlığı aylardır bu konuyla ilgili çalışıyor; ama Yerel Yönetimler Yasası ile yetkileri belediyelere devrediliyor. Tarım Bakanlığı'nın bu durumdan haberi bile yok" şeklinde konuştu. Yetkin, bundan sonra pirinç, fasulye ithal etmek ya da salatalık üretmek isteyen kişinin belediye başkanına giderek izin alması gerektiğini belirterek, "Ben dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama görmedim. Bizim de bir yetkimiz olsun diye yapıldıysa çok vahim bir durumdur. Yasanın bir an önce TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek bu maddenin derhal iptal edilmesi gerekir" dedi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun durumu bir an önce düzeltmesi gerektiğini dile getiren Yetkin, Yerel Yönetimler Yasası'nda bu madde olduğu sürece gıdalarla ilgili Tarım Bakanlığı'nın hiçbir yetkisinin olmadığını kaydetti.

Gıdaların denetimi ve kontrol yetkisinin Tarım Bakanlığı'na devredilmesi ile ilgili Tarım Bakanı Sami Güçlü'nün büyük çalışmaları olduğunu; ancak burada bakanın pas geçildiğini ifade eden Yetkin, "Tarım Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinin bile bu kanundan haberi yoktur. Bir bakanlığın tam yetkili olduğu bir konuyu başka bir bakanlık sormadan elinden alıyor. Böyle bir şey olamaz. Bir an önce bu hata telafi edilmeli" diye konuştu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber