Memura bir derece tasarısı TBMM'ye sevkedildi

Haber Giriş : 07 Ocak 2005 20:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, 1991 yılından sonra çalışmaya başlayan memurlara 1 derece verilmesini öngören yasa tasarısını Meclis'e gönderdi. 1 milyon civarında memurun maaşında ortalama 70 milyon liralık artış getireceği belirtilen tasarının Maliye'ye maliyetinin 200-250 trilyon olacağı tahmin ediliyor.

Yapılacak yeni düzenlemeyle emekli aylığı alanlar yetim aylığından yararlanamayacak. Tasarı gelecek hafta Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak ve 15 Ocak tarihinden önce yasalaştırılacak. Böylece memurların artıştan 15 Ocak tarihinde faydalanması bekleniyor. 32 maddelik 'Devlet Memurları Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' akşam saatlerinde TBMM'ye gönderildi. Yasaya göre hükümet, 1 milyon dolayındaki devlet memuruna 1 derece artışı veriyor. Bir sosyal güvenlik kuruluşundan maaş alanlara, ayrıca yetim aylığı bağlanması uygulamasına ise son veriliyor. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapan yasa taslağına ilişkin çalışmalar tamamlandı. Önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulması planlanan 40 maddelik düzenlemeyle, 1991 yılından sonra işbaşı yapan devlet memurlarının, bulundukları derecelerden 1 üst dereceye çıkması sağlanıyor.

Bu arada, aynı tasarıyla yetim aylığı bağlanmasına ilişkin esaslarda değişikliğe gidiliyor ve herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olanlar ile dul aylığı alanlara, ayrıca yetim aylığı bağlanması uygulaması son buluyor. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve bankaların sandıklarından yaşlılık ya da dul, yetim aylığı alanların kazanılmış haklarını saklı tutan düzenleme, halen bu durumda olanların bundan sonra da yetim aylığı almaya devam etmesini hükme bağlıyor. Yeni tasarıyla kendisi emekli ya da dul aylığı alırken, bir de ölen anne ve babasından yetim aylığı bağlanabilecek kişiler, artık yetim aylığını alamayacak. Ancak bağlanacak yaşlılık aylığı, diğer aylıktan daha düşükse, hak sahibi bundan vazgeçebilecek. Bu kişinin talepte bulunması halinde, yaşlılık aylığı yerine kendisine daha yüksek olan yetim aylığı bağlanabilecek. 2005 yılı Bütçe Kanunu'nda yer alan doğum ve çocuk yardımlarındaki artış da tasarıyla kanununa taşınıyor. Yine tasarıyla, istisnalar dışında herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik ya da yaşlılık aylığı alanların, belirlenen kurum ve kuruluşların kadrolarına açıktan atanamaması ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların, bu aylıkları kesilmeksizin kamuda görev alamamasına ilişkin Bütçe hükmü de ilgili kanuna alınıyor.

Yeni yasa tasarısına göre, babasını kaybeden, eşi vefat ettiği için SSK'dan dul aylığı ve Emekli Sandığı'ndan emekli aylığı alan bir ev kadınına, mevcut sistemde eşinin dul aylığının yanı sıra babasından yetim aylığı bağlanıyor. Yeni sistemde, iki kuruluştan birden aylık alınamayacak. Ancak babadan bağlanacak yetim aylığı daha yüksek ise kişi, eşinin dul aylığından feragat edip, babasının yetim aylığını alabilecek.

Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş, bir süre sonra Bağ-Kur'dan emekli aylığı alan ve babasını kaybeden bekar bir bayana ise, mevcut sistemde babasından yetim aylığı bağlanıyor. Yeni kanun çıktıktan sonra, artık bunu alamayacak.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber