Yüksek Öğretim Çalıştayında öğrencilere dayak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Temmuz 2009 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Yükseköğretim Platformu'nca düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile birçok akademisyenin hazır bulunduğu "Yükseköğretim Sorunları Çalıştayı"na, öğrenci protestoları ve onlara uygulanan gözaltı şekli damgasını vurdu. Salondaki protestocu iki öğrencinin karga tulumba gözaltına alınmasına, Prof. Dr. Ahmet İnsel, "faşistler" diye, Prof. Dr. Burhan Şenatalar ise "Çocukları böcek gibi ezmeleri gerekmezdi" diye tepki gösterdi. Prof. Dr. Eser Karakaş ise, sözlerinde durmamakla suçladığı öğrencileri kınadığını söyledi.

The Marmara Oteli'nde dün düzenlenen çalıştay başlamadan binanın önüne gelen "Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen)" ve "Öğrenci Kolektifi" üyesi bir grup, hem üniversite harçlarına yapılan zamları protesto etti hem de öğrenciler olmadan yükseköğrenimin sorunlarının konuşulamayacağını bildirdi. Polis göstericilerden 11'ini gözaltına alırken, Bakan Çubukçu, arka kapıdan otele girdi. Organizyon yetkilileri ve öğrenciler arasında yapılan görüşmelerin ardından 3 gencin salona girişine izin verildi.

Açılış konuşmasını yapan Çubukçu, eğitimde kaynak yetersizliğinden çok, bu kaynakların etkin kullanılması sorunu bulunduğunu söyledi. Çubukçu, meslek lisesi konusunun da bir memleket meselesi haline geldiğini belirtti.

Çubukçu'nun ardından bir sunum yapan Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, demokratikleşme için üniversite yönetimlerinde tüm paydaşların söz sahibi olması gerektiğini anlatırken, salona alınan ve İTÜ'de okuduğu öğrenilen Fatih Usta, elinde "Öğrenci Kolektifi" yazılı kağıdı havaya kaldırarak, "Hocam, siz yönetime katılmaktan bahsediyorsunuz. Dışarıda 11 arkadaşımız 'harçlara hayır' dedikleri için gözaltına alındı" dedi.

Şenatalar ve İnsel'den sert tepki

Bunun üzerine salonda bulunan sivil polisler ve korumalar öğrenciye müdahale ederek, önce ağzını kapattılar daha sonra 1 arkadaşıyla birlikte karga tulumba gözaltına alıp salondan çıkardılar.

Bu sırada salonda bulunan Galatasaray Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, "Faşistler" diye bağırınca yanındaki Bilgi Üniversite Öğretim üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar da ayağa kalkarak, "Bırakın çocukları ne yapıyorsunuz?" diye seslendi.

Prof. Karakaş'ın "Burhan bir saniye onlarla konuştum. Protesto yapmayacaklarına dair söz verdiler, ben de onlara programda söz hakkı vereceğimi söyledim. Ama onlar sözlerinde durmadılar. Bunun için onları kınıyorum" demesi üzerine Prof. Şenatalar ise "Siz öğrencilerinize böyle mi söz veriyorsunuz?" diye sordu. İnsel ise bu kez, "Güvenlik güçleri böyle mi müdahale etmeli" diye çıkıştı. Karakaş da, "Ben güvenlik güçlerinin amiri değilim. Ben talimat vermiyorum" diye açıklama yaptı. Şenatalar tepkisini, "Çocukları böcek gibi ezmeleri gerekmezdi" diye sürdürdü.

Salonda gözaltına alınan 2 öğrenci yaklaşık 40 dakika sonra serbest bırakıldı. Bırakılan öğrencilerden biri tekrar salona gelerek toplantıya katıldı ve konuşmaların ardından kürsüde kısa bir konuşma yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber