Haydarpaşa Numune, en yoğun hasta potansiyeline sahip hastane

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 01 Ağustos 2009 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılda 1 milyon 300 bin hastaya hizmet veren Haydarpaşa Numune'nin Başhekimi Doç. Dr. Sökmen:

Bilimsel çalışmalar yetersiz

© Hekim sayısı yetersizliği ve bazı kliniklerde şeflerin olmamasının büyük sorun yarattığını belirten Doç. Dr. Sökmen, Anadolu yakasında en yoğun hasta potansiyeline sahip olduklarını belirtti.

SİBEL BAHÇETEPE

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Sökmen, hekim sayısı yetersizliği ve bazı kliniklerde şeflerin olmaması nedeniyle ülkemizde bilimsel çalışmaların yeteri kadar yapılamadığını söyledi. Anadolu yakasında en yoğun hasta potansiyeline sahip hastane olduklarını da anımsatan Sökmen, hastaların yanında kalan refakatçilerle birlikte günde yaklaşık 10 bine yakın kişinin ziyaret ettiğini, zaman zaman zor durumda kaldıklarına dikkat çekti.

1906 yılında Mektebi Tıbbiye-i Şahane'nin Serirriyat Pavyonları adı altında açılan, bir süre sonra tıp fakültesine dönüştürülerek 30 yıl faaliyette bulunan hastane, 1936 yılından bu yana Haydarpaşa Numune Hastanesi adı altında hizmetlerini sürdürüyor. ?Modern tıp? anlamında en eski hastane olduğu belirtilen Haydarpaşa Numune'nin Başhekimi Doç. Dr. Sökmen, geçmiş yıllarda uluslararası çalışmalara Türkiye'nin dahil edilmediğini ancak son yıllarda bu düşüncenin yavaş yavaş değişmeye başladığını belirterek ?Ülke genelinde bilimsel anlamda çalışma kıtlığı bulunuyor. Çalışmalar yetersiz olmasına karşın yine de yapılan çalışmaların birçoğunun sağlık alanında olduğu görülüyor? diye konuştu.

Hastanelerinin Anadolu yakasının en yoğun hasta potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Sökmen, ?Hasta refakatçileriyle birlikte yılda 1 milyon 300 bine yakın kişi hastaneye geliyor. Her hastaya 1-2 refakatçi geliyor. Bu da sayı yoğunluğumuzu daha da arttırıyor. Günde hasta ve refakatçiyle bu sayımız 10 bine yaklaşıyor. Bu sayı da günlük işlerimizi aksatıyor? açıklamasını yaptı. Hastanenin 35 kliniğinin olduğunu, bunların 31'inin aktif olarak çalıştığını kaydeden Sökmen, hastanenin modern çağa ayak uyduracak şekilde yenilendiğini, odaların 2-3 kişi ya da tek kişi şeklinde tasarlandığını kaydetti. Sökmen, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alınan karar sonrası hastanenin güçlendirilmesine karar verildiğini söyledi. Yeni binalarının inşa edileceği yaklaşık 10 dönümlük arsaya kavşak yapmak isteyen Üsküdar ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri ile mahkemelerinin devam ettiğini ve sonlanmasını beklediklerini vurgulayan Sökmen, şöyle devam etti:

?750 hekim, 450 asistan, 300 uzman ile günde 5 bin 300'e yakın hastaya hizmet veriyoruz. 1.5 yıl önce başhekimlik binasının yanındaki araziye yeni bina inşa ettik, bu bina son derece modern. 5 katlı yeni binada hastalarımız tüm poliklinik hizmetlerini alıyorlar. Bu binanın en üst katında helikopter pisti de var. Bina modern ve çağa uygun bir bina. Amacımız tüm binaları bu şekilde tasarlamak, yenilemek. Yeni yapılacak binalarda da odalar 2-3 ya da tek kişilik olacak. Onkoloji, hematoloji, kalp ve damar cerrahisi kliniği, göğüs hastalıkları kliniği, radyoloji onkolojisi, endokronoloji, patoloji kliniğinin yan dal klinikleri var. Bu kliniklerin bazılarının özellikle onkoloji gibi yoğun hasta potansiyelinin olduğu kliniklerin açılması gerekiyor. Bu hastaların yan dal kliniklerinde tedavileri sağlanıyor ancak bu yetersiz kalabiliyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber