Özel istihdam bürolarına ilişkin yasada değişiklik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2009 13:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Meclise iade ettiği İş Kanunu, İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun, değiştirilerek kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün iade gerekçeleri doğrultusunda özel istihdam bürolarına ilişkin düzenlemenin yer aldığı madde, yasadan çıkarıldı.

Madde üzerinde konuşan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Hükümetin, Cumhurbaşkanı Gül'ün iade gerekçesine katılmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Daha önce İşsizlik Fonu nema gelirlerinin dörtte biri, başta GAP ve DAP olmak üzere Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki yatırımlara aktarılırken, yasayla bu oranın dörtte üçe çıkarıldığını belirten Hamzaçebi, "İşsizlik Fonu nema gelirleri, artık fon amaçları dışında, başka amaçlar için kullanılıyor. Yatırımlara kaynak aktaralım, gerekirse buradan da aktaralım ama Hükümet bu paraları ne zaman ödeyecek, bu belli değil. Bu yönde bir planlama yok. Fondan alınan bu paralar geri ödenmeyecek. Hükümet ileride bu paraları ödememenin bir yolunu bulacak ya da bu yönde yasal bir değişiklik yapacak" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yasayla, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Konya Ovasının kalkınmasına yönelik GAP, DAP ve KOP projelerine, İşsizlik Fonunun nema gelirlerinden kaynak aktarılacağını belirterek, bu yatırımların Devlet Planlama Teşkilatının yıllık yatırım programları ile ilişkilendirilerek yapılacağını bildirdi.

İşsizlik Fonu nema gelirlerinin 6 milyar lira olacağının tahmin edildiğini ancak faiz oranlarındaki gerileme nedeniyle bu rakamın 5 milyar 400 milyon liraya düşmesinin öngörüldüğünü dile getiren Yıldırım, 2009 yılı sonu itibariyle bu rakamın netlik kazanacağını bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, CHP'li Hamzaçebi'nin "İşsizlik Fonu nema gelirlerinin geri ödenip ödenmeyeceğine" ilişkin sorusuna, "Bununla ilgili düzenleme var" karşılığını verdi.

Yasaya göre, işsizlik ödeneği alanların işe alımına teşvik getiriyor.

Yasayla, Güneydoğu Anadolu Projesine (GAP) kaynak aktarılıyor. 2009 yılına münhasır olmak üzere; İşsizlik Fonunun nema gelirlerinden dörtte üçü bütçeye gelir kaydedilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber