Memurun 'zam pazarlığı' başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2009 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ve yetkili memur sendikaları, kamu çalışanlarının gelecek yılki ekonomik ve sosyal haklarını belirlemek üzere 15 Ağustos Cumartesi günü masaya oturacak.

Alınan bilgiye göre, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı, saat 10.00'da başlayacak.

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, her hizmet kolunda en fazla üyesi bulunan sendikanın katıldığı toplu görüşmelerde, memurları, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen ve KESK'e bağlı 11 sendika temsil edecek.

Bu yıl en fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla Memur-Sen'in heyet başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, Türkiye Kamu-Sen temsilcileri de hazır bulunacak.

Önceki yıllarda toplu sözleşme talebi kabul edilmediği için görüşmelere katılamayan KESK, "toplu sözleşme hakkı talebini müzakere etmek" için ilk oturuma katılacak. Konfederasyon görüşmelerin seyrine göre tavrını belirleyecek. KESK ayrıca birinci oturumda Ankara'da sonlandırılmak olmak üzere, yarın İstanbul ve Diyarbakır'dan "Toplu İş Sözleşmesi Yoksa Grev Var" başlıklı yürüyüş başlatacak.

Toplu görüşmeleri, hükümet adına, ilgili Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikası temsilcilerinden oluşacak Kamu İşveren Kurulu yürütecek.

Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kuruluna sunulacak.

Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda sonuç, mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kuruluna gönderilecek.

KONFEDERASYON TALEPLERİ

MEMUR-SEN: Yüzde 11 maaş zammı. En az 80 TL ek ödeme. Sendika üyesi memura verilen 10 TL'nin 28 TL'ye çıkarılması. Gelir vergisi oranlarında 5 puan indirim ya da yerine 6 ayda bir 600 TL kriz çeki. Eşi çalışmayan memura verilen 83 TL aile yardımının 131 TL'ye çıkarılması.

TÜRKİYE KAMU-SEN: Önceki yıllarda verilmeyen refah payı ve hayata geçirilmeyen Uzlaştırma Kurulu kararlarına göre belirlediği mali talepleri görüşmeler öncesinde açıklayacak.

KESK: Kamu çalışanlarına, aynı zamanda emekliler ve asgari ücretliler için de esas olmak üzere "en az" bin 500 TL "temel ücret". İşsizlere açlık sınırında "yurttaşlık payı". Gelir vergisi oranlarında yüzde 10 indirim. Kamudaki güvencesiz istihdam biçimlerine son verilmesi. Engellilere ayrılan istihdam kotalarının doldurulması. Kadınlara çalışma yaşamında pozitif ayrımcılık uygulanması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber