İyi çalışmayan memur sendikaları 34'ten 23'e indi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2009 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikacılığı, enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolundaki özelleştirmeler nedeniyle üyelerine kazanım beklediği toplu görüşmeler sürecinde kan kaybetti.

Hizmet kolundaki yetkili sendika olan Türk Enerji-Sen tarafından yapılan çalışmaya göre, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2001 yılında 34 kurum ve kuruluşta var olan memur sendikacılığı, toplu görüşmeler sürecinde yaşanan özelleştirmelerle 23 kurum ve kuruluşa geriledi.

Memur sendikalarının, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Taşkö mürü Kurumu Genel Müdürlüğü, KOSGEB, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş Genel Mü dürlüğü, Türk Patent Enstitüsü, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEKEL Genel Müdürlüğü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, TEDAŞ Genel Müdürlüğü, MTA Genel Müdürlüğü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, EÜAŞ Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, TETAŞ Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, TEİAŞ Genel Müdürlüğü, MKEK Genel Müdürlüğü, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Sümer Holding A.Ş Genel Müdürlüğü ve Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünde" örgütlenmesi bulunuyor.

Bu kurumlardan, TEKEL, TEDAŞ, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş Genel Müdürlüğü ve Sümer Holding A.Ş Genel Müdürlüğünün tamam ı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesinde ve çeşitli birimlerindeki özelleştirme uygulamaları devam ediyor.

Özelleştirmeler nedeniyle hizmet kolundaki kurum ve kuruluş sayısının azalması, sendikalı memur sayısında 2002'den bu yana 7 bin 463 kişilik bir gerileme yarattı. Hizmet kolundaki sendikalı memur oranındaki gerileme yaklaşık yüzde 25'i buldu. Buna göre, hizmet kolunda 2002'de 30 bin 849 olan sendikalı memur sayısı bu yıl 23 bin 386'ya geriledi.

Hizmet kolunda halen Türk Enerji-Sen (Türkiye Kamu-Sen), Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Enerji Bir-Sen (Memur-Sen), Bağımsız Enerji-Sen (BASK), Enerji Hak-Sen (Hak-Sen) faaliyet yürütüyor.

Türk Enerji-Sen, hizmet kolundaki özelleştirmeler nedeniyle kamu görevlilerinin yaşadıkları sorunları toplu görüşme masasına taşımayı planlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber