Sigara sinüzit şikayetlerinide artırıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2009 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Tüm vücudu olumsuz yönde etkilediği bilinen sigara, sinüzit şikayetlerini de artırıyor.

Can Med Kulak Burun Boğaz Merkezi doktorlarından Op.Dr.Hüseyin Altun, sigaranın, üst solunum yollarında şişlik, burun salgısında artma ve burnu temizleyen sistemde (mukosilier transport) bozulma yapacağını söyledi. Sigaranın, üst solunum yollarında bakteri ve virüslerin üremesi için zemin hazırladığına dikkat çeken Altun, "Sinüziti olanlarda da sinüzite bağlı şikayetleri, burundaki kabuklanmayı ve salgıları arttırır" dedi.

Sinüslerin başın içinde yer alan maksiller, frontal, etmoid ve sfenoid adı verilen ve normalde hava bulunan canlı boşluklar olduğunu kaydeden Altun, "Burun içine, kanal ve deliklerle açılırlar. Sinüslerin havalanması bu açıklıklarla olur. Sinüslerin boşalımını engelleyen durumlarda salgılar dışarı atılamaz ve kolayca üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası mikrop alıp sinüzit olur. Sinüzit ilaçla tedavi edilebilir ancak ilaca cevap vermeyen sinüzitin ameliyat edilmesi gerekir" diye konuştu.

Altun, aktif ve pasif içiciliğin sinüzit oluşumu riskini artırdığından, bebekler ve çocukların da sigara dumanından uzak tutulması gerektiğini ifade ederek, "Bu nedenle ev sakinlerinden içen varsa bırakmasına yardım edilmelidir. Eğer içiyorlarsa evin dışında içmelerini sağlanmalıdır. Arabada sigara içilmesine izin verilmemelidir. Okul ve kreşlerde dumansız ortam sağlanmalıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber