Konutta asıl faiz indirimi ufukta

Haber Giriş : 19 Ağustos 2009 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin ardından kısa vadeli konut kredisinde faizleri yüzde 1'in altına çeken bankalar, 5-7 yıl vadeli konut kredilerinde indirim sinyali verdi. Bankacılar bu yıl içinde indirim yapacaklarını belirtiyor.

- Merkez Bankası'nın aralıksız faiz indirimlerinde 10'uncu aya ulaşılırken, bono ve mevduat faizleri son 1 ayda tek haneye indi, bankalar bireysel kredi faizlerini de yeni yeni düşürmeye başladı.

Bankalardaki faiz yarışının ilk adresi konut kredileri oldu. İki gün içinde bankalar kısa vadeli konut kredilerinin faizlerini yüzde 1'in altına çekti.

Akbank 24 aya kadar olan vadeler için faizi yüzde 0.99, Garanti Bankası yüzde 0.96, İş Bankası yüzde 0.82, Yapı Kredi Bankası yüzde 0.83, AnadoluBank da yüzde 0.99'a indirdi.

Kısa vadeli konut kredilerinde yapılan bu indirim, dosya ve sigorta giderleri gibi ek masraflar nedeniyle vatandaşa çok yansımasa da önümüzdeki günler için umut ışığı oldu.

KISA VADELİ KREDİYE TALEP YOK

1-2 yıl vadeli konut kredilerine genelde talep olmadığını hatırlatan bankacılar, uzun vadeli konut kredilerinde faiz indirimi sinyali verdi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Bankaların uzun vadeli fonlama maliyetleri gerileyebilir. Talebin olduğu 5-7 yıl vadeli kredilere bu düşüş yıl içinde yansıtılır" dedi.

UZUN VADEDE EN DÜŞÜK YÜZDE 1.07

Bankaların uzun vadeli konut kredi faiz oranları yüzde 1.07 ve yüzde 2.13 gibi geniş bir aralıkta değişiyor. Bankacılar net bir oran veremeseler de 'indirim yaparız' diyor.

Bankaların ilk olarak konut kredilerinde indirime gitmelerinin nedeni ise gayrimenkulün cazibesi. Konut kredilerinin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının Türkiye'de yüzde 4 ile düşük kaldığını söyleyen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankaların bu piyasada aktif olmak istediklerini belirtti. Ateş, tüketicinin krizde gayrimenkul yatırımlarını artıracağını öngördü.

Bir başka bankacı ise piyasadan ticari kredi talebi olmadığını belirterek "Parası olan emlak alıyor" dedi.

Burcu GÖKSÜZOĞLU

CNBC-e

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber