Memura grev hakkı ele alındı, ama iki farklı açıklama yapıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2009 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İşveren Kurulu ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 4. turunda ?toplu sözleşme ve grev hakkı' ele alındı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ?Oldukça verimli, geleceğe ilişkin ümitlerini artıran bir çalışma yaptıklarını? söylerken, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise siyasi iradenin, kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşme hakkı verilmesi konusunda kesinlikle taviz vermek istemediğini öne sürdü.

Gündoğdu, Başbakanlık'ta gerçekleştirilen toplu görüşmelerin 4. turunun ardından yaptığı açıklamada, toplu sözleşme ve grev hakkıyla ilgili oldukça verimli, geleceğe ilişkin ümitlerini artıran bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, konuyla ilgili düzenleme yapılmasında zaruret bulunduğunu ifade ettiğini dile getiren Gündoğdu, ?Sayın Bakan'ın, ?mutabakat metninde bu talebin yürürlüğe girmesine, uygulanabilirliğine dair yer verelim, ancak mutabakat metninde yer verilme biçimini de ilgili bakanlarla görüşerek bir sonraki görüşmeye daha somut ifadeyle geleyim' diye bir iyi niyet, diyalog yaklaşımı var. Bu konunun, masada bugün çözülmeyeceğini biliyoruz. 2010'un başında ortak bir çalıştayla konunun tüm teferruatlarıyla çalışmasını yapıp, ilgili düzenlemeyi gerçekleştirmek üzere bir konsensüs oluştu? diye konuştu.

Gündoğdu, ?Sayın Bakan'ın, ?evet burada bir zaruret var, bir düzenleme yapmak gerekiyor, bütün talepler bunu gösteriyor, bu düzenlemeyi yapalım' iradesini ileriye dönük ümitlerimizi artırıcı bir adım olarak görüyoruz? dedi. Gündoğdu, toplu sözleşme ve grev hakkıyla ilgili, tarafların katılımıyla yapılacak çalıştayın Ocak 2010'da gerçekleştirileceğini bildirdi.

Kamu çalışanları oyalanmakta

Akyıldız, kamu çalışanlarının grev ve toplu sözleşme hakkı için yasal zeminin olgunlaştırılması konusunda siyasetin acele etmediğini söyledi. Akyıldız, şöyle konuştu:

?Toplu sözleşmenin kapsamının genişletilmesi ve Uzlaştırma Kurulu kararlarının taraflarca kabul edilecek bir noktaya getirilmesi gerektiğini söyledik. Ancak siyasi irade, son değerlendirmesinde, kanunla ilgili taleplerimizin yapılacak görüşmelerle değerlendirilebileceğini ifade etti. Anlaşılan odur ki grev, toplu sözleşme konusunda siyasi irade kesinlikle taviz vermek istememektedir. Bizimle uzlaşmak gibi bir niyet taşımamaktadır. Biz böyle bir adım görmedik.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber