Erdoğan izin verirse Zahit Akman hakkında soruşturma açılacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Ağustos 2009 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Eski RTÜK Daire Başkanı Dr. Cengiz Özdiker'in şikayeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, RTÜK eski başkanı Zahid Akman hakkında soruşturma açılması için Başbakanlıktan izin istedi.

Halen RTÜK üyesi olan Akman'ın, ?Resmi evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanmak, denetim görevini ihmal etmek? suçlarını işlediği iddia ediliyor.

Maliye'nin raporu

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu imzasıyla 29 Temmuz'da Başbakanlığa gönderilen izin talebinde Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Gelir Kontrolörleri Başkanlığı'nın, RTÜK'e gönderdiği rapora da gönderme yapıldı. Raporda, ?Radyo ve televizyonların kanuni defterlerde sponsorluk ve tanıtım hizmet gelirleri hesabına kaydedilen program destekleme gelirlerini beyan etmedikleri, dolayısıyla anılan gelir üzerinden üst kurul payı ile eğitime katkı payı ve özel işlem vergisi ayırmadıkları görülmüştür? ifadesi yer aldı. Tüm yayın kuruluşları tarafından reklam geliri olarak beyan edilen ve bunun üzerinden üst kurul payı ile eğitime katkı payı olarak ödenen gelirlerin üst kurula beyan edilmediği ve ödenmediği, cezaların da yetkisi olmadığı halde RTÜK tarafından affedildiği belirtilen raporda, şunlar yer aldı:

?Kamu gelirlerinin tahsilatı tasarruf ve harcamasında mevzuata uyulmadığı, kurumun önce Vakıfbank Demetevler şubesinde daha sonra Ankara şubesinde tutulan hesabının faiz oranını belirleme yetkisinin bankaya bırakılarak devlet hesaplarına girmeyen önemli bir miktarın üst kurul ita amiri A. Zahid Akman tarafından kullanıldığını, bu banka faizi ile üst kurul üyelerine makam aracı tahsis edildiği ve personele hediye alındığı, şikayetçinin yaptığı suç duyurularına karşı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi'ne hitaben gönderilen evrakın sahte olduğunu, sahte evrakı kurumun suç tarihindeki Başkanı A. Zahid Akman ve Abdulvahap Darendeli tarafından hazırlandığını iddia ederek kurum başkanı ve üyeleri ile görevlilerden şikayetçi olmuştur.?

Soruşturma izni verilirse, Akman, 10 gün içinde suçlamalara itiraz edebilecek. Bu durumda, dosya idari yargıya devredilecek. Akman'ın itiraz etmemesi durumunda ise bakanlığın kararı, başsavcılığa gönderilecek.

Soruları yanıtlamadı

RTÜK eski Başkanı Zahid Akman, THY'nın Amsterdam-İstanbul seferini yapan uçağıyla önceki gece saat 22:07'de İstanbul'a geldi. VIP salonuna giren Akman, Hürriyet muhabirini karşısında görünce sinirlendi ve soruları cevapsız bıraktı. Akman, THY'nın saat 23:00'teki Ankara uçağıyla Esenboğa'ya uçtu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber