Vekillere 'plaka' kıyağı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Ağustos 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekillerine özel plaka verilmesi için çalışma başlatıldı ve gerekçesi şöyle açıklandı: Araçlarını park edemiyorlar, askeri alana girişte belediye başkanına selam verilip geçiriliyor, vekil ise durduruluyor. Vekilin saygınlığı zedeleniyor

Bakanlardan sonra milletvekilleri de ?özel plaka? kullanacak. TBMM Genel Sekreterliği, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in talimatı üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü ile ?milletvekili özel plakası?nın nasıl olacağı konusunda çalışma başlattı.

Milletvekillerine verilecek özel plakalar, bakanların plakaları gibi kırmızı renkli olacak veya üzerinde milletvekili olduklarını gösterecek bir şekilde ?TBMM? veya ?MV? gibi bir sembol kullanılacak.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, TBMM Başkanlık Divanı'nın son toplantısında milletvekillerine ?özel plaka? verilmesini istedi. Yakut, milletvekillerinin araç plakalarının farklı olmaması nedeniyle, gidilen törenlerde protokol krizi çıktığını, araçlarını park edemediklerini ve sık sık tartışma yaşandığını söyledi.

?Milletvekilinin saygınlığı'

Yakut, milletvekillerinin saygınlığını zedeleyecek tartışmaların, ancak, özel plaka verilerek çözülebileceğini belirtti. Divanın diğer üyelerinin de desteklediği görüşe, Şahin de olumlu baktı.

Şahin'in talimatı üzerine TBMM Genel Sekreterliği, Emniyet Genel Müdürlüğü ile çalışma başlattı. Buna göre, milletvekilleri de bakanlar, valiler, üst düzey kamu görevlileri gibi ?özel plaka? kullanabilecek. TBMM'de sadece Başkanlık Divanı üyeleri özel plaka kullanıyor. Şahin, Milliyet'in konuya ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:

?Arkadaşlar, ?Acaba araçlarının plakasına milletvekilinin kısaltılmışı ?MV' veya Meclis'in kısaltılmışı ?TBMM' yazılsa da milletvekili olduğu anlaşılsa' şeklinde bir öneri getirdi. Bunun trafik kanunu açısından incelenmesi gerekiyor. Böyle bir işlem yapılmasına karar verilirse bir yasa değişikliği gerekebilir. Bürokratlara, ?Çalışın, Emniyet ile görüşün' dedim.?

?Vekil geçemiyor'

TBMM'nin ulaşım biriminden sorumlu İdare Amiri Hüsrev Kutlu, özel plaka uygulamasını savunarak, ?Milletvekilleri sık sık karayolu ile seçim bölgelerine gidip geliyor. Görevliler, tanımadığı için milletvekilinin aracının yolunu kesiyor, içeri almıyor, milletvekilini indiriyorlar. Askeri alana girişte de belde belediye başkanına asker selamı ile geç işareti verilirken, bir işareti olmadığı için milletvekili aracına geçit verilmiyor. Milletvekilinin saygınlığına uygun düşmeyen tartışmalar yaşanıyor? dedi.

Aynı toplantıda, halen bir danışman ve bir sekreter ile çalışan milletvekillerine, üçüncü bir kadrolu personel verilmesi talebi de ele alındı. Ancak, bu konuya temkinli yaklaşan Şahin, böyle bir uygulamanın zor olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber