Emekli öğretmenler, gönüllü ordusu kuracak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2009 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilecek ''Emekliyiz Gönüllüyüz'' projesi kapsamında, emekli öğretmenler, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK) bağlı yurt ve yuvalardaki çocukları eğitecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, projeyle, eğitime emekli öğretmenler aracılığıyla destek olunarak, koruma ve bakım altındaki çocuk ve gençlerin akademik başarılarını artırmak, zihinsel, duygusal ve sosyal uyum gelişimlerini desteklemek, toplumsal, kültürel değerleri öğrenmelerine yardımcı olmak ve yaşam becerilerinin artmasını sağlayarak geleceğe güvenle bakmalarını desteklemek amaçlanıyor.

Gönüllü çalışmaların, çocukların boş zamanlarını etkili değerlendirmeleri, enerjilerini doğru ve olumlu uğraşlara kanalize etmeleri ve yaşama hazırlanmalarında önemli katkılar sağladığı düşüncesinden hareketle oluşturulan projede, gönüllülük esasının devamlı ve düzenli hale getirilmesi de amaçlar arasında yer alıyor. Gönüllülerin heves ile başladıkları, çocukların da kendilerine duygusal olarak bağlanıp alıştıkları aşamada çalışmaları bırakmasının büyük bir risk oluşturduğu düşünüldüğünden, gönüllülüğün, eğitim seviyesi yüksek, bilinçli ve deneyimli kişiler tarafından sürdürülmesinin bu riski en aza indireceğine inanılıyor.

Projede, emekli öğretmenlerin seçilmesinin de gönüllü çalışmalarda gözlemlenen ''çocuklar için risk olma durumu''nu olabildiğince azaltacağı düşünülüyor.

Emekli öğretmenlerin yuva ve yurtlarda, kendi branşlarında veya talep ettikleri alanlarda SHÇEK tarafından belirlenecek ihtiyaçlar doğrultusunda gönüllü hizmet vereceği projede, öğretmenlerin özellikle eğitim-öğretim dönemi içerisinde hafta sonları ve okul sonrası saatlerde çocuklarla çalışmaları planlanıyor. Tatil dönemlerinde ailesinin yanına izinli gitmesi mümkün olmayan ve kuruluşta kalan çocuklar için de ayrıca programlar geliştirilmesi öngörülüyor.

-ÇOCUKLARIN HAYATLA BAĞLARINI KUVVETLENDİRECEK-

Koruma ve bakım altındaki çocuklarla gençlerin, hayatla olan bağlarını kuvvetlendirmek için önemli bir adım olacağına inanılan proje, okul öncesi dönemden başlayarak çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal uyum gelişimlerini desteklemek, eğitim hayatına başlayan çocukların akademik başarılarını artırmak, çocukların serbest zamanlarını sanat, edebiyat, spor ve kültür etkinlikleri ile verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlamak, toplumsal ve kültürel değerleri öğrenmelerine yardımcı olmak gibi amaçları barındırıyor.

Projeyle, ayrıca çocukların problem çözme, zamanı verimli kullanma, öfke kontrolü ve sağlıklı iletişim kurma yöntemlerini öğrenerek yaşam becerilerinin artırılmasına katkıda bulunmak ve yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları aşmalarına ve geleceğe güvenle bakmalarını sağlamak da hedefleniyor.

-6 PİLOT İLDE 2 YIL BOYUNCA SÜRDÜRÜLECEK-

Emekli öğretmenlerden, görevini sorumluluk bilinci içinde, kamu yararı ve hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde yapması ve cinsiyet ayrımcılığına meydan vermemesi isteniyor.

Projeden, herhangi bir maddi ve manevi menfaat gözetmemesi beklenen öğretmenlerin, çocukların özel yaşamlarına ilişkin bilgileri de kurum dışına çıkarmaması, belirlenen şartlar arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, SHÇEK Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan projenin, ilk etapta Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Konya, Sakarya, Samsun'da başlatılması ve valiliklerce yürütülmesi öngörülüyor.

Her il için ayrı ayrı afişlerin hazırlandığı projede, gönüllü öğretmenlere afişlerde şöyle sesleniliyor:

''Emekli öğretmenim, biliyoruz yıllar boyunca birer fidan misali binlerce çocuk yetiştirdiniz. Hepsi boy verip filizlendi, hayata tutundu... Oysa sosyal hizmet kuruluşlarında, geleceğine umutla bakmaya çalışan binlerce fidanımız daha var. Onlar da bizim çocuklarımız, bizim evlatlarımız. Gelin, yeniden hep birlikte el ele verip, yarınlarımız çocuklarımızın umudu olalım. Gönülle, sevgiyle birer fidan daha yetiştirelim.''

Bu yılki eğitim-öğretim döneminde başlaması hedeflenen projenin, 2 yıl boyunca sürdürülmesi amaçlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber