SMS ile kontör dolandırıcılarına dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2009 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde artan 'SMS mesajı ile kontör dolandırıcılığı' haberleri, Tüketici derneklerini harekete geçirdi.

Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER, kendilerine bu konu ile ulaşan şikayetlerle ilgili olarak vatandaşları uyanık olmaya çağırdı.

Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Hukuk Komitesi Başkanı Av.Faruk HANÇER "SMS ile kontör dolandırıcılarına karşı tüketicileri uyanık olmaya, firmaları ise kampanyalar hakkında tüketicileri ayrıntılı bilgi vermeye davet ediyoruz." dedi.

NASIL DOLANDIRIYORLAR?

Mağdur tüketiciye çeşitli firmaların kampanyalarına SMS ile katıldıklarını, bir süre sonra kendilerine içeriğinde "Para Ödülü Kazandınız" ibaresi içeren SMS'ler ulaşıyor.

Firma isimleri ile irtibat kurulacak kişi isimlerinin de yer aldığı bu SMS'lere aldanan tüketiciler dolandırıcılar ile irtibata geçerek para ödülünü nasıl alabileceklerini soruyor.

Söz konusu şahıslar para ödülünü talep eden tüketicilere banka hesaplarını açabilmek ve diğer masraflar için kontör şifresi göndermek zorunda olduklarını ve ödemelerin banka hesaplarına otomatik yapılacağını söyleyerek ikna ediyor.

Önceden katıldığı kampanyalar hakkında gerekli araştırmayı yapmayan tüketiciler SMS ile kontör dolandırıcılarının tuzağına kolayca düşüyor.

DOLANDIRICILAR, KAMPANYALARA KATILANLARI NASIL TESPİT EDİYOR?

Dolandırıcıların, çeşitli firmaların kampanyalarına SMS çeken tüketicileri nasıl tespit ettiklerini ise tam olarak anlaşılamadı.

Konu ile ilgili olarak görüşülen bazı firma çalışanları, çok sayıda mağdur tüketicinin yüz binlerce lira dolandırıldığını kendilerine yapılan müracaatlardan anladıklarını ve söz konusu SMS'lerin tüketicilere rastgele gönderildiğini zannettiklerini söyleyerek kendilerini savundu.

NE TÜR ÖNLEMLER ALINMALI?

Tüketicilerin mağdur olmamaları için; bu ve benzeri kampanyalara katılmadan önce kampanya hakkında firmaların internet sitelerinden ve iletişim numaralarından gerekli araştırmaları yapmaları ve kendilerine ulaşan para ödüllü mesajlara itibar etmemeleri gerekiyor.

Dolandırıcıların tuzağına düşen mağdur tüketicilerin ise ellerinde bulunan telefon mesajları ile savcılıklara en kısa sürede suç duyurusunda bulunmalarında fayda var..

MAĞAZALAR NE YAPMALI?

Öte yandan, Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Hukuk Komitesi Başkanı Av.Faruk HANÇER, SMS yolu ile kampanyalar düzenleyen firmalar, böylesi dolandırıcılık olaylarına karşı tüketicileri titizlikle uyarmaları, mağdur olan tüketicilere ise hukuki hakları konusunda yardımda bulunmaları ve istismar edilmeye müsait kampanya yöntemlerini tercih etmemelerini önerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber