Üc­ret­li­le­rin ver­gi ta­ri­fe­le­ri de ar­ta­cak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Eylül 2009 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi Konseyi'nin hazırladığı ilk taslak ücretliler ile ilgili de vergi düzenlemesi içeriyor.

Buna göre gelir vergisinde halen yüzde 15, 20, 27 ve 35 olarak düzenlenen vergi tarifesi de değiştirildi. Yüzde 15'lik ilk oran yüzde 10'a çekilirken, diğer oranlar yüzde 20 ve 25 olarak belirlendi. Ancak Maliye'deki gözden geçirme çalışmalarında taslağın bu oranlarla mı, yoksa eski oranlarla mı hükümete sevk edileceği konusunda mutabakat sağlanamadı ve oranlarla ilgili karar hükümete bırakıldı.

ÖN KONTROL YAPILACAK

Mükelleflerin beyanname vermelerinden sonra, Vergi İstihbarat Merkezi devreye girecek. Beyandaki rakamlar, mükellefe ilişkin bilgiler, aynı bölgedeki diğer mükelleflerin beyanları ve sektör ortalamalarıyla karşılaştırılacak. Mükellefin beyan ettiği rakam, sektör ortalamalarının ciddi oranda altında kalıyorsa, mükellef uyarılacak. Haklı bir gerekçe ve düzeltme işlemi yoksa, mükellef incelemeye alınacak.

Harcadığın paranın hesabını ver!

Maliye'nin hazırladığı taslağa göre mükellefin yıl içindeki harcamalarıyla beyan ettiği gelir de, çapraz kontrole tabi tutulacak. Lüks içinde yaşayıp da, düşük gelir bildirenlerin önüne yıl içinde aldığı yat, kat, araba gibi varlıklar ile kredi kartıyla yaptığı harcamalar konulacak. Kendisine bunları neyle finanse ediyorsun?? diye sorulacak. Tatmin edici bir açıklama gelmezse, mükellef incelemeye sevk edilecek. Bu sistemin daha önce kaldırılan Nereden Buldun uygulamasıyla bir ilgisinin bulunmadığını kaydeden bir üst düzey yetkili ?Burada harcamalar sorgulanacak. Aradaki fark gelir olarak kabul edilerek vergilendirilmeyecek. Mükellef, kontrol sonucu oluşan bu tutarsızlık nedeniyle incelenecek? dedi.

Ayrıca işletmelerin belli dönemdeki hasılatına göre, bir yıllık tahmini hasılata ulaşılacak ve kâr marjının düşürülmesinin ardından, bu hasılata uygun beyanda bulunulup bulunulmadığına bakılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber