Saate bakarak oruç tutmayın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Eylül 2009 13:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri İl Müftüsü Şaban İşlek, saate bakarak oruç tutulmamasını tavsiye etti. Müftü İşlek bunun nedenini şöyle açıkladı:

Oruç tutmaya alışkın olan insanların çok fazla zorlanmasalar bile, özellikle gençlerin uzun yaz günlerinde zorlanabileceklerini hatırlatan İşlek, "Dakika başı iftar vaktine ne kadar kaldı diye saate bakmayın. Bu şekilde gün bitmez. Saatler geçmez. Oruç tutmak daha bir zor hale gelir. Saate bakmadan oruç tutulursa zamanın nasıl geçtiği bile anlaşılmayacaktır." tavsiyelerinde bulundu.

Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruçta da en önemli konunun niyet olduğunu belirten İşlek, her ibadetin az da olsa zorluğunun olabileceğini, bunun da sabırla aşılabileceğini ifade etti. Allah rızası düşünülerek, Allah'ın bir emri olduğu için oruca niyetlenmek gerektiğini kaydeden İşlek, "Bu şekilde tutulan orucu Allah kolaylaştırır. Ancak oruç tutmak sadece aç susuz kalmak anlamında değildir. Amaç bel, dil ve kalp başta olmak üzere tüm vücuda oruç tutturabilmektir." diye konuştu.

Sağlıklı olduğu halde hava sıcaklığını ve günlerin uzunluğunu bahane edere oruç tutulmamasının günah olduğunun altını çizen İşlek, "Niyet ederek orucu bozan kişilerin kefaret ödeyip tövbe etmesi gerekir. Niyet etmeden oruç tutmayan kişilerin ise orucu kaza edip tövbe etmesi gerekiyor. Sağlık problemleri nedeniyle oruç tutamayan kişilerin de oruç başına belirlenen 6.5 TL fidye vermesi gerekiyor." dedi.

Müftü Şaban İşlek, oruç tutmaya şartlanan ve bu doğrultuda niyet eden kişilerin Ramazan ayında hiçbir zorluk yaşamadan orucu tamamlayabileceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber