Anadolu lisesi türü okullardaki yöneticilerin öğretmen olma hakları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Eylül 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Lisesi Türü Okullardaki Yöneticilerin Öğretmen Olma Hakları

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 02/09/2009 tarih ve 74480 sayılı görüş yazısındaki ?Anadolu Lisesi türü eğitim kurumunda görevli bir öğretmenin; yine aynı eğitim kurumuna yönetici olarak atanması halinde Anadolu statüsü devam edecektir.? açıklamaya göre; Anadolu Lisesi türü eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapanların İlsis kayıtlarındaki Anadolu/BİLSEM Okul Türü bölümüne ?Yazılı Sınava Göre Atananlar? ibaresi eklenecek ve bu yöneticilerin kazanılmış hakları korunacaktır.

13 Ağustos 2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik'in "Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar" başlıklı 7. maddesinin 2 fıkrasında; ?Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, bilim sanat merkezleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liseleri yöneticiliklerine bu eğitim kurumları her biri kendi içinde olmak üzere, ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanlar arasından atama yapılır.? hükmü yer almaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 7.maddesinin 2. fıkrası gereği bu okullara yönetici olarak atananlar aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik hükümlerine göre bu okullarda görev yapmış öğretmenlerdir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liselerinin Eğitim-Öğretim hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinin sağlanması için bu eğitim kurumlarında görev alacak öğretmenlerde aranacak nitelikler ile bunların seçimi ve atanmalarına ilişkin usul ve esaslar; Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılmaktadır.

Anadolu Lisesi türü eğitim kurumlarının İl içi ve İller arası yer değiştirme iş ve işlemlerinde atama yetkisi Milli Eğitim Bakanlığına aittir.

Anadolu Lisesi türü eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev yapanların İlsis kayıtlarındaki Anadolu/BİLSEM Okul Türü bölümünde ?Yazılı Sınava Göre Atananlar? ibaresi bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğine göre bu okullara yönetici olarak atanan öğretmenlerin Anadolu Lisesi türü okullarının öğretmeni olduğu anlamına gelen İLSİS kayıtlarındaki Anadolu/BİLSEM Okul Türü bölümündeki ?Yazılı Sınava Göre Atananlar? ibaresi silinmektedir.

Fakat Yönetici Atama Yönetmeliğine göre Anadolu Lisesi türü eğitim kurumlarına atanan yöneticilerin Anadolu Lisesi türü okullara yeniden öğretmen olma haklarını kaybetmemeleri ve bu vasıflarının kaybedilmemesi için İLSİS kayıtlarındaki Anadolu/BİLSEM Okul Türü bölümüne ?Yazılı Sınava Göre Atananlar? ibaresinin yeniden konulması gerekmektedir.

Bu konuyla ilgili Türk Eğitim Sen Genel Merkezi Milli Eğitim Bakanlığına başvurarak durumun düzeltilmesini istemiştir.

Türk Eğitim Sen Genel Merkezinin internet sitesinde ilgili yazışmalar ve konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 02/09/2009 tarih ve 74480 sayılı Türk Eğitim Sen'e cevabi görüş yazısı bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 02/09/2009 tarih ve 74480 sayılı görüş yazısındaki ?Anadolu Lisesi türü eğitim kurumunda görevli bir öğretmenin; yine aynı eğitim kurumuna yönetici olarak atanması halinde Anadolu statüsü devam edecektir.? açıklamaya göre; Anadolu Lisesi türü eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapanların İlsis kayıtlarındaki Anadolu/BİLSEM Okul Türü bölümüne ?Yazılı Sınava Göre Atananlar? ibaresi eklenecek ve bu yöneticilerin kazanılmış hakları korunacaktır.

Fakat bu durumdan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik'in "Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar" başlıklı 7. maddesinin 2. fıkrasındaki şartları taşıyanlar faydalanacaktır.

Bundan önceki yönetici atama yönetmeliklerine göre atananların durumları da şartlarının uyması halinde aynı statüde değerlendirilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün tüm illere çıkaracağı bir resmi yazı ile gerekli şartları taşıyanların listeleri elektronik ortamda toplanarak, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğine göre bu okullara yönetici olarak atanan öğretmenlerin Anadolu türü okullarının öğretmeni olduğu anlamına gelen İLSİS kayıtlarındaki Anadolu/BİLSEM Okul Türü bölümündeki ?Yazılı Sınava Göre Atananlar? ibaresi aktif hale getirilmelidir.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı: B.08.0.PGM.023.05.01.D/74480 02/09/2009

Konu: Kazanılan Hakların Korunması

TÜRKİYE EĞİTİM ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMETLERİ KOLU

KAMU ÇALIŞANLARI SENDİKASI GENEL BAŞKANLIĞINA

(Bayındır 2 Sokak. No: 46 Kızılay/ANKARA)

İlgi: a)06/08/2009 tarihli ve GMT.430.00/1O34 sayılı yazı.

b)20/10/2006 tarihli ve 26325 sayıda Resmi Gazete'de yayımlanan ?Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri. Sosyal Bilimler Liseler Spor Liseleri ile İler Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Daîr Yönetmelik? ile 24/11/2007 tarihli ve 26710 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.

c) 13/04/2007 Tarihli ve 26492 saydı Resmi Gazete de yayınlanan ?Milli Eğilim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği.?

d) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğilim Kurumları Öğrenilenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.

Bakanlığımıza bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liseleri öğretmenlerinden, aynı Statülü okullara yönetici olarak atananların ilsis kayıtlarında Anadolu türü kadrolu öğretmeni olarak görünmemelerine ilişkin ilgi (a) yazı incelenmiştir.

Bakanlığımıza bağlı her türdeki Anadolu Liselerinin eğitim-öğretim hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinin sağlanması için, bu eğitim kurumlarında görev alacak öğrenilenlerde aranacak nitelikler ile bunların seçimi ve atanmalarına ilişkin usul ve esaslar ilgi (b) Yönetmelik ile düzenlenmiştir

Anadolu Lisesi türü eğitim kurumlarına il içi, il dışı yer değiştirmelere ait atama yetkisi ilgi (b) Yönetmeliğe göre Bakanlığımıza aittir. Bu bağlamda Anadolu Lisesi türü eğitim kurumunda görevli bir öğretmenin: yine aynı eğitim kurumuna yönetici olarak atanması halinde Anadolu statüsü devam edecektir.

Bilgilerinizi rica ederim.

Necmettin YALCIN
Bakan a.
Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber