Topbaş, sel afetini 'ekolojik kıyamet' olarak yorumladı

Haber Giriş : 09 Eylül 2009 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yaptığı afet değerlendirmede, İstanbul'un son 80 yılın en güçlü yağışını aldığını belirtti. Topbaş, yaşanan olayları bir 'ekolojik kıyamet' sinyali olarak niteledi.

Şimdiye kadar İkitelli bölgesinde itfaiye ekiplerinin 6 vatandaşın cesetlerini çıkardığını kaydeden Başkan Kadir Topbaş, cuma günü bugün yaşanan yağışın bir buçuk katı daha fazla yağışın düşeceği uyarısında bulundu.

Başkan Topbaş, AKOM'daki açıklamasında, şunları söyledi: "Son 80 yılın en güçlü yağışı. Metrekareye 1 saat içinde 205 kg olarak görünmekte. Bu yağış değil. Bu yağışın getirdiği sonuçlar maalesef, ekolojik kıyamet dediğimiz şey. İklim değişiklikleri bu kadar afet boyutuna geliyorsa, geçen yıl Amerika'da daha önce de Avrupa'da, insanoğlu dünyayı ne kadar kirlettiğinin faturasını ödüyor." dedi.

Cuma günü, bugünkü yağışların 1.5 katı daha fazla yağış geleceği uyarısında bulunan Topbaş, daha ağır şartların oluşabileceğinin uyarısında da bulunarak, vatandaşlardan daha dikkatli olmalarını istedi. Topbaş, özellikle çukur bölgelerde oturan vatandaşlarımızı uyararak, "Sayın Valimizle görüşeceğiz. Meteorolojik yağışlarla ilgili verileri de alalım. Ona göre alt yerlerdeki yolları kapatabiliriz. Kurtarma ekiplerinin ulaşabilmesi açısından bu çok önemli." şeklinde konuştu.

Yağışların durumuna göre bugüne kadar alınmamış tedbirlerin alınacağı bilgisini de veren Topbaş, "Belki erken ama; yağışın durumuna göre farklı yollara da gitmek gerekiyor olabilir. Vatandaşlardan bir müddet için çukur bölgeleri terk etmelerini isteyebiliriz." dedi.

Topbaş: Bütün Yönetimlerin Hataları Var

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, son 80 yılın en büyük yağışının bir kaç saat içinde İstanbul'a düştüğünü, bu doğal afetler karşısında insanoğlunun çaresiz kaldığını belirterek, "Biz de olmak üzere bugüne kadar olan bütün yönetimlerin hataları var. Daha dikkatli olmalıyız, çok acı tablolar gördük bunun karşısında el ele vereceğiz"

Afet Koordinasyonun Merkezi'nde (AKOM) açıklama yapan Topbaş, sözlerine "Milletimize başsağlığı diliyorum. Şunu üzülerek ifade etmek istiyorum, Türkiye'de acılar üzerine dahi siyaset yapabilenler var. Bunları kınıyorum ve milletime havale ediyorum. Dün Ankara'ya gittim, Bosna'ya maça gittiğim tamamen yalandır, bu acılı günde bir fikriniz varsa gelin yardımcı olun" diyerek başladı.

Afetlerin bazen ABD'de, bazen Avrupa'da, bazen Uzak Doğu'da etkili olduğunu, bugün de İstanbul'u etkilediğini ifade eden Topbaş, "Son 80 yılın en büyük yağışı bir kaç saat içinde İstanbul'a düştü. Bu doğal afetler karşısında insanların yapacağı bir şey kalmıyor. Bunlar bir olağanüstü hal, bu gibi hallerde insanoğlu çaresiz kalıyor" dedi.

SORULAR VE YANITLARI

Topbaş, bir gazetecinin, "İstanbul bundan 15 yıl önce de böyle bir felaket yaşadı. Geçen zaman içerisinde bir tedbir alınamaz mıydı?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Bakın buradaki yağışın ortalamalarına baktığınız zaman 205 kilogram yağış bir iki saat içinde düşüyorsa, 10 dakikada 3 metre dere yatakları yükseliyorsa; insanoğlu olarak bunun karşısında ne kadar durabilirsiniz. Tabii ki, yerleşim alanları tercih edilirken ona göre adım atmak gerekiyor. Alibeyköy Deresi her yağışta taşardı ama bu sefer incelemelerde gördük hiçbir sorun yoktu."

Topbaş, bir gazetecinin "1995'te de Ayamama Deresi'nde ciddi su baskınları olmuştu, Orada bir rehabilitasyon çalışması yaptınız mı, yaptıysanız neden bu dram oluştu?" sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"Ayamama Deresi'nin kuzeyine doğru gittiğiniz zaman büyük bir havzanın taşındığı dereden bahsediyoruz. Bu havzaya metre kareye 200 kilogram yağış bir iki saat içinde düşüyorsa siz burada Basın Ekspres Yolu'nu dere halinde bıraksanız ancak kurtarabilirsiniz böyle bir yağışı. Sahildeki alanı vadi şeklinde tamamen boş bırakmanız gerekiyor ama yıllardan beri yapılan bir sürü bina ve iş yeri var. Hepsini takip etmeye çalışıyoruz ama hangisine yetişelim. Yönetimdeki bizler bundan sorumluyuz. Üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmalıyız."

Kadir Topbaş, "Tedbir aldınız mı?" şeklindeki soruya, "Belediye olarak biz dün bütün ekiplerimizle oradaydık. Bu ekipmanları getirmekle çok doğru karar aldığımızı düşünüyorum. Yönetim olarak bize düşen bu yaraları sarmak, gerekli tedbirleri almak ve bu çalışmalara katılmak" cevabını verdi.

"Bölge afet bölgesi ilan edilecek mi?" şeklindeki soru üzerine Topbaş, "Olağanüstü bir hal var onu görüyoruz" diye konuştu.

Kadir Topbaş, "Büyükçekmece'de baraj kapakları açılmış, o yüzden etraftaki iş yerlerini su basmış. Böyle bir şey söz konusu mu?" şeklindeki soru üzerine, "Barajla ilgili kapak açışları doğru. Daha büyük afetlere sebebiyet verilebilirdi. O bir tedbirdir, yapmak zorundasınız" dedi.

AA - CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber