Faiz indirimi konut piyasasını etkilemedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2009 11:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- İstanbul, Ankara ve İzmir'de konut sektörünün nabzını tutan emlakçılar son dönemde konut kredisi faizlerinde peş peşe indirime gidilmesinden memnun olsalar da, piyasada "beklenen" hareketliliğin ve fiyat artışının henüz yaşanmadığını belirtti.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, bankaların konut kredisi faizlerini düşürdüğünü, ancak "kredi masraflarını" yükselttiğini belirterek, "Yani tüketici için kredinin maliyetinde değişen bir şey olmadı" yorumunu yaptı.

Bankaların 100 bin lira kredi için 9 bin lira masraf isteyebildiğini, 120 ay vade için 80-90 bin lira de faiz aldığını anlatan Ateş, "Bir anlamda tüketicinin gözünü boyuyorlar, gerçekte indirim gibi görünse de vatandaşın cebine yansımıyor. Orta gelir grubu da bu oranlarda kredi kullanmıyor" diye konuştu.

Bu dönemde ev almak isteyenlerin bankalardan kredi kullanmak yerine, sıfır faizle uzun vadede ödemeli konut imkanı sağlan müteahhitleri tercih ettiğini söyleyen Ateş, "Yani müteahhitler bu kriz döneminde alıcıları bankaya yönlendirmeden kendi finansmanını kendileri yapıyor, 60 aya kadar sıfır faizli kredi uygulayarak konutlarını satıyorlar" dedi.

"ANKARA'DA FİYATLAR GERÇEK DEĞERİNDE"

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Taylan da faizlerin "iyi" seviyelere gerilediğini, ancak bazı bankalara ilişkin yoğun şekilde "yüksek dosya masrafı" çıkarıldığı yönünde şikayetler aldıklarını anlattı.

Yaz döneminin ve Ramazan ayının etkisiyle Ankara'da konut fiyatlarında belirgin değişikliklerin olmadığını dile getiren Taylan, bayramdan sonraki dönemde piyasada bir hareketlilik beklense de fiyatlarda büyük artış yaşanmayacağını söyledi.

Taylan, "Fiyatlar normal artış periyodunda gidecektir, zaten büyük artış olursa talepte azalma olur. Gayrimenkul fiyatları şu ada zaten çok aşağılarda değil, gerçek değerlerinde" diye konuştu.

Konut almak isteyen tüketicileri bilinçli davranmaları yönünde uyaran Taylan, "Gerçek fiyattan almak için odalarımıza kayıtlı emlak müşavirlerini tercih etmeliler" dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Gayrimenkul Faaliyetleri Komitesi Başkanı Ahmet Haluk Şamlı ise tüketicilerin kredi faizlerinin düşmesinden psikolojik olarak etkilendiğini ve piyasada bir "kıpırdanmanın" başladığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber